Grad Trebinje
Tenis

Šta Novaka čeka u 2021?

Na pragu 19. profesionalne sezone, Novak Đoković u 2021. godinu ulazi sa istim željama i ambicijama kao i u svim prethodnima, da u narednih 365 dana ostvari još neostvarene teniske snove.

Ma kako to u Novakovom slučaju zvučalo nevjerovatno, s obzirom na to šta je do sada sve postigao, nemojmo se zavaravati, šampion takvog astronomskog kalibra uvek ima ratne planove i karte otvorene na stolu.

Portal B92 donosi sve o tome šta mu nosi 2021? Koje prepreke i izazove? Na šta se treba koncentrisati, na šta usmeriti energiju, na čemu treba dodatno raditi?

Vječita pitanja koja muče jednog teniskog profesionalca na putu ka savršenstvu igre, stila, životne filozofije.

Sve što je u prethodnih 18 godina postavio kao osnovu za građevinu uspjeha koju je sazidao i koja je nešto zaista spektakularno, svakako će mu biti oslonac i u ovoj narednoj sezoni, koja kao ni ova, nije lišena neizvijesnosti.

Neće to biti samo puka jurnjava za rekordima sa Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom, ta maratonska iscrpljujuća trka pred očima zadivljenog teniskog populuma, kojoj iz dana u dan, mjeseca u mjesec i godine u godinu, nažalost curi pješčanik.

Biće to godina novih izazova kako na terenu, tako i van njega u kojoj će svjetski broj jedan morati da pobjedi čitavu plejadu različitih protivnika i situacija od kojih je neke, po prvi put upoznao nažalost ove 2020.

Korona kontinuum

Svijet sporta, pa samim tim i tenisa suočio se u 2020. godini sa do sad nepoznatim protivnikom, koronavirusom.

I svijet tenisa se spektakularno počevši od marta i Indijan Velsa obrnuo naglavce.

Da li je iko mogao da pretpostavi da će nešto što je tako standardno i uobičajeno kao što je kalendar teniske sezone djelovati tako ispreturano, neprepoznatljivo, začuđujuće nestvarno?

Da li je iko vjerovao da će igrači igrati na osam stepeni po pariskoj kiši u oktobru?

Ili da ćemo imati sve te striktne biološke mjere u zaštiti od, kako su ga nazvali, nevidljivog neprijatelja?

Nažalost, imaćemo i u 2021. godini korona kontinuum. Priča se nastavlja, barem do daljneg.

Nema boljeg dokaza za to od toga da su prve trećine kalendara za 2021. već pretrpjele drastične promjene.

Neki turniri su jednostavno – isparili. Zamijenili su ih varijacijama drugih. Kvalifikacije za prvi grend slem igraju se 11.658 kilometara dalje u Dubaiju i 11.972 kolometra dalje u Dohi.

ATP kup je skraćen, neki standardni februarski turniri igraće se u martu, i opet je Indijan Vels pod velikim znakom pitanja.

Možda je i Melburn, ko to zna? Do 8. februara, za kada su pomjerili njegov start, možemo imati još kakve apokaliptične, pandemične talase i ostaje nam samo da držimo palčeve i budemo optimisti i vjerujemo da neće biti tako. Da će, kako ga je Rodžer Federer jednom lijepo nazvao, biti „hepi slema”.

Šta to znači za Novaka?

Prije svega, iskustvo koje je ponio iz ove kovidne 2020. godine, značiće mu nevjerovatno mnogo.

Sada zna gdje vrebaju sve zamke i prepreke. Zna šta je to što može da mu odvuče pažnju sa terena i baci ga u kovitlac nepotrebnih situacija.

Iz Novaku bliskih krugova, ove godine moglo se čuti kako mu je ove godine najveći problem bio ne neko od igrača, rivala sa terena, poput Nadala ili Dominika Tima, već jednostavno situacija sa koronom.

Ona je drastično poremetila njegov plan u 2020. i Novak zna da je sve moglo da bude daleko drugačije da nije bilo pet mjeseci pauze i svega što se usput dešavalo.

Dakle, to kako se u 2021. godini bude nosio sa tim spoljnim, neizbježnim okolnostima vezanim za koronu, sigurno će se manifestovati i na ono glavno – performanse i rezultate na turnirima.

Pronaći onaj stari, nesvakidašnje jak fokus na teren, protivnika, igru i lopticu, onu staru spartansku glad za pobjedom, to će biti od ključnog značaja.

Izazov novih rekorda

Teniski stručnjaci listom tvrde da je pred Đokovićem još najmanje četiri do pet jako dobih sezona.

I u 2020. uspio je da uradi mnogo toga, da postavi, ako ništa drugo, zemelje nekih budućih velikih uspjeha.

Ima realnu šansu da ostavi iza sebe Pita Samprasa i sa sedam sezona na kraju godine postane najuspješniji u istoriji.

Rodžer Federer već sad debelim markerom može da precrta jedan svoj rekord koji je mislio da će ostati netaknut. Tih 310 nedjelja na vrhu ATP liste, akumuliranih u proteklih više od deceniju i po, biće tek drugi rezultat u istoriji.

Znamo i datum Novaka prolaska kroz trijumfalnu kapiju, taman kao poklon supruzi Jeleni ili majci Dijani, 8. marta, za Dan žena!

I samo od njega zavisi na koliko će ga produžiti, koliko dugo će ga nekim budućim generacijama učiniti nedostižnim.

Što se toga tiče, miran je do proljeća, a od toga šta bude radio u prvoj trećini sezone, zavisiće i ta bitka za očuvanje trona.

Osim toga, Novak, ako bude akumulirao dovoljan broj mečeva u narednoj sezoni i ako recimo uspije da zabiljleži kao u nekim „normalnim” sezonama 66 pobjeda, preći će i tu magičnu crtu od 1.000 profesionalnih pobjeda u karijeri.

Nije ni to za baciti, ali svakako će Novak manje misliti na to, nego na neke druge, bitnije stvari.

Trka sa Rafom i Rodžerom, ali i mladim lavovima

Naravno, ostaje neizbježna ta priča o najboljem svih vremena ili GOAT. Ona je definitvno nametnuta kao tema sada kada imamo na sceni trojicu najboljih i najuspješnijih tenisera svih vremena.

Kako stvari stoje? Federer i Nadal su na istoj platformi, ulaze u nastavak trke sa po 20 grend slem trofeja, Novak sa 17.

Koliko god da se to činilo dostižnim, ipak je velika razlika.

Osvojiti grend slem turnir sve je samo ne jednostavno. Imati sedam pobjeda u nizu u mečevima od pet setova, pod različitim uslovima, protiv najvećih protivnika. To je užasno, užasno teško i orgomna većina onih koji se dohvate reketa i počnu da zarađuju hljeb igrajući profesionalno, nikad ne ostvari taj san. Biti grend slem šampion je dakle i privilegija malobrojnih, onih najboljih.

Što se tiče trke za GOAT, ta grend slem stavka je u svim diskusijama nekako najbitnija. Najviše se apostrofira. Tek potom broj nedjelja na vrhu, mastersi, međusobni skor…

Što se tiče 2021. već sad znamo da Federer ulazi sa – hendikepom. Preskače Melburn i fokusira se, nije tajna, za njemu omiljeni Vimbldon, jer Rafi Nadalu, složićete se, pripada svo pravo na ulogu prvog favorita Rolan Garosa.

Još jedno znamo – najveća Novakova šansa da smanji prednost rivala je upravo Melburn, gdje je rekorder sa osam titula, gdje je već dvije godine zaredom neporažen i gdje se osjeća kao kod kuće.

U ovoj fazi trke, kada su svi akteri uveliko prešli 30. godinu, a Federer je na pragu 40. jednostavno svaki „kiks” može biti fatalan.

Kiks je bio Novakova avantura na US Openu 2020. i sva je prilika da tako nešto više neće ponoviti.

Zato će Melburn biti prva bitna tačka sezone u Novakovim planovima, tamo bi mogao da potvrdi primat kralja Australije, apsolutnog svjetskog broja jedan i to bi mu dalo dodatni zamah za nastavak sezone, kako je uostalom bilo i na početku ove nesrećne 2020. godine, prije neočekivanog prekida.

Rolan Garos, pokazalo se, nije mjesto gdje Novak može da računa da je ispred Nadala, ali vrijedi pokušati, kao jesenas.

Njegove velike šansa za trijumf, svakako dolaze poslije i reč je o Vimbldonu gdje je takođe dvije godine zaredom neporažen, a potom ide „dužnik”, US Open, gdje će svakako imati motiva da ispravi propušteno i to ne mali broj puta.

Sve ovo će imati još jednu bitnu dimenziju – kako će se Novak nositi sa navalom mladih igrača.

Danil Medvedev, Andrej Rubljov, Aleksander Zverev, Stefanos Cicipas, Denis Šapovalov, pa i Dominik Tim kao stariji od njih.

Sudari sa njima u novoj sezoni svakako će biti od velikog značaja. Uspije li da zadrži njihov nalet, imaće šansu da pristigne Rodžera i Rafu.

Olimpijski san

Konačno, Novak će ovog ljeta imati možda i posljednju priliku da ostvari svoj davnašnji san, da osvoji olimpijsko zlato.

Igara, kao što znamo, zbog pandemije koronavirusa nije bilo u 2020. godini, ali ćemo ih imati u julu i avgustu 2020.

I to je ta spektakularna šansa za Novaka, da pred američku turneju, na terenu koji je upoznao 2019. u Tokiju, udari i taj zlatni olimpijski pečat. Za sebe i za Srbiju.

Neće mu biti jednostavno, ali sigurno je da će veliki dio energije ostaviti i za to.

Nevolja je što sve to dolazi nekako ubrzo po završetku Vimbldona, tako da će fitički i mentalni kapaciteti srpskog šampiona biti na proveri do krajnjih granica.

Bronza iz Pekinga 2008. neće zadovoljiti Novaka. Te godine je u polufinalu izgubio od Nadala.

Četiri godine kasnije u Londonu od Endija Marija, pa 2016. u Riju na startu od Huana Martina del Potra.

Treba naplatiti sve te suze i muke, koje su ga dugo pekle. Tokio će biti idealba prilika.

ATP vs PTPA

Teniski analitičari kažu da će 2021. godina biti prilika i da se testira čije su pozicije i argumenti jači u borbi koju smo dobili prošlog ljeta, između ATP i PTPA.

Bez obzira što je Novak, sa saradnicima više puta ponavljao kako cilj osnivanja nove asocijacije nije konfrontacija sa ATP, njegov glas se gubi u vjetru.

Mediji na zapadu postavili su tu svijesno i namjerno – dvije strane. Na jednoj su Novak i buntovnici, na drugoj “ATPovci”.

Busije su već zauzete, prije svega od strane ovih drugih.

Obezbjeđuju se novim pravilima o sprečavanju sukoba interesa, a da pritom to nesmetano rade unutar ATP.

Jasno je da se radi o borbi za promjenu i očuvanje sistema.

Jedni traže veća prava za sebe i veći broj obespravljenih, drugi su za to da se čuvaju postojeće pozicije.

Ovih dana izdiktiran nam je i sastav novog ATP Savjeta igrača i tu nema iznenađenja, zna se ko će voditi glavnu riječ. To svakako neće biti predsjednik, Kevin Anderson.

Prije će biti da će on biti portparol ili megafon za ideje koje podupiru Rodžer Federer i Rafael Nadal.

Da nije tako, ne bi se ni upirali da se vrate pod okrilje ATP savjeta poslije nekoliko godina „odmora”.

Kada pričamo o ovoj vrsti rivalstva Novaka sa Rafom i Rodžerom, uvijek se sjetim one sjajne izjave Bjerna Borga o svom rivalstvu sa Džimijem Konorsom.

Navijači u tenisu uvijek imaju potrebu da u tim silnim gladijatorskim borbama velikih zvijezda ipak vide da li tu ima i trunke prijateljstva.

Ni članovi velike trojke godinama unazad nisu bili pošteđeni takvih pitanja. Odgovarali su mahom – diplomatski, kako stalno govore jedni o drugima.

Borg je to presjekao drugačije, rekao je:

Mi smo dobri prijatelji. On ima svoje prijatelje, a ja imam svoje!”

I time je sve rečeno.

Otuda, za Novaka bi bilo dobro da se ovoj posljednjoj, političkoj stavci u 2021. godini posveti manje nego drugim stvarima.

Da ne gubi energiju u nadvlačenju konopca, sada kada su na drugu stranu prispjeli u pomoć najveći teškaši.

Možda bi bilo dobro da, kao što pametniji uvijek čine, popusti i učini da druga strana padne u blato.

Konačno, ova 2021. godine je toliko vitalna za ostvarenje njegovih najvećih ciljeva da jednostavno ne smije dozvoliti da dragocena energija otiče u smjeru u kom ne bi trebalo.

Neka tu borbu van terena, prepusti saradnicima, a neka se on fokusira isključivo na teren.

Jedino to će poslije svih ovih turbulencija u 2020. godini dati željene rezultate, prenosi B92.

Pratite nas i putem Vibera

Povezane vijesti

Novak Đoković ponovo kralj Vimbldona, Kirjos nije izdržao

admin

HILJADITA POBJEDA Novak Đoković u finalu Rima (Video)

admin

Novak protiv Ruda igra za hiljaditu pobjedu!

admin

Novak protiv zahuktalog Italijana ispisuje nove stranice teniske istorije!

admin

Novak “311” Đoković!

admin

HUMANITARKE Ana Divac, Jelena Ðoković i Snežana Dimitrijević na čelu borbe sa koronom

admin