Grad Trebinje
Uncategorised

Potrošačka korpa u oktobru skuplja od 2.000 KM

U Republici Srpskoj najveća prosječna plata u oktobru isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja i iznosi 1.562 KM, saopšteno je iz Saveza sindikata Srpske.

Prosječna plata nakon oporezivanja (neto plata) u Republici Srpskoj isplaćena u oktobru iznosi 1.027 KM i veća je za jednu KM u odnosu na prosječnu platu isplaćenu u septembru.

Najnižu platu dobili su radnici u građevinarstvu, čija je prosječna plata u prošlom mjesecu iznosila 750 KM.

Niske prosječne plate u oktobru primili su radnici u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije 822 KM, zaposleni u djelatnosti saobraćaja i skladištenja 765 KM, u trgovini 793 KM, kao i u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva 739 KM.

Sindikalna potrošačka korpa za oktobar iznosi 2.001 KM i prosječna plata je pokriva sa 51,31 odsto.

Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, te prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca u oktobru trošile za nabavku prehrane 771 KM, za stanovanje i komunalne usluge 589 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 110 KM.

Nabavka obuće i odjeće u prošlom mjesecu koštala je 154 KM, higijena i njega zdravlja 92 KM, prevoz 200 KM, te obrazovanje i kultura 83 KM.

Povezane vijesti

CIJENE RASTU, PLATE STOJE Za život četveročlane porodice potrebno skoro 3.000 KM

admin

Kućni budžeti sve tanji, a udari na novčanik sve veći (Video)

admin

Nikad praznije kese za račun od 100 maraka

admin

Poskupljenja osnovnih životnih namirnica preko leđa građana

admin

Pitali smo građane KAKO ŽIVE OD PLATE: Radimo samo za hranu i najosnovnije potrebe

admin

Plata u Srpskoj ne pokriva ni pola potrošačke korpe

admin