Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Gotovo isti broj stanovnika i birača u BiH

Prema Centralnom biračkom spisku, BiH trenutno ima 3.283.194 birača, dok je broj stanovnika 3. 531.159, prema rezultatima popisa iz 2013. godine.

Bivši član CIK-a i stručnjak za izborni proces, Vehid Šehić kaže da popis ni u kom slučaju ne smije da se koristi kao pouzdan.

„Treba sačekati novi popis stanovništva. To je dokaz da se ovdje mnogo toga improvizuje, ali ne treba sumnjati da ima 3 miliona 280 hiljada građana koji imaju pravo glasa”, poručuje Vehid Šehić iz koalicije za kontrolu izbora “Pod lupom”.

Dok se čeka na objavu novih biračkih spiskova po izbornim jedinicama, ne zaboravlja se paradoks koji je na poslednjim opštim izborima 2018. godine obilježio Banjaluku koja je prema popisu iz 2013. godine imala 185 hiljada stanovnika, dok je pravo glasa imalo 191 hiljada birača, piše BNTV.

Jelena Trivić, koja je nosilac PDP-ove liste u Banjaluci, kaže da su ogromne manipulacije biračkim spiskovima, ali da nisu pouzdani ni podaci popisa.

„Najpribližniji stvarnom broju koliko građana živi u na primjer Republici Srpskoj jeste broj zdravstvenih kartona. Trenutno prema tome, ima ukupno 850 hiljada stanovnika sa djecom i svima, uključujići i ljude koji su na privremenom radu vani.”, kaže Jelena Trivić.

Iz banjalučke opozicije navode da je ovakva situacija sa neprecizno urađenim popisom najpogodnije tlo za izborne manipulacije, piše BNTV.

„Lažno prijavljivanje koje je ovih dana na sceni, pogotovo iz Srbije i Hrvatske samo je jedan segment izbornih manipulacija. Sigurno da nisu ažurirani birački spiskovi, s obzirom na ogroman broj umrlih ljudi koji se pojavljuju i glasaju”, poručuje SDS-ov Davor Šešić.

Vehid Šehić kaže da je za sve novonastale probleme rješenje u promjeni Izbornog zakona kako bi sankcionisala neodgovornost političkih subjekata.

„Izbori su već kontaminirani ovim manipulacijama oko glasanja poštom, tako da je već ugrožena izborna volja građana”, kaže Šehić.

Treba napomenuti i da je za glasanje van Bosne i Hercegovine prijavljeno oko 100 hiljada birača. Takođe, više od 27 hiljada birača, koji su se htjeli prijaviti za glasanje je odbijeno, naveli su iz Centralne izborne komisije BiH.

Povezane vijesti

U Mostaru počeli pregovori: Jedno važno mjesto pripada i Srbima

admin

PONOVO NA GLASANJE CIK BiH poništila izbore u Srebrenici i Doboju

admin

Bakalar: Ponovno brojanje svih glasova u Mostaru nije loša ideja

admin

Mostar: Srpskim posmatračima nije dozvoljeno na uđu na više biračkih mjesta

admin

Mostarski Srbi odbili da se sastanu sa Inckom

admin

Zoran-Zoka Janković: Milivojević je antifašista, neće oštetiti ni jednog Mostarca

admin