Grad Trebinje
Izdvojeno Hercegovina

ERS popustio, “RiTE Gacku” dodatnih 30 miliona kroz novi ugovor

Otvoreno pismo koje je prije mjesec dana u javnost poslao zamjenik direktora Rudnika i termoelektrane (RiTE) Gacko Srđan Milović, a u kojem je optužio upravu Elektroprivrede (ERS) i Vladu Republike Srpske da uništavaju ovo preduzeće, dalo je efekta.

ERS je sa RiTE Gacko potpisao novi Ugovor o međusobnim odnosima koji je značajno povoljniji od ranije ponuđenog za jednog od najvećih proizvođača struje u Srpskoj.

Tako će ERS Gacku plaćati 9,18 feninga po kilovatu struje, umjesto 8,5 feninga koliko su prvobitno nudili.

To će, kada se uzme obim proizvodnje u Gacku, biti dodatnih 30 miliona maraka prihoda za ovo preduzeće.

Riječ je o Ugovoru koji je potpisan na godinu dana. Podsjećamo, ERS je tražio petogodišnji, što je s obzirom na divljanje cijena struje na tržištu bilo izuzetno nepovoljno po „RiTE Gacko“.

Predsjednik sindikata u preduzeću Željko Tepavević kaže za CAPITAL kako je i traženi stepen pouzdanosti isporuke sa 98 spušten na 96 odsto.

To nam garantuje da se neće dolaziti u situaciju da nam se umanjuju fakture. U suštini do otkupne cijene smo došli argumentovanim sabiranjem naših troškova i realnih cijena. Mislim da nakon svega, radnici mogu biti zadovoljni“, kaže Tepavčević.

On kaže kako je niska cijena uticala na to da preduzeće nije moglo da investira i da se modernizuje, te da će sada, prvi put nakon 2005. godine postojati uslovi za tako nešto.

Međutim, njega brine proces dekarbonizacije i Pravedna energetska tranzicija koja dovodi u pitanje postojanje elektrana na ugalj u BiH.

Pet najvećih zemalja Evrope želi da potisne energiju iz fosilnih goriva i to kada su svoje rezerve iscrpile“, zaključio je Tepavčević.

CAPITAL je pokušao da stupi u kontakt i sa Srđanom Milovićem, ali nam na telefonske pozive nije odgovarao.

On je, podsjećamo, prije mjesec dana optužio je direktora Elektroprivrede Republike Srpske Luku Petrovića i ministra energetike i rudarstva Petra Đokića da uništavaju ovo preduzeće, a premijera Srpske Radovana Viškovića da je nezainteresovan i neupućen.

U otvorenom pismu koje je adresirao na ovu trojicu, a koje je nazvao “Vlasnicima sudbina, strategija, cijena, ugovora”, on je ocijenio kako su Petrović i Đokić lobisti tuđih interesa u ime lične koristi.

Takođe, napisao je i kako su njih dvojica godinama zajahali energetiku, preduzeća, trgovinu električnom energijom, gdje sami donose strategije, određuju prioritete, projekte, cijene svega i svačega.

Iz ERS-a su sve to demantovali, optužujući Milovića kako ne poštuje međusobne odnose Matičnog preduzeća i RiTE Gacka, te da je njegovo obraćanje nezreo i primitivan pokušaj da manipuliše podacima, a sve u cilju da se pokušaju opravdati loši poslovni potezi i akumulirani gubitak od 25,6 miliona evra.

Međutim, jasno je da su u Gacku zadovoljni novim Ugovorom. Oni su za 18. mart bili zakazali vanrednu Skupštinu akcionara na kojem su planirali razmatrati svoje dalje poteze vezano za potpisivanje Ugovora, ali su od toga odustali.

Ugovor o uređenju međusobnih odnosa je je usaglašen i potpisan te je održavanje zakazane Skupštine bespredmetno“, navodi se u Odluci o otkazivanju skupštine koju potpisuje predsjednik Nadzornog odbora Milinko Milidrag.

Inače, prema finansijskom izvještaju koji je objavljen na Banjalučkoj berzi, RiTE Gacko je u pršloj godini poslovalo sa dobiti od 543.404 KM.

Preduzeće je zadržalo gotovo isti nivo prihoda kao i 2020. godine, ali je rashode povećalo 5,4 miliona maraka, najviše u dijelu plata i obaveza prema radnicima.

CAPITAL: D. Tovilović

Povezane vijesti

Radnicima u elektroenergetskom sektoru povećane plate

admin

Među 50 najmoćnijih u Srpskoj našla se i tri Hercegovca

admin

Dodik sa predstavnicima srpskih stranaka i udruženja u Mostaru (FOTO)

admin

Izabrano Prеdsjеdništvo SNSD-a Gacko, Srđan Milović prеdsjеdnik Opštinskog odbora

admin

Održana šеsta konfеrеncija OO SNSD,izabran novi Opštinski odbor

admin

Petrović: narod Bileće ostao bez vlasti; Vujović oštro odgovorio

admin