Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Velika Britanija zaprijetila sankcijama Čoviću zbog izjava o reorganizaciji BiH

Iz Ambasade Ujedinjenog kraljevstva u BiH komentarisali su danas za Klix.ba pismo lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića međunarodnim zvaničnicima nakon što je CIK BiH raspisao održavanje Općih izbora u oktobru.Kako su rekli iz britanske ambasade, ozbiljno shvataju pokušaje destabilizacije ili ugrožavanja BiH.

“Svakog političkog aktera, koji razmatra ili prijeti jednostranim potezima suprotno zakonskom i ustavnom poretku ove zemlje, podsjećamo da je to put koji će samo voditi ka povećanoj izolaciji, i da je takvo djelovanje suprotno interesima građana ove zemlje. Kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo nedavno pokazalo upotrebom sankcija, ozbiljno shvatamo pokušaje destabilizacije ili ugrožavanja BiH”, poručili su iz britanske ambasade.

Podsjećamo, Čović je danas u pismu međunarodnim zvaničnicima poručio da će Hrvatski narodni sabor pristupiti realizaciji svih zaključaka s Izvanrednog zasjedanja HNS-a u BiH od 19. februara 2022. godine.

“Te pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju Bosne i Hercegovine na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, čime će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost hrvatskog konstitutivnog naroda u BiH”, napisao je Čović u pismu upućenom brojnim dužnosnicima međunarodne zajednice.

Povezane vijesti

EU i SAD jasno imenovale i okrivile HDZ za opstrukciju izbora u BiH

admin

Građanima prazna obećanja i veliki nameti – Gdje je završilo stotine miliona maraka? (Video)

admin

Bivša članica HDZ-a 1990: Ne brine Čović za RS ili Hrvate, njemu trebaju glasovi Srba iz FBiH

admin

Srbi i Hrvati kreiraju zajedničku izjavu kako BiH može da funkcioniše

admin