Grad Trebinje
Izdvojeno Hercegovina

Konfederacija sindikata RS: Neizvjesno dalje poslovanje “RiTE Gacko”

Poslovanje „Rudnika i Termoelektrane (RiTE) Gacko“ sve je neizvjesnije i ugrožen je opstanak velikog broja radnih mjesta, upozoravaju iz Konfederacije sindikata Republike Srpske.

Uprava preduzeća „RiTE Gacko“ obavijestila je 11. februara „Elektroprivredu RS“ Vladu Republike Srpske, kao i ministra enegetike i rudarstva Petra Đokića da je dalje poslovanje ovog energetskog giganta veoma upitno.

U Konfederaciji sindikata tvrde da politika koju vodi Uprava „Elektroprivrede“, odnosno da je restrukturiranje svih zavisnih preduzeća veoma loše, te je dovelo do situacije u kojoj je upitno dalje poslovanje dva glavna proizvođača električne energije „RiTE Gacko“ i „RiTE Ugljevik“.

„Elektroprivreda RS` je u procesu restukturiranja. Iako je to prikazano kao nešto dobro, svjedoci smo da to nije dovelo do poboljšanja, već suprotno. Svih pet distributivnih preduzeća dovedeno je u tešku finansijsku situaciju i nemogućnost poslovanja. „RiTE Gacko“ dovedeni su u veoma težak položaj prvenstveno krivicom Matičnog preduzeća“, rekao je Željko Tepavčević iz Konfederacije sindikata RS.

Ističe da je „Elektroprivreda“ za period od juna 2018. godine do decembra 2020. godine isplatila 40 miliona maraka manje za proizvodnju električne energije, te da je ovo doprinijelo sve lošijem položaju „RiTE Gacko“.

Na konferenciji za novinare, koja je održana u Banjaluci, iz Konfederacije sindikata RS govorili su i o restrukturiranju javnog preduzeća „Željeznice RS“. Ističu da je u dosadašnjem procesu restruktuiranja smanjen broj zaposlenih za oko 1.000 radnika te da je to pretežno urađeno penzionisanjem starih radnika i uz stimulativne otpremnine.

„Tražili smo od Vlade da obezbijede grant koji su obećali prilikom početka restrukturiranja, u iznosu od 25 miliona KM godišnje u naredne tri godine. Takođe, tražimo produženje roka restrukturiranja, kako bi se smanjenje broja radnika uradilo na što bolji način“, kažu iz tog sindikata.

Takođe, osvrnuli su se i na medicinski i obrazovni sektor i apelovali da je radnicima u ovim branšama potrebno obezbijediti veće plate, kao i bolje uslove.

Capital

Povezane vijesti

“Struja će biti sve skuplja ali POSTOJI NAČIN kako umanjiti račune”

admin

Radnicima u elektroenergetskom sektoru povećane plate

admin

Među 50 najmoćnijih u Srpskoj našla se i tri Hercegovca

admin

Skoko: Poskupljenje struje biće čim prođu izbori

admin

Nema poskupljenja električne energije u Srpskoj

admin

ERS popustio, “RiTE Gacku” dodatnih 30 miliona kroz novi ugovor

admin