Izdvojeno Hercegovina

Konfederacija sindikata RS: Neizvjesno dalje poslovanje “RiTE Gacko”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   

Poslovanje „Rudnika i Termoelektrane (RiTE) Gacko“ sve je neizvjesnije i ugrožen je opstanak velikog broja radnih mjesta, upozoravaju iz Konfederacije sindikata Republike Srpske.

Uprava preduzeća „RiTE Gacko“ obavijestila je 11. februara „Elektroprivredu RS“ Vladu Republike Srpske, kao i ministra enegetike i rudarstva Petra Đokića da je dalje poslovanje ovog energetskog giganta veoma upitno.

U Konfederaciji sindikata tvrde da politika koju vodi Uprava „Elektroprivrede“, odnosno da je restrukturiranje svih zavisnih preduzeća veoma loše, te je dovelo do situacije u kojoj je upitno dalje poslovanje dva glavna proizvođača električne energije „RiTE Gacko“ i „RiTE Ugljevik“.

„Elektroprivreda RS` je u procesu restukturiranja. Iako je to prikazano kao nešto dobro, svjedoci smo da to nije dovelo do poboljšanja, već suprotno. Svih pet distributivnih preduzeća dovedeno je u tešku finansijsku situaciju i nemogućnost poslovanja. „RiTE Gacko“ dovedeni su u veoma težak položaj prvenstveno krivicom Matičnog preduzeća“, rekao je Željko Tepavčević iz Konfederacije sindikata RS.

Ističe da je „Elektroprivreda“ za period od juna 2018. godine do decembra 2020. godine isplatila 40 miliona maraka manje za proizvodnju električne energije, te da je ovo doprinijelo sve lošijem položaju „RiTE Gacko“.

Na konferenciji za novinare, koja je održana u Banjaluci, iz Konfederacije sindikata RS govorili su i o restrukturiranju javnog preduzeća „Željeznice RS“. Ističu da je u dosadašnjem procesu restruktuiranja smanjen broj zaposlenih za oko 1.000 radnika te da je to pretežno urađeno penzionisanjem starih radnika i uz stimulativne otpremnine.

„Tražili smo od Vlade da obezbijede grant koji su obećali prilikom početka restrukturiranja, u iznosu od 25 miliona KM godišnje u naredne tri godine. Takođe, tražimo produženje roka restrukturiranja, kako bi se smanjenje broja radnika uradilo na što bolji način“, kažu iz tog sindikata.

Takođe, osvrnuli su se i na medicinski i obrazovni sektor i apelovali da je radnicima u ovim branšama potrebno obezbijediti veće plate, kao i bolje uslove.

Capital


  •  
  •  
  •  
  •  
  •   

Povezane vijesti

Ugovore sa Elektroprivredom do sada potpisalo oko 15 odsto potrošača (VIDEO)

admin

Finansijski direktori “bježe” iz “Elektroprivrede RS”

admin

Petrović: narod Bileće ostao bez vlasti; Vujović oštro odgovorio

admin

Petrović – Nedopustivo je i za svaku osudu nanošenje teških povreda Marku Dučiću

admin

VAKCINACIJA KLJUČ ZA OKONČANJE PANDEMIJE Milinković pozvao građane da se prijave

admin

“Dok ne prođe pandemija STRUJA NE POSKUPLJUJE u Srpskoj” Petrović najavio uštede u cilju održavanja cijene

admin

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više