Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

EU i SAD jasno imenovale i okrivile HDZ za opstrukciju izbora u BiH

Iako HDZ-ov ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda tvrdi da su netačne i zlonamjerne informacije da je blokirao odluku o finansiranju izbora, međunarodna zajednica se ne slaže.

Iz Ambasade SAD u BiH jasno su poručili da je “razočaravajuće što je HDZ BiH ponovno odlučio blokirati finansiranje za izbore 02. oktobra”.

“Ovo je jasan napad na demokratska prava ljudi ove zemlje. Riječ stranke koja tvrdi da podržava euroatlantske aspiracije BiH dok opstruira izborni proces je: licemjerna!” – navedeno je na Twitter profilu Ambasade SAD u BiH.

I Delegacija Evropske unije (EU) u BiH pozvala je HDZ BiH da hitno okonča blokadu finansiranja izbora u BiH.

“HDZ-ovo blokiranje finansiranja izbora omalovažava i demokratiju i principe za koje kažu da se sami zalažu.

Odmah prekinite blokadu. Izbori će biti i finansirani i održani. Nema nikakve sumnje”, poručili su iz Delegacije EU u BiH na svom Twitter profilu.

Ured visokog predstavnika (OHR) oglasio se danas komentarišući tvrdnje da Vijeće ministara BiH ne može osigurati sredstva za Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH, budući da bi takva odluka bila nezakonita.

“Zakon o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine dopušta Vijeću ministara BiH da finansira rashode koji nisu bili predviđeni prethodnim budžetom tokom perioda privremenog finansiranja.

Ne postoji prepreka da Vijeće ministara odobri potrebna sredstva ni u smislu propisa niti u smislu raspoloživih sredstava.

Nadalje, Zakon predviđa da se sredstva raspoređuju u skladu sa članom 17. o budžetskim rezervama, koji se odnosi na proceduru, ali ne i na druge aspekte raspodjele”, naveo je OHR.

Povezane vijesti

Srbija i Hrvatska pod pritiskom zbog SNSD i HDZ: Pred njemačkim Bundestagom uskoro rezolucija o BiH

admin

Velika Britanija zaprijetila sankcijama Čoviću zbog izjava o reorganizaciji BiH

admin

Građanima prazna obećanja i veliki nameti – Gdje je završilo stotine miliona maraka? (Video)

admin

Bivša članica HDZ-a 1990: Ne brine Čović za RS ili Hrvate, njemu trebaju glasovi Srba iz FBiH

admin

Srbi i Hrvati kreiraju zajedničku izjavu kako BiH može da funkcioniše

admin

Komentar