Grad Trebinje
Svijet

HUMANITARKE Ana Divac, Jelena Ðoković i Snežana Dimitrijević na čelu borbe sa koronom

Američki magazin Forbs posvetio je u novom onlajn izdanju veliki članak ženama liderima nevladinih organizacija na Zapadnom Balkanu i njihovoj podršci zvaničnim institucijama u borbi protiv kovida, fokusirajući se na aktivnost tri neprofitne organizacije sa sedištem u Srbiji.

Američki magazin Forbs posvetio je u novom onlajn izdanju veliki članak ženama liderima nevladinih organizacija na Zapadnom Balkanu i njihovoj podršci zvaničnim institucijama u borbi protiv kovida, fokusirajući se na aktivnost tri neprofitne organizacije sa sedištem u Srbiji.

Zapadni Balkan, kojem krize nisu strane, izgleda da je brzo odgovorio na izbijanje koronavirusa početkom 2020. Deset meseci kasnije, divljanje pandemije se nastavilo stvarajući veliki teret vladama u regionu, a humanitarne organizacije, ovog puta zahvaljujući ženama koje ih vode, pojačale su podršku glavnim institucijama u bici sa još jednom katastrofom, započinje Forbs svoju priču.

Kao vodeće ženske humanitarne lidere koji su dali presudan doprinos odgovoru regiona na kovid-19, list ističe tri dame iz Srbije – Anu Divac, koja vodi Fondaciju Ana i Vlade Divac, Jelenu Ðoković koja je na čelu Fondacije Novak Ðoković, i Snežanu Dimitrijević, izvršnu direktorku neprofitne organizacije “28.jun”.

U tekstu su detaljno opisuju humnitarne aktivnosti kojima se tri neprofitne organizacije standardno bave, kao što je podrška izbeglicama, interno raseljenim licima, pomoć socijalno ugroženim i ranjivim grupama, poboljšanje uslova za decu i omladimu, razvoj preduzetništva, rodna ravnopravnost, itd, kao i aktivnosti koje su preduzele kad je izbila korona.

Fondacija Divac je, piše Forbs, brzo krenula s pružanjem finansijske podrške organizacijama civilnog društva koje su u službi najugroženije populacije i osnovnim organizacijama koje aktivno rade na inicijativama za zaštitu mentalnog zdravlja. Takođe se okrenula isporuci besplatnih maski u siromašna područja, opreme za šivenje maski i PPE, higijenskih proizvoda i osnovnih potrepština tražiocima azila i drugima širom regiona.

Dok je pandemija razarala zdravstvene ustanove, Fondacija Novak Ðoković je najavila donaciju od milion evra za kupovinu ventilatora i ključne medicinske opreme, a obezbedila je i resurse i informacije za pomoć roditeljima i deci da pređu na onlajn školovanje, kao i emocionalnu podršku tokom karantina.

Pandemija je, na žalost, uticala i na žrtve porodičnog nasilja na načine koji su dodatno pogoršali njihovu situaciju, konstatuje list i ukazuje da je neprofitna organizacija “28. jun” u datim okolnostima pojačala svoje digitalne kampanje za podizanje svesti o ovom problemu i podržala institucije zadužene za čuvanje ugroženih žena i dece pružanjem pomoći sigurim kućama.

Humanitarni napori ovih žena lidera u vreme globalne krize i njihov pristup filantropiji, dodaje se dalje, obezbedili su podršku institucijama koje se bore protiv smrtnosnog virusa i omogućili da pomoć dopre do pojedinaca iz svih sfera života.

Forbs na kraju zaključuje da su žene vođe poput Ane Divac, Jelene Ðoković i Snežane Dimitrijević pretvorile ovu krizu u priliku za davanje, učenje, saosećanje i humanost širom sveta, od kojih kolege humanitarci mogu da uče i da kopiraju njihovu istrajnost.

Povezane vijesti

Novak Đoković ponovo kralj Vimbldona, Kirjos nije izdržao

admin

HILJADITA POBJEDA Novak Đoković u finalu Rima (Video)

admin

Novak protiv Ruda igra za hiljaditu pobjedu!

admin

Novak protiv zahuktalog Italijana ispisuje nove stranice teniske istorije!

admin

Novak “311” Đoković!

admin

Šta Novaka čeka u 2021?

admin