Grad Trebinje
Republika Srpska Uncategorised

Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta u Foči: Serološko testiranje daće odgovore i o vakcini

Druga faza seroloških ispitivanja u Republici Srpskoj, koja bi trebalo da započne krajem marta ili početkom aprila, obuhvatiće između 4.000 i 5.000 ispitanika, a jedno od ključnih pitanja u upitniku biće da li su građani vakcinisani protiv virusa korona i kojom vakcinom.

Rekao je to za “Glas Srpske” dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić, dodavši da je u prvoj fazi nacionalne Studije seroprevalencije infekcije “kovid 19” u populaciji Srpske utvrđeno da je antitijela razvilo oko 35 odsto ispitanog stanovništva, dok je trećina od njih imala težu kliničku sliku.

Imajući u vidu činjenicu da već počinje vakcinacija protiv korone, dodao je Bokonjić, druga faza ispitivanja daće nove odgovore i riješiti neke nepoznanice u vezi sa “kovidom 19”.

– Jedno od pitanja u upitniku koji ispunjavaju građani koji će nasumičnim odabirom biti izabrani za testiranje jeste da li su primili vakcinu protiv virusa korona, ako jesu, kada i koju vakcinu su primili. Isto tako, ukoliko nisu vakcinisani, trebaće da napišu zašto – rekao je Bokonjić, podsjetivši na zanimljiv podatak iz prve faze ispitivanja kada je više od polovine ispitanika navelo da bi primili vakcinu protiv korone, te da je smatraju veoma važnom u zaustavljanju pandemije.

Naglasio je da će veoma značajan podatak biti da li se neko od ispitanika koji su vakcinisani zarazio nakon imunizacije.

– Biće veoma važno uvidjeti da li je bilo moguće zaraziti se nakon vakcinacije, na koji način je došlo do toga i eventualno da pravimo neka poređenja u zavisnosti od toga koju vakcinu su primili. Na ovaj način će se pokazati i efikasnost vakcinacije. Bitnije razlike među vakcinama vjerovatno ćemo uvidjeti tek kroz godinu dana kada budemo vidjeli koliko traju antitijela poslije određene vakcine – istakao je Bokonjić.

Prvi čovjek fočanskog Medicinskog fakulteta je kazao da su visokoškolske ustanove spremne da nastave ovu studiju, ali da čekaju da im Svjetska zdravstvena organizacija dostavi antitijela neophodna za rad. U drugoj fazi ispitivanja, kao i tokom prve koja je počela u novembru prošle godine, učestvuju Medicinski fakultet iz Foče, Medicinski fakultet iz Banjaluke i Institut za javno zdravstvo RS. U prvoj fazi ispitivanja o kolektivnom imunitetu testirano je oko 2.000 stanovnika iz svih krajeva Srpske. Bokonjić vjeruje da će procenat prokuženih stanovnika virusom uskoro značajnije porasti, te da će i najavljena masovna vakcinacija doprinijeti smanjenju broja oboljelih.

Prema jučerašnjim podacima Instituta, u Srpskoj je za 24 časa registrovano 112 zaraženih virusom korona od 575 laboratorijskih uzoraka, a sedam lica je preminulo.

Uloga maske

Dejan Bokonjić je rekao da je prva faza ispitivanja pokazala da maske igraju značajnu ulogu u zaštiti od virusa korona.

– Oni koji su naveli da su nosili masku i poštovali distancu ili nisu uopšte bili zaraženi ili su imali blagu kliničku sliku. S druge strane, većina ispitanika koji su imali teži oblik korone navela je da nisu nosili masku i manje su poštovali mjere, ali je i među njima bio manji procenat onih koji su nosili masku – rekao je Bokonjić.

Povezane vijesti

POBJEDNIK DANA Dejan Bokonjić

admin

TRAŽI SE RJEŠENJE ZA PRETRPANE BOLNICE Srpska dostigla evropski prosjek po BROJU ZARAŽENIH

admin

Bolnica Foča dobija kovid odjeljenje

admin

Dejan Bokonjić: Sve nade polažemo u vakcinu

admin