Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska

Istraživanje Faktor Plus: Trivićeva ispred Dodika, Cvijanovićeva ispred Šarovića

Istraživanje raspoloženja biračkog tijela u Republici Srpskoj, koje je radio Faktor Plus, pokazuje da Jelena Trivić ima prednost u odnosu na Milorada Dodika u trci za predsjednika Republike Srpske, dok Željka Cvijanović vodi ispred Mirka Šarovića za poziciju srpskog člana Predsjedništva BiH.

U rezultatima ovog istraživanja, koje se nalazi u posjedu Srpskainfo, navodi se da je anketa na uzorku od 3.000 punoljetnih građana Republike Srpske rađena metodom lice u lice, anonimno, te da je prikupljanje podataka rađeno u periodu od 5. do 15. septembra ove godine.

Na pitanje da li biste izašli na izbore 2. oktobra, 53,6 odsto anketiranih dalo je potvrdan odgovor, a njih 46, 4 odrečan.

Što se tiče davanja povjerenja političkim strankama, najviše građana, prema istraživanju Faktor Plusa, svoj glas bi dalo SNSD – 27,1 odsto, zatim SDS – 17, 9 odsto, za PDP bi glasalo 15,1, Ujedinjenu Srpsku 5,8, Pokret za državu 5,5, DNS 2,9, SP 2, 8, Demos 1,4, SPS 1,3 odsto. Listi za pravdu i red Nebojše Vukanovića povjerenje bi dalo 1,2 odsto anketiranih, a Hrvatska koalicija Banjaluka HDZ BiH – HDZ 1990 dobila je jedan odsto podrške. NPS je, po ovom istraživanju, dobio 0,8 odsto.

Na pitanje za koga biste glasali za srpskog člana Predsjedništva BiH, većina anketiranih, njih 35,7 odsto, svoj glas bi dali Željki Cvijanović.

Za Mirka Šarovića bi glasalo 29,8 odsto, Nenada Nešića 3,3, dok bi za Vojina Mijatovića glasalo 2,5 odsto.

Što se tiče izbora za predsjednika Republike Srpske, Jelena Trivić uživa podršku 47,2 odsto ispitanika, Milorad Dodik 44,9 odsto, Radislav Jovičić 3,2, Neđo Đurić 1,6 odsto.

Takođe, istraživanje Faktor Plusa pokazalo je da su političke partije, koje su od 2020. do 2022. imale najveći pad u podršci birača DNS (40 odsto), Demos (22), SPS (17), te SDS (4).

S druge strane, političke partije koje su u posljednje dvije godine ostvarile najveći rast u podršci birača su Ujedinjena Srpska (39 odsto), Pravda i Red Nebojša Vukanović (15), te SP (4 odsto).

Na kraju, u procjeni Faktor Plusa, koji je inače jedna od najuglednijih kompanija iz Srbije koja se bavi istraživanjem javnog mnjenja, a koja je, podsjećamo, pred prošle lokalne izbore iznijela najpreciznije prognoze o rezultatima izbora u Banjaluci, navodi se da je Željka Cvijanović “u značajnoj prednosti u odnosu na Mirka Šarovića”, da je Jelena Trivić “u blagoj prednosti u odnosu na Dodika”, dok su, kako se ističe, trenutno mnoge parlamentarne stranke ispod cenzusa.

Takođe, navodi se “veliki i iznenađujući napredak koalicije bošnjačkih stranaka”.

Srpskainfo

Povezane vijesti

Prepuna sala na tribini Liste za pravdu i red

admin

Trebinjci za “Jadran Trebinje” o Dodikovoj posjeti Vladimiru Putinu (Video)

admin

Dodik: Aerodrom u Trebinju se mora uraditi

admin

Trivić: Pobjeda za bolju Srpsku (VIDEO)

admin

Milan Stevanović Piksel za Srpskainfo: Nema sigurnih glasova, novac ništa ne garantuje, šatori su zastarjeli

admin

Novac za izbore obezbijeđen kroz nametnute zakone

admin

Komentar