Grad Trebinje
Region

Lideri većine postigli dogovor: “Dritanovim zakonom” razbijaju monopol u tužilaštvu

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je rekao da ostaju maksimalno otvoreni za sve kritike, sugestije i komentare NVO sektora, međunarodnih organizacija koje se bave tom problematikom ili domaće stručne javnosti, koji bi mogli da utiču na kvalitet teksta

Demokratski front (DF) je prihvatio predlog Evropske komisije (EK) i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića koji korenspondira sa preporukama kojima bi se jasno normirale nadležnosti i Specijalnog i Vrhovnog državnog tužilaštva i tužilačkih organizacija, rekao je novinarima Milan Knežević, predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) i jedan od lidera DF nakon sastanka u Skupštini.

Lideri su Predlog zakona nazvali “Dritanov zakon”, a, kako je kazao Knežević, prihvaćen je kako bi se razbio monopol koji je bio zasnovan na nepotizmu, očiglednoj kriminalizovanosti i korumpiranosti jednog broja tužilaca.

Knežević vjeruje da će uz neke sitnije popravke i pravna definisanja moći do kraja današnjeg radnog dana da Predlog dostave Skupštini i da ga usvoje do kraja aprila i početkom maja.

Na pitanje da li to znači da će DF sada glasati i za ostale predloge zakona u Skupštini, prije svega za budžet, on je odgovorio da je DF saopštio da će ako dođe do usvajanja zakona o tužilaštvu otpočeti normalno parlamentarno bitisanje.

Abazović je rekao da ostaju maksimalno otvoreni za sve kritike, sugestije i komentare NVO sektora, međunarodnih organizacija koje se bave tom problematikom ili domaće stručne javnosti, koji bi mogli da utiču na kvalitet teksta.

“Nećemo preskočiti nijednu stepenicu koja se tiče onoga što bi trebalo da bude otvoren proces, jer je inicijalno važno da parlamentarna većina ima rješenje koje je upodobljeno i koje zajednički može da predstavi javnosti i brani pred javnošću. Svi smo se na sastanku složili da ove stvari ne treba odlagati, da se možda izgubilo više vremena nego što je trebalo i da je ovo nešto što je nasušna potreba našeg društva da omogućimo da i tužilačke institucije profunkcionišu na jedan mnogo efikasniji način, kvalitetniji i profesionalniji nego što je to do sada bilo”.

Govoreći o aktuelnoj bezbjedonosnoj situaciji, Abazović je rekao da nacionalna bezbjednost nije ugrožena i da se nada da će sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost biti zakazana uskoro.

On je poručio predsjedniku Milo Đukanoviću i DPS-u da rade direktno protiv Crne Gore i njenih nacionalnih interesa.

Premijer Zdravko Krivokapić poručio je sinoć da izražava zadovoljstvo činjenicom da je skupštinska većina uvidjela da je predlog Vlade za rješenje pitanje tužilačkih zakona u najboljem interesu Crne Gore – u cilju ispunjavanja pravde, a poštujući evropske standarde. 

Povezane vijesti

Abazović: Danas je upokojen kriminalni karakter Đukanovića

admin

Građanski pokret URA poslao poruku DPS-u

admin

Abazović: Kriminal u Crnoj Gori više nema državnu zaštitu

admin

Premijer Crne Gore u Trebinju na promociji knjige o mitropolitu Amfilohiju i episkopu Atanasiju

admin

Krivokapić: Vlada veliko razočaranje za treće strane jer su mislile da bi moglo doći do promjene spoljnopolitičkog kursa

admin

Eparhija ZHiP upisana u Jеdinstvеnu еvidеnciju vjеrskih zajеdnica CG

admin