Grad Trebinje
Republika Srpska

Dodik: Šmit da pravi izlaznu strategiju

Imamo već pripremljen zakon o odbacivanje upravljanja nad vojnom imovinom

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da RS aktivnostima oko povratka nadležnosti želi da ispravi sve zloupotrebe iz prošlosti.

– Ostajemo privrženi ustavnom uređenju BiH koja je sastavljena od dva entiteta i tri suverena naroda. Republoka Srpska insistira da i drugi u BiH poštuju Dejtonski sporazum, istakao je Dodik.

Naglasio je da je RS posvećena očuvanju mira, stabilnosti i ustavnog poretka.

– Naše pozivanje na ustavni poredak nije nikakvo razvlašćivanje. Republoka Srpska u nastojanju da učini BiH stabilnijom i uspješnijom pokušava da ispravi zloupotrebe iz prošlosti. Izgubila se svaka nada da će to uraditi neko iz Sarajeva ili međunarodne zajednice, rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Dodik je Ustavni sud BIH nazvao inkvizicijskim.

– RS pokušava da ispravi zloupotrebe koje su napravljene u prošlosti jer je izgubljena nada da će to učiniti neko u Sarajevu, pogotovo iz međunarodne zajednice. Oni rade na tome da RS nestane, a u prvi mah da od nje naprave ljušturu koju će zamrziti ljudi koji u njoj žive, rekao je Dodik. 

On je optužio Sarajevo da se iz njega čuju ratnohuškačke izjave.

– Angažirali su svu svjetsku bulumentu, zato možete da vidite one snovove kao što su Serwer, Bugajski, Weber … sve da bi se spriječilo investicije na ovom prostoru, zato oni koji navodno stabilizuju BiH imaju za cilj potpunu kontrolu nad BiH i dominaciju muslimana. Neće se smiriti dok sve ne prenesu na nivo Sarajeva, zato su kreirali protuustavni sistem. Mi nemamo namjeru da destabilizujemo BiH niti da vodimo rat, ali nećemo odustati od svojih ustavnih nadležnosti. Samo decantralizovani model Dejtona može uspjeti, rekao je Dodik.

Ništa što Escobar i razni drugi pokušavaju za nas nije prihvatljivo. 

– Mi želimo povratak na ustavni poredak i nećemo od toga odustati. U ovakvoj BiH, Republika Srpska neće biti, rekao je Dodik i dodao da je uvjeren da dobija ovu političku bitku.

– Vidjeli ste da je Svajet bezbjednosti po prvi put bio na strani međunarodnog prava što se tiče BiH. I to zahvaljujući dvije zemlje koje su stalne članice. Jučer smo vidjeli da BiH nema visokog predstavnika. Biće zanimljivo gledati kako će se ponašati gospodin Schmidt, ali mu želim reći da će u svakoj njegovo budućoj akciji RS naći načina da ga tuži u njegovoj zemlji. Čudi me da čovjek sa jednom tako uspješnom karijerom je mogao sebi dopustiti jednu ovakvu blamažu. Uputiću mu jednu poruku – da pravi sebi izlaznu varijantu.  Visoki predstavnik nema mandat, nema ga ni OHR, tako mi čitamo poruku Svjeta bezjednosti. Čini se da su se veliki dogovorili kako da uklone visokog predstavnika i OHR, rekao je Dodik.

Izvještaj Schmidta je nazvao sramnim pamfletom koji je pisao AID. On je optužio i osoblje OHR-a da širi laži.

– Opet je lagano ambasador Italije, ambasador Francuske, rekli su da je ključno da se riješi osoblje oko Inzka. Ništa se nije desilo, ostali su isti, rekao je Dodik.

On je pohvalio izjavu komandanta EUFOR-a koji je rekao da nema ugrožavanja bezbjednosti i da nema dejtonskog osnova za postojanje vojske Bosne i Hercegovine. 

– Stranci su ovdje posijali nered. Simbol njihovog nereda su četiri stranca – visoki predstavnik i tri strana suca u Ustavnom sudu BiH, rekao je Dodik. 

Dodao je da će se povući saglasnosti za OS, UIO i VSTV.

– Od nove godine ćemo imati nekoliko zakona koji će tretirati ove odluke. Imamo već pripremljen zakon o odbacivanje upravljanja nad vojnom imovinom, rekao je Dodik. 

– Na pozivamo nikoga da nas razumije, ne treba niko da brine za nekakv sukob. Ne prihvaćamo visokog predstavnika I Ustavni sud. Nećemo poštovati Ustvani sud. Nema tih ponuda koji bi mogli da zaustave ove procese. Tu ne pomažu zapomaganja nedostojnih Britanaca. Tu politiku Britanci provode stotinu godina protiv nas, rekao je Dodik.

Poručjo je da Palmet ne može voditi izbornu reformu kada su u Americi prije godinu dana imali diskutsbilne izbore. Što se tiče izborne reforme Dodik je rekao “podržavamo dogovor muslimana i Hrvata”.

– Ali nismo spremni da se briše etnički prefiks, rekao je Dodik.  

(Vijesti.ba)