Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Domaći turizam vapi za novim vaučerima

U narednom periodu projekat turističkih vaučera mogao bi da bude kreiran i da zaživi ne kao mjera podrške u prevazilaženju teškoća u poslovanju, već kao promotivni projekat podrške domaćem turizmu, potvrdili su za “Nezavisne novine” iz Ministarstva trgovine i turizma RS.

Ističu da je resorno ministarstvo u stalnom kontaktu sa privrednicima iz sektora turizma i ugostiteljstva, te da će o svim narednim koracima vezanim za ovaj i slične projekte javnost biti blagovremeno informisana.

Marko Radić, rukovodilac Sektora za razvoj i promociju Turističke organizacije Republike Srpske, kazao je da ukoliko se desi da ponovo bude kreiran projekat turističkih vaučera to bi značilo dodatni podstrek domaćim turistima da i dalje posjećuju destinacije širom RS.

“Nema sumnje da je na buđenje svijesti o prednostima domaćeg turizma i okretanje domaćoj turističkoj ponudi uticala i podjela turističkih vaučera, jer je iskorišteno oko 47.000 vaučera, a bilo je planirano oko 50.000 na početku samog projekta”, kazao je Radić za “Nezavisne novine”.

Ističe da je u pravom momentu zaživjela ideja o turističkim vaučerima, gdje je Srpska dobila nove turiste.

“Naime, tome u prilog ide i podatak da je 2019. godine više od 70 odsto bilo stranih turista na našim prostorima, a samo 20 odsto domaćih”, kazao je Radić.

Da su vaučeri odličan način za privlačenje domaćih turista kaže i Mirjana Putica, direktorica Turističke organizacije grada Trebinje.

“Prošle godine vaučeri su nam napravili pun pogodak. Poslije Jahorine, Trebinje je bilo najposjećenije, tako da bi nam i ove godine jako značili vaučeri, mada imamo i naznaka da će oni u neko dogledno vrijeme biti produženi, ali to još nije ništa zvanično”, kazala je Putica.

Iz hotela “Hajdučke vode” rekli su nedavno da bi nastavak dijeljenja turističkih vaučera građanima RS i uvođenje dobro osmišljenih novih aktivnosti na jačanju domaćeg turizma i ugostiteljstva trebalo da budu prioriteti u prevazilaženju trenutno veoma složene situacije u navedenom sektoru, koja traje još od izbijanja pandemije.

“Posljedice dugotrajne vanredne situacije, prouzrokovane još aktuelnom zdravstvenom krizom, i te kako su evidentne u turističko-ugostiteljskom sektoru RS. Međutim, iz svake krize rađa se prilika za novi napredak. Šansu za napredak vidimo u produženju dodjele turističkih vaučera građanima RS i zajedničkoj dobro osmišljenoj i organizovanoj promociji domaćih potencijala u cilju jačanja i kompleksnijeg razvoja turizma i ugostiteljstva Republike Srpske”, kazali su u hotelu “Hajdučke vode”.

Ističu da, iako su se prošle godine mogle čuti i kritike na račun projekta dijeljenja turističkih vaučera, za domaći turizam je taj vid podrške u prevazilaženju krize prouzrokovane pandemijom bio od priličnog značaja.

“Turizmu RS trenutno nedostaje dobro osmišljena promocija bogate domaće ponude, za čije uspješno sprovođenje je neophodna i pomoć države”, ističu iz ovog hotela.

Prema evidencijama Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, tokom trajanja projekta turističkih vaučera, odnosno od 15. juna 2020. do 30. juna 2021. godine, građanima Republike Srpske izdato je 46.948 turističkih vaučera vrijednosti od po 100 KM, za smještaj u ugostiteljskim objektima koji posluju na području Republike Srpske. U projektu turističkih vaučera učestvovalo je 97 ugostiteljskih objekata za smještaj i 28 turističkih agencija, a građani RS su u sklopu projekta vaučere najviše koristili u banjskim centrima, te smještajnim kapacitetima na olimpijskoj planini Jahorina, u Hercegovini i Višegradu.

nezavisne novine

Povezane vijesti

Postanite lice Vinske ceste Hercegovine!

admin

Svi potencijali Trebinja iz ugla jedne Amerikanke: IDEALNO MJESTO ZA ŽIVOT

admin

Za godinu izdato 40.000 turističkih vaučera: Najtraženije banje, Jahorina i Trebinje

admin

Turizam i pandemija: Kako vratiti strane turiste i zadržati domaće? (Video)

admin

Trebinje čeka goste, nadu polažemo u vaučere

admin

Podsticaji za turističke agencije: Zdravlje, pa turizam prioriteti Trebinja

admin