Grad Trebinje
Obrazovanje i nauka

Dejan Bokonjić: Sve nade polažemo u vakcinu

Pandemija neće proći dok se većina stanovnika ne prokuži ili dok ne budemo vakcinisani. Nadam se da će vakcina protiv virusa korona biti dostupna već početkom iduće godine, to bi značilo mnogo i u psihološkom smislu da izdržimo jesen i zimu i da se postepeno vraćamo u normalan život.

Istakao je to u intervjuu za “Glas Srpske” dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić, naglasivši da je veoma značajno što je Srpska stala u red za rusku vakcinu.

– Idemo iz kruga u krug, danima je epidemiološka situacija dobra, pa je onda nekoliko puta uzastopno broj zaraženih veliki i tako ukrug. Veoma je važno da se što prije nađemo na spisku za vakcinu – naglasio je Bokonjić, koji je specijalista pedijatar i specijalista dječije pulmologije.

GLAS: Građani su pomalo skeptični zbog eventualnih posljedica vakcinisanja. Ima li razloga za strah?

BOKONjIĆ: Teško je bilo šta precizno reći jer su ispitivanja još u toku. Vakcinacija će prvo početi u zemljama u kojima je vakcina i proizvedena, ali tek nakon što sve provjere budu završene. Ta vakcina spada u grupu vakcina koje su napravljene tako da se nalaze na poznatom nosaču, koji je već isproban, tako da ne bi trebalo biti nekih opasnih nusefekata. Vakcina i kada dođe kod nas proći će sve potrebne analize i ispitivanja, tako da ta vrsta straha kod građana nije opravdana. Pričalo se da će već na jesen početi masovna vakcinacija, ali se sve još odgađa upravo zbog tih provjera. Cijeli svijet vrši pritisak na proizvođače kako bi što prije započela vakcinacija.

GLAS: Hoćete li se Vi vakcinisati?

BOKONjIĆ: Hoću, naravno. Vakcinišem se i protiv sezonskog gripa svake godine. Zdravstveni radnici su veoma izloženi, stalno smo u kontaktu sa bolesnim pacijentima. Vakcine su najbolja tekovina našeg društva i civilizacije. Svaki lijek, pa i vakcina može biti štetan, ali kada se dokaže da je nešto štetno, onda to treba izbaciti iz upotrebe. Posljednjih godina je mnogo priča o štetnosti vakcina koje su neosnovane.

GLAS: Početak školske godine u vrijeme pandemije smatra se velikim izazovom. Smatrate li da se ispravno postupilo, s obzirom na to da već ima zaraženih učenika?

BOKONjIĆ: Kod djece je, na sreću, prisutna uglavnom blaža klinička slika. Život ne smije stati, a djeca moraju da se školuju i da se socijalizuju. Koliko god onlajn nastava bila dobro organizovana, ne može da nadomjesti taj segment. Vidjećemo kakva će biti situacija, ali je ispravno bilo vratiti djecu u klupe uz oprez svih.

GLAS: Institut za javno zdravstvo RS nabavlja 7.000 doza više protiv sezonskog gripa. Koliko je to značajno, s obzirom na to da su pred nama i sezona gripa i virus korona?

BOKONjIĆ: Veoma je značajno i preporučujem svima da se vakcinišu protiv sezonskog gripa. Pretpostavlja se da će virusi na jesen biti jači i da bi moglo doći do spajanja ova dva virusa. Nismo ranije imali jesen sa “kovidom 19”, tako da je sve neizvjesno.

GLAS: Da li je sve spremno za studiju serološkog istraživanja?

BOKONjIĆ: Sve je spremno, dani su u pitanju. Čekamo da nam Svjetska zdravstvena organizacija dostavi antitijela koja su u nabavci. Do kraja mjeseca istraživanje će početi i radiće se na uzorku od 3.000 ispitanika.

 Medicina

GLAS: Kakva je situacija na fakultetu, da li je sve spremno za prvi studij medicine na engleskom?

BOKONjIĆ: Korona pomalo otežava stvari, usporava nas, ali trudimo se da ispoštujemo sve planirane rokove. Vjerujem da ćemo startovati sredinom oktobra ili početkom novembra kako je planirano. Za strane studente nastava će biti onlajn do marta, a nakon toga nadam se da se vidimo u amfiteatrima.

Glas Srpske

Povezane vijesti

Foča puna studenata, potrebni novi domovi /VIDEO/

admin

Budućoj doktorici iz Foče u indeksu 22 desetke

admin

POBJEDNIK DANA Dejan Bokonjić

admin

Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta u Foči: Serološko testiranje daće odgovore i o vakcini

admin