Grad Trebinje
Hercegovina

Gacko: Štafeta humanosti Marka Vučkovića vodi u Bjelorusiju

GACKO – Svojevrsnu štafetu humanosti i solidarnosti, savladavajući kilometre staze ispod planinskih masiva Maglića, Volujka i Lebršnika, preko prostranog Gatačkog polja, do cilja ucrtanog na obali Bilećkog jezera, istrčaće 18 sportista i rekreativaca kako bi obezbijedili novac za liječenje Marka Vučkovića iz Bileće.

Staza duga 70 kilometara, na kojoj će mladići i djevojke iz ova dvije hercegovačke opštine, idući vikend pokazati svoju fizičku spremnost, sportski duh i iznad svega plemenitost, počinje kod Planinarskog doma u mjestu Papin Do u Gacku na nadmorskoj visini od 1.448 metara, i završava se u Bileći koja se prostire na 476 metara nadmorske visine.

Inicijativa za organizovanje “Trke za zdravlje” potekla je od sestra Jelene i Nade Jovović iz Gacka. U razgovoru za “Glas Srpske” Nada, koja je i vaspitač u Dječijem vrtiću u toj opštini, ističe da ova predškolska ustanova drugu godinu zaredom organizuje Novogodišnji humanitarni bazar, koji osim praznične čarolije, Gacko boji nijansama humanosti.

– Na prvom bazaru, prošle godine, sakupljali smo novac za liječenje jedne naše sugrađanke, a kako ove godine “u našem dvorištu” nismo imali nikoga kome je takva pomoć potrebna, odlučili smo da pokucamo na vrata prvih komšija i pomognemo Marku Vučkoviću iz Bileće da ode na transplantaciju bubrega u Bjelorusiju – ispričala je Nada.

S obzirom na to da je epidemiološka situacija takva i ne dozvoljava okupljanja u većem broju u zatvorenom prostoru, idealno rješenje bila je organizacija trke, koja će na neki način oživjeti i atletski duh Gacka.

– Želimo da podstaknemo naše sugrađane da brinu o svom mentalnom i fizičkom zdravlju i konačno da trčimo svi za Markovo zdravlje – ispričala je Nada. Dodaje da je od ukupno 18 prijavljenih, 16 trkača iz Gacka, a dvoje iz Bileće, te da se do sada prijavio veliki broj građana, od Banjaluke do Trebinja, pa čak i iz Srbije i Crne Gore sa željom da “kupe” kilometre i tako daju svoj doprinos ovoj plemenitoj misiji.

– Cijena jednog kilometra je simboličnih deset maraka, ali ima i onih koji zovu i žele da plate više. Sav novac koji se sakupi biće uplaćen na Markov račun – ispričala je Nada, naglasivši da vjeruje da će ova trka biti samo uvertira za neke buduće priče.

Učesnik Milan Gutović istakao je da je jedan od ciljeva promocija rekreativnog trčanja i zdrav način života.

– Sve to obojeno je bojama humanosti. Plan je da svako od nas trči po deset kilometara, te da posljednji kilometar istrčimo svi i zajedno uđemo u cilj. Rezultat je najmanje bitan – istakao je Gutović koji je i predsjednik Savjeta za sport u Skupštini opštine Gacko.

Da podrži ovu plemenitu ideju ni trenutka nije se dvoumio Gačanin Miloš Vasiljević koji želi istrčati što više kilometara i biti dio velike humane priče u ovom malom hercegovačkom mjestu.

– Ovo je svojevrsna štafeta humanosti i solidarnosti. Gačani su uvijek do sada pokazivali humanost pa vjerujem da će i ova priča imati srećan epilog. Ne sumnjam da ćemo prije trke rasprodati sve kilometre. Ovakve priče nas ujedinjuju i čine jačima – rekao je Vasiljević  za “Glas Srpske”.

Prve zdravstvene probleme Vučković je osjetio u oktobru 2018. godine, a od februara ove godine dijaliza je njegova svakodnevnica. Ovaj otac dvojice dječaka kaže da nema riječi kojima bi zahvalio svim ljudima dobre volje koji žele da mu pomognu.

– Jedina šansa je transplantacija bubrega u Bjelorusiji, zašta je potrebno i više od 140.000 maraka. Supruga i ja taj novac nemamo i bez pomoći dobrih ljudi ne mogu sam do cilja. Nadam se da ću uspjeti za vikend da sačekam učesnike trke na jezeru kako bih im lično zahvalio za svaki kilometar – ispričao je Vučković, koji je zaposlen u Elektro-Hercegovini u Bileći. Uz suprugu i sinove, radne kolege su mu velika podrška.

Račun

Svi koji žele pomoći Marku Vučkoviću novac mogu uplatiti u “Unikredit” banci na račun 551000-99999999-32 svrha doznake: za liječenje /transplantacija bubrega/ 45288638017 /obavezno navesti/, ili na devizni račun IBAN: BA395517002836868906 SSWIFT:BLBABA22.

Osim toga, aktivan je i “m:tel” humanitarni broj 1458, a pozivom na taj broj građani doniraju jednu marku za liječenje ovog Bilećanina.

Glas Srpske

Povezane vijesti

Kompanija Mozzart se priključila humanitarnoj akciji za Marka Vučkovića

admin

Grad Trebinje u akciji prikupljanja sredstava za liječenje Marka Vučkovića iz Bileće

admin

Oslikan mural mitropolita Amfilohija u Bileći

admin

Na humanitarnom bazaru za Marka Vučkovića prikupljeno 6.633 KM

admin

HUMANITARNI BROJ 1458 za pomoć u liječenju MARKA VUČKOVIĆA

admin

Marku Vučkoviću potrebna pomoć

admin