Grad Trebinje
Izdvojeno Hercegovina

Kruzer sa 1.000 putnika uplovio u Neum, građani protestuju

“Bollete”, kako mu je naziv, prvi je prošao ispod Pelješkog mosta i najveći je kruzer koji je ikada uplovio u Neum.

Radi se o elegantnom kruzeru dužine 237 metara, nosivosti 62.735 BT, kapaciteta 1.300 putnika i 615 članova posade, kompanije Fred Olsen Cruise Lines, koji je u sklopu svog putovanja iz La Valett posjetio tri hrvatske luke Dubrovnik, Split i Zadar.

Air Draft ili visina od vode do najviše tačke na brodu je 48,1 metara, a dopuštena visina prolaska ispod Pelješkog mosta je 55 metara.

U Neumski akvatorij uplovio je oko sedam sati i tu će biti usidren narednih 14 sati, za to vrijeme će putnici s broda obaviti turistički izlet kroz Bosnu i Hercegovinu. Oko 21 sat se očekuje da isplovi iz bh. grada na moru.

Kako se saznaje, izlet putnika s ovog kruzera kroz BiH je planiran sa 11 rezervisanih autobusa koji će posjetiti Sarajevo, Međugorje, Mostar i vodopad Kravice.

Načelnik Neuma Dragan Jurković najavio je 22. juna za Radio Slobodna Evropa (RSE) protest građana zbog uplovljavanja kruzera zbog mogućeg onečišćenja.

– Mi smo o uplovljavanju saznali u petak navečer, niko nas nije obavijestio da će kruzer ući u Neum. Brodovi takvih gabarita nije normalno da ulaze u Neumski zaliv. Očigledno da se lokalna zajednica ne pita – kazao je Jurković za RSE.

Jedan od mještanina Neuma Nikola Prkacin kaže za RSE kako Neumski zaljev nema jake struje i vjetrove u slučaju onečišćenja.

Građani jedinog bh. grada na moru, ističe, žive od turizma, uzgoja ribe i školjki.

– Neum nema uslove za prihvat brodova, niti kruzera. Neum je u blizini ušća Neretve, oko 20 metara je dubina Neumskog zaljeva, a ispod toga ima mulj star tisućama godinama kojeg je Neretva nanosila. To će neminovno dovesti do zamućenja ulaskom kruzera – ističe Prkačin.

Vijesti.ba

Povezane vijesti

Bilećki vatrogasci protestuju, čule se i vatrogasne sirene

D D

U JULU U FUNKCIJI Posljednji metri asfalta do mora

admin

Uspješna turistička sezona u Neumu (Video)

admin

Komentar