Grad Trebinje
Republika Srpska

DA LI ĆEMO OPET U KARANTIN Epidemiološka situacija u Srpskoj NAGLO POGORŠANA

U posljednjih 10 dana u Republici Srpskoj zaraženo je čak 13 odsto od ukupnog broja zaraženih od početka epidemije.

Dakle, u 10 dana imamo 1.448 zaraženih, i to pokazuje koliko je epidemiološka situacija naglo pogoršana.

Samo su u protekla 24 sata oboreni svi negativni rekordi, dok u posljednja tri dana, kako je ocijenio direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković, imamo „haos“. Broj zaraženih povećan je za 664, a 242 samo u protekla 24 sata.

– U narednih 15 dana vidjećemo kakva će njihova klinička slika da bude – napomenuo je Zeljković.

Epidemiolog Instituta za javno zdravstvo RS Jela Aćimović kaže da naglo rastu sve brojke, pa tako u protekla 24 sata devet opština u Srpskoj ima dvocifren broj potvrđenih slučajeva.

U posljednjih sedam dana, kako je navela, procenat zaraženih među testiranim uzorcima je 26 odsto.

– Kada imamo ovakav rast, onda je logičan i rast osoba koje su na bolničkom liječenju i sa teškom kliničkom slikom. Ukupno se liječe 264 osobe, što je za 22 više nego juče. Na respiratorima je ukupno 19 pacijenata – upozorava ona.

Zahtjev

Evropske zemlje uvode najrigoroznije mjere, odnosno karantin kada imaju 250 zaraženih na 100.000 stanovnika u 14 dana.

– Kod nas je u posljednjih 14 dana 145 zaraženih na 100.000 stanovnika – navela je Aćimovićeva.

Ovo je zapravo njen odgovor na pitanje da li je moguće u Republici Srpskoj uvođenje još jednog karantina, odnosno rigoroznih mjera koje su proljetos bile na snazi dva i po mjeseca.

U ovom trenutku predstavnici Instituta za javno zdravstvo RS zahtijevaju od svih kriznih štabova opština i gradova u Republici Srpskoj  da preduzmu sve mjere da stabilizuju epidemiološku situaciju na svojoj teritoriji, a najgoru epidemiološku situaciju imaju Banjaluka i Pale.

Ograničeni kapaciteti

Cilj je da se ne dođe u situaciju da se nekom ne može pružiti zdravstvena usluga, i onima koji trebaju hospitalizaciju u kovid odjeljenjima, ali i onima koji imaju druge bolesti.

– Moram da podsjetim da Republika Srpska ima ograničene zdravstvene, odnosno bolničke kapacitete – upozorio je Zeljković.

On je naglasio da je svaka lokalna zajednica obavezna, ako zatreba, da uvede rigoroznije mjere od onih koje je propisao Republički štab za vanredne situacije.

Dо sаdа је u Rеpublici Srpskој pоtvrđеnо 11.154 slučаја virusа kоrоnа, а prеminulо је ukupnо 334 оsоbe kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа nоvi virus kоrоnа.

U Rеpublici Srpskој, оd nоvоg virusа kоrоnа, dо sаdа sе оpоrаvilо 7.332, а tеstirаnо је ukupnо 88.364 оsоbа.

U Trebinju 10 novih slučajeva virusa korona

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Univerzitetskoj bolnici u Foči i bolnicama “Sveti Vračevi” u Bijeljini i “Sveti apostol Luka” u Doboju izvršeno je testiranje 716 laboratorijskih uzoraka, a virus korona potvrđen je kod 242 osobe u Republici Srpskoj.

Radi se o 133 muškarca i 109 žena od kojih je 53 mlađe, 159 srednje i 30 lica starije životne dobi.

Iz Banjaluke su 43 lica, 23 iz Pala, 20 iz Istočnog Novog Sarajeva, 19 iz Istočne Ilidže, 17 iz Zvornika, 15 iz Bijeljine, 11 iz Laktaša, po deset iz Trebinja i Šipova, devet iz Prijedora, osam iz Nevesinja, sedam iz Sokoca, po pet iz Srpca i Čelinca, po četiri iz Kotor Varoši i Foče.

Po tri zaražene osobe su iz Kozarske Dubice i Novog Grada, po dvije iz Bileće, Vlasenice, Gradiške, Dervente, Kneževa, Milića, Mrkonjić Grada, Oštre Luke i Teslića, te po jedno lice iz Bratunca, Doboja, Istočnog Starog Grada, Lopara, Modriče, Novog Goražda, Ribnika i Rudog.

Od virusa korona u Srpskoj su se do sada oporavila 7.332 lica, a preminula su 334 lica.

Do sada je u Srpskoj potvrđen 11.154 slučaj virusa korona, a testirano je 88.364 lica.

U protekla 24 časa prijavljena su dva smrtna slučaja. Riječ je o muškaracima starije i srednje životne dobi iz Šipova i Petrova.

Povezane vijesti

Kovid potvrde u BiH nakon Nove godine?

admin

Ponovo visoki brojevi novozaraženih, 225 u RS, u Banjaluci 109

admin

Niko ne zna tačan datum kada će vakcine stići u BiH

admin

Mikrobiolog iz Engleske: BiH će ostati nevakcinisani rezervat

admin

Prethodnu godinu obilježila pandemija korona virusa (Video)

admin

Pojeftinilo komercijalno testiranje na koronu u Srpskoj

admin