Republika Srpska

TRAŽI SE RJEŠENJE ZA PRETRPANE BOLNICE Srpska dostigla evropski prosjek po BROJU ZARAŽENIH


Epidemija korona virusa u Srpskoj je posljednjih dana buknula, a raste i pritisak na bolnice u kojima će biti neophodno proširivanje kovid odjeljenja.

Prema posljednjim podacima, od posljedica zaraze korona virusom u bolnicama Srpske se liječe 442 pacijenta.

Ministarstvo zdravlja RS je zatražilo od svih zdravstvenih ustanova prijedloge za reorganizaciju, a nije isključeno da se u pojedinim bolnicama svi kapaciteti stave na raspolaganje za liječenje kovid pacijenata. Reorganizacija je već počela u Bolnici Gradiška, gdje je ukinuto odjeljenje za neuropsihijatriju, kako bi u tom prostoru bio otvoren još jedno kovid odjeljenje, te u Univerzitetskom kliničkom centru RS, gdje je u toku temeljito prestrojavanje svih klinika i službi.

U posljednjoj nedjelji epidemiološka situacija u Srpskoj se drastično pogoršala, te je RS sada, sa 303 zaražena na 100.000 stanovnika, dostigla evropski prosjek. S obzirom na broj hospitalizovanih i bolesnika s težom kliničkom slikom, strahuje se da će u narednim danima doći i do porasta broja umrlih.

Iz Ministarstva zdravlja RS poručuju da, u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo RS, svakodnevno prate situaciju, i da će, u skladu s potrebama, biti proširivani kapaciteti u bolnicama, radi adekvatnog zbrinjavanja pacijenata.

Ministar zdravlja RS Alen Šeranić je najavio i dealjniju analizu epidemiološke situacije na lokalnom nivou, kako bi se, eventualno, preduzele neke specifične mjere u pojedinim gradovima i opštinama.

Danas putuje u Foču, gdje se sastaje s predstavnicima tamošnjeg Doma zdravlja i Univerzitetske bolnice. I u narednim danima će nastaviti da obilazi bolnice i domove zdravlja, u kojima su, kako je ranije upozorio, naročito opterećene higijesko-epidemiološke službe, zbog rapidnog rasta broja ljudi koji su u izolaciji.

Prema posljednjim podacima, pod zdravstvnim nadzorom u Srpskoj je 7.666 ljudi.

Srpskainfo.com


Povezane vijesti

Neujednačena pravila za prelazak granice između država regiona (Video)

admin

Epidemiološka situacija ozbiljna, ali se stabilizuje broj oboljelih

admin

Preminuo dr Zoran Paovica

admin

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više