Grad Trebinje
Zdravlje

HIGIJENA NOSA Ispiranje rastvorima na bazi morske soli treba da postane DNEVNA RUTINA

Uloga nosa u zaštiti donjih disajnih puteva je izuzetno važna, posebno kod odojčadi i djece, zbog same specifičnosti anatomije nosa.


Sluznica nosa, koja oblaže nosnu šupljinu, ima značajnu ulogu u zaštiti disajnih puteva i fomiranja glasa, dok ćelije epitela sluznice luče zaštitnu sluz. Grijanjem i vlaženjem vazduha na 32 stepena u nosnom dijelu ždrijela, bez obzira na temperaturu udahnutog vazduha, onemogućava se prodiranje hladnog vazduha u pluća.

Stalnim vlaženjem vazduha uz pomoć sluzi, koja sadrži 95% vode, omogućava se održavanje normalne pH vrijednosti u nosu i time se smanjuje mogućnost zadržavanja virusa i bakterija.

Praktično, sluznica je imunološki organ i kada je netaknuta uzročnike bolesti u disajnim putevima drži na sigurnom odstojanju.

Kada dođe do poremećaja funkcije sluznice nosa, ona gubi svoju zaštitnu funkciju. Jedan od tih poremećaja je začepljen nos, a razlozi koji dovode do toga su različiti. Snižena temperatura spoljnog vazduha povećava lučenje sluzi, sluznica nosa otiče i samim tim prohodnost je smanjena. Pregrijane prostorije isušuju sluznicu nosa i time omogućavaju naseljavanje raznih patogena.

Alergije takođe povećavaju otečenost sluznice i smanjuju prohodnost disajnog puta, a infekcije gornjih disajnih puteva su najčešće bolesti kod ljudi. Međutim, da li će se infekcija desiti zavisi od osobina samog čovjeka, odnosno djece, te faktora sredine.

Djeca od ovih infekcija obolijevaju češće od odraslih, upravo zbog anatomskih i drugih odlika gornjih disajnih puteva. Takođe, infekcije djeci prave veći problem, jer novorođenčad i odojčad ne znaju disati na usta. Zbog toga je održavanje disajnog puta, odnosno omogućavanje normalnog disanja kroz nos imperativ.

Dnevna higijena nosa izuzetno je važna za održavanje nosa prohodnim i trebala bi biti dnevna rutina svih, a naročito djece i odojčadi. Zato se savjetuje svakodnevno ispiranje nosa rastvorima na bazi morske vode. Ispiranje je naročito važno u vrijeme alergija ili virusnih infekcija kad djeca borave u kolektivima (vrtiću, školi).

Pored savjeta da je potrebno često pranje ruku, savjetujemo i redovno ispiranje nosa. Morska voda ima nekoliko poželjnih svojstava: so veže vodu iz otečene sluznice i time povećava obim disajnog puta, razmekšava sluz, te se ona lakše izbacuje, djeluje kao prirodni antihistaminik, odnosno smanjuje i anulira efekte koje je proizveo zapaljenski proces, te, na kraju, morska voda smanjuje zadržavanje i vezivanje prljavštine, bakterija i virusa na sluznici nosa.

Važno je pomoći nosu, kao bitnom organu i čuvaru zdravlja djeteta, da obavlja svoju ulogu. To možemo uz pomoć rastvora za ispiranje nosa poput Marissima, jer uvijek dajemo prednost rastvorima koji ne sadrže konzervans, kako ne bi naštetili sluznici nosa.

Važno je napomenuti i da ispiranje nosa treba da se obavlja na adekvatan način, kontinuiranim mlazom i pod laganim pritiskom, što takođe omogućavaju Marissimo rastvori. Kada govorimo o bebama, ispiranje nosa treba da bude što nježnije, kako ne bismo uznemirili bebu.

Autor: dr Ljiljana Buha, pedijatar, neonatolog

Srpskainfo

Povezane vijesti

JU ZZZ RS – Filijala Trebinje: Slobodna radna mjesta na dan 3.1.2024. godine

admin

Povrijeđeni u saobraćajnoj nezgodi u Popovom polju van žitotne opasnosti

D D

U Trebinju pogoršana epidemiološka situacija (Video)

admin

Šta se dešava? Kiseonik se doprema na sve strane

admin

Temelji nove bolnice na proljeće: Zemljište za izgradnju bolnice unijelo pometnju među trebinjske odbornike

admin

NEPOVOLJNA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA Vakcinisani uglavnom sa blažim simptomima (Video)

admin