Grad Trebinje
Republika Srpska

TRAŽI SE RJEŠENJE ZA PRETRPANE BOLNICE Srpska dostigla evropski prosjek po BROJU ZARAŽENIH

Epidemija korona virusa u Srpskoj je posljednjih dana buknula, a raste i pritisak na bolnice u kojima će biti neophodno proširivanje kovid odjeljenja.

Prema posljednjim podacima, od posljedica zaraze korona virusom u bolnicama Srpske se liječe 442 pacijenta.

Ministarstvo zdravlja RS je zatražilo od svih zdravstvenih ustanova prijedloge za reorganizaciju, a nije isključeno da se u pojedinim bolnicama svi kapaciteti stave na raspolaganje za liječenje kovid pacijenata. Reorganizacija je već počela u Bolnici Gradiška, gdje je ukinuto odjeljenje za neuropsihijatriju, kako bi u tom prostoru bio otvoren još jedno kovid odjeljenje, te u Univerzitetskom kliničkom centru RS, gdje je u toku temeljito prestrojavanje svih klinika i službi.

U posljednjoj nedjelji epidemiološka situacija u Srpskoj se drastično pogoršala, te je RS sada, sa 303 zaražena na 100.000 stanovnika, dostigla evropski prosjek. S obzirom na broj hospitalizovanih i bolesnika s težom kliničkom slikom, strahuje se da će u narednim danima doći i do porasta broja umrlih.

Iz Ministarstva zdravlja RS poručuju da, u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo RS, svakodnevno prate situaciju, i da će, u skladu s potrebama, biti proširivani kapaciteti u bolnicama, radi adekvatnog zbrinjavanja pacijenata.

Ministar zdravlja RS Alen Šeranić je najavio i dealjniju analizu epidemiološke situacije na lokalnom nivou, kako bi se, eventualno, preduzele neke specifične mjere u pojedinim gradovima i opštinama.

Danas putuje u Foču, gdje se sastaje s predstavnicima tamošnjeg Doma zdravlja i Univerzitetske bolnice. I u narednim danima će nastaviti da obilazi bolnice i domove zdravlja, u kojima su, kako je ranije upozorio, naročito opterećene higijesko-epidemiološke službe, zbog rapidnog rasta broja ljudi koji su u izolaciji.

Prema posljednjim podacima, pod zdravstvnim nadzorom u Srpskoj je 7.666 ljudi.

Srpskainfo.com

Povezane vijesti

JU ZZZ RS – Filijala Trebinje: Slobodna radna mjesta na dan 3.1.2024. godine

admin

Povrijeđeni u saobraćajnoj nezgodi u Popovom polju van žitotne opasnosti

D D

Kovid potvrde u BiH nakon Nove godine?

admin

U Trebinju pogoršana epidemiološka situacija (Video)

admin

Šta se dešava? Kiseonik se doprema na sve strane

admin

Temelji nove bolnice na proljeće: Zemljište za izgradnju bolnice unijelo pometnju među trebinjske odbornike

admin