Svijet

HUMANITARKE Ana Divac, Jelena Ðoković i Snežana Dimitrijević na čelu borbe sa koronom

  • 10
  •  
  •  
  •  
  •   

Američki magazin Forbs posvetio je u novom onlajn izdanju veliki članak ženama liderima nevladinih organizacija na Zapadnom Balkanu i njihovoj podršci zvaničnim institucijama u borbi protiv kovida, fokusirajući se na aktivnost tri neprofitne organizacije sa sedištem u Srbiji.

Američki magazin Forbs posvetio je u novom onlajn izdanju veliki članak ženama liderima nevladinih organizacija na Zapadnom Balkanu i njihovoj podršci zvaničnim institucijama u borbi protiv kovida, fokusirajući se na aktivnost tri neprofitne organizacije sa sedištem u Srbiji.

Zapadni Balkan, kojem krize nisu strane, izgleda da je brzo odgovorio na izbijanje koronavirusa početkom 2020. Deset meseci kasnije, divljanje pandemije se nastavilo stvarajući veliki teret vladama u regionu, a humanitarne organizacije, ovog puta zahvaljujući ženama koje ih vode, pojačale su podršku glavnim institucijama u bici sa još jednom katastrofom, započinje Forbs svoju priču.

Kao vodeće ženske humanitarne lidere koji su dali presudan doprinos odgovoru regiona na kovid-19, list ističe tri dame iz Srbije – Anu Divac, koja vodi Fondaciju Ana i Vlade Divac, Jelenu Ðoković koja je na čelu Fondacije Novak Ðoković, i Snežanu Dimitrijević, izvršnu direktorku neprofitne organizacije “28.jun”.

U tekstu su detaljno opisuju humnitarne aktivnosti kojima se tri neprofitne organizacije standardno bave, kao što je podrška izbeglicama, interno raseljenim licima, pomoć socijalno ugroženim i ranjivim grupama, poboljšanje uslova za decu i omladimu, razvoj preduzetništva, rodna ravnopravnost, itd, kao i aktivnosti koje su preduzele kad je izbila korona.

Fondacija Divac je, piše Forbs, brzo krenula s pružanjem finansijske podrške organizacijama civilnog društva koje su u službi najugroženije populacije i osnovnim organizacijama koje aktivno rade na inicijativama za zaštitu mentalnog zdravlja. Takođe se okrenula isporuci besplatnih maski u siromašna područja, opreme za šivenje maski i PPE, higijenskih proizvoda i osnovnih potrepština tražiocima azila i drugima širom regiona.

Dok je pandemija razarala zdravstvene ustanove, Fondacija Novak Ðoković je najavila donaciju od milion evra za kupovinu ventilatora i ključne medicinske opreme, a obezbedila je i resurse i informacije za pomoć roditeljima i deci da pređu na onlajn školovanje, kao i emocionalnu podršku tokom karantina.

Pandemija je, na žalost, uticala i na žrtve porodičnog nasilja na načine koji su dodatno pogoršali njihovu situaciju, konstatuje list i ukazuje da je neprofitna organizacija “28. jun” u datim okolnostima pojačala svoje digitalne kampanje za podizanje svesti o ovom problemu i podržala institucije zadužene za čuvanje ugroženih žena i dece pružanjem pomoći sigurim kućama.

Humanitarni napori ovih žena lidera u vreme globalne krize i njihov pristup filantropiji, dodaje se dalje, obezbedili su podršku institucijama koje se bore protiv smrtnosnog virusa i omogućili da pomoć dopre do pojedinaca iz svih sfera života.

Forbs na kraju zaključuje da su žene vođe poput Ane Divac, Jelene Ðoković i Snežane Dimitrijević pretvorile ovu krizu u priliku za davanje, učenje, saosećanje i humanost širom sveta, od kojih kolege humanitarci mogu da uče i da kopiraju njihovu istrajnost.


  • 10
  •  
  •  
  •  
  •   

Povezane vijesti

Šta Novaka čeka u 2021?

admin

Đokovićevih 300 nedjelja na vrhu svjetskog tenisa!

admin

Novak za tri meseca postaje NAJBOLJI svih vremena

admin

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više