Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska

CIJENE RASTU, PLATE STOJE Za život četveročlane porodice potrebno skoro 3.000 KM

Praznih stomaka i novčanika sa automobilom za koji su skupo platili gorivo voze se do posla na kojem zarađuju nedovoljno novca za život dostojan čovjeka.

Ovako inflacija utiče na svakodnevnicu većine građana BiH. Ako se želimo porediti sa drugim zemljama vidjećemo da su trenutne visoke cijene u BiH manje nego kod drugih, ali su zato plate niže.

Građanima je sve teže sebi priuštiti kvalitetnu mjesečnu ishranu. Meso je poskupilo, ulje je skoro šest KM. Za pristojan obrok četveročlane porodice potrebno je 25 KM. Piletina, hljeb, riža – njihova cijena je rasla. Prije godinu bilo je znatno jeftinije.

Slično je i u drugim zemljama regiona. Pileći file je skuplji u Sloveniji, kao i ulje, dok je gorivo na istom nivou. Najveća cijena goriva je u Albaniji, potom slijedi Hrvatska, te Srbija. U Srbiji se očekuju i veće cijene iako je ranije predsjednik Vučić najavio kako cijene benzina i dizela idu u rikverc, uprkos tome što je nafta skočila na svjetskom tržištu.

Umjesto u rikverc cijene su prebacile u treću brzinu. Samo zatvorene benzinske pumpe podsjećaju kakva je cijena nekada bila. Mnogi će sada svoje automobile parkirati jer nemaju novca za gorivo. Zbog novih cijena nafte skuplje se i hranimo. Litar mlijeka najskuplji u Hrvatskoj, a košta jedan evro. Najjeftinije u Sloveniji – 0.79. U BiH košta do dvije marke.

– Grozno, ali narod se ne buni. Kupujemo sve manje, hranimo se sve lošije – naglašavaju na ovu temu građani.

– Plate stoje kako jesu. Cijene rastu, nemoguće je, prosječna korpa je preko 2.000 KM, sa jednom pa i sa dvije plate je teško – dodali su sagovornici.

Sve teže je i studentima

Sada i studentima treba mnogo više novca, a studentski standard pada.

Aldina Smajić, studentica Fakulteta političkih nauka ističe da je sada mjesečno potrebno 1.000 KM njenim kolegama koji dolaze iz drugih gradova u Sarajevo.

– Kada malo bolje razmislim prije godinu smo razmišljali da pijemo po dvije-tri-četiri kafe dnevno, a sada se uhvatimo u situaciju i dobro razmislimo da li ćemo ići. Jako je teško izdvojiti dnevno 10-20 KM, ima studenata koji i rade pored studija – priča Aldina.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Sve to zbog skupljih autobuskih karti i novca potrebnog za hranu, ali i smještaj. Kirije su skuplje. Dok se i stari i mladi bore sa inflacijom, opozicija ističe da nema političke volje da se građanima olakša.

– Vi imate jednostavno situaciju. Da se politička prepucavanja prebijaju kroz to. HDZ ne da SDA, SDA ne da HDZ, zajedno ne daju nekome trećem i sve tako. Ko plaća? Plaćaju građani – izjavio je predsjednik SDP Nermin Nikšić.

Za život četveročlane porodice potrebno skoro 3.000 KM. Većina na raspolaganju tokom 31 dana ima manje od 1.000, piše N1.

Povezane vijesti

Kućni budžeti sve tanji, a udari na novčanik sve veći (Video)

admin

Nikad praznije kese za račun od 100 maraka

admin

Potrošačka korpa u oktobru skuplja od 2.000 KM

admin

Poskupljenja osnovnih životnih namirnica preko leđa građana

admin

Pitali smo građane KAKO ŽIVE OD PLATE: Radimo samo za hranu i najosnovnije potrebe

admin

Plata u Srpskoj ne pokriva ni pola potrošačke korpe

admin

Komentar