Grad Trebinje
Republika Srpska

Građani će više para izdvajati i za zubara

Talasu poskupljenja pridružili su se i stomatolozi širom Srpske koji su zbog promjena cjenovnika repromaterijala podigli cijene svojih usluga do 20 odsto, što predstavlja još jedan udar na kućne budžete stanovnika.

UKomori doktora stomatologije Republike Srpske kažu da je u toku izrada cjenovnika preporučenih minimalnih cijena, koje će se koristiti u privatnim stomatološkim ambulantama, ali su neke ordinacije već povećale cijene zdravstvenih usluga.

– Nije to enormno povećanje, već od deset do dvadeset odsto – rekao je predsjednik Komore doktora stomatologije Republike Srpske Saša Dabić.

Objasnio je da je do poskupljenja usluga moralo doći jer su dentalne kuće, od kojih privatne stomatološke ambulante nabavljaju sav materijal, povećale cijene.

– Na primjer, cijene rukavica i maski skočile za i više od 100 odsto. Privatne ambulante, nakon deset ili ča­k i više godina, primorane su da povećaju cijene svojih usluga, jer poslovati po starim cijenama, a izmirivati redovno obaveze prema državi i dobavljačima bilo je nemoguće – kazao je Dabić.

– Neću reći da cijena diktira brigu o zdravlju, ali to je jedan od faktora koji naše pacijente tjeraju na redovne preventivne preglede, jer redovan pregled košta mnogo manje od popravke – rekao je Dabić.

U banjalučkoj stomatološkoj ordinaciji “Davidović” kažu da su podigli cijene usluga za pet do deset maraka.

– Još se niko od pacijenata nije žalio na poskupljenje. Cijene repromaterijala skočile su za nekih 20 odsto, što je uticalo na formiranje novog cjenovnika – kazali su u ovoj ordinaciji dodajući da vađenje zuba košta 25 maraka.

I građani Trebinja će zube od sada popravljati po malo višim cijenama, piše Glas Srpske.

– Cijene smo digli za nekih 10 do 20 odsto. Plombe su sa 30 maraka skočile na 35 maraka. To je i dalje ništa, čisto da se može malo preživjeti – rekli su u stomatološkoj ordinaciji “Filipović” u ovom gradu.