Grad Trebinje
Izdvojeno Hercegovina

Milivojević za “Nezavisne”: Mostar će od grada slučaja postati grad primjer

Velibor Milivojević, nosilac srpske liste “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” za predstojeće izbore u Mostaru, rekao je u intervjuu za “Nezavisne novine” da Srbi okupljeni imaju šansu da dobiju svoje predstavnike u Gradskom vijeću Mostara, koji će zaista zastupati interese srpske zajednice, ali i svakog drugog građanina Mostara.

On je istakao da je srpska zajednica u Mostaru opterećena nepoštovanjem Ustavom zagarantovanih prava na konstitutivnost i jezik te da uskraćivanje tih prava povlači za sobom niz drugih kao što su pravo na posao, pristup budžetima, itd.

“Srpska zajednica u Mostaru je i danas, koliko god bila brojna, ipak zajednica u usponu, a ako se potrudimo da sve ovo o čemu smo razgovarali i ostvarimo, mnogi bi se mogli iznenaditi statistikom za 30 ili 50 godina”, rekao je Milivojević.

NN: Izbori u Mostaru održavaju se nakon 12 godina. Šta očekujete od tih izbora?

MILIVOJEVIĆ: Sve ovo vrijeme grad Mostar je praktično bio bez vlasti pa danas imamo sliku grada kakvu ne bi poželio niko. Imamo grad iz kojeg svi žele da idu. Od izbora i izabranih vijećnika očekujem da se bez obzira na nacionalnu, vjersku i stranačku pripadnost svi zajedno saglasimo o najbitnijim odlukama kojima ćemo u najkraćem mogućem vremenu obnoviti grad, utemeljiti osnovne smjernice njegovog daljeg razvoja te kroz pravljenje dobrog ambijenta za život i poslovanje privući investitore.

NN: Kakav je trenutno položaj srpske zajednice u Mostaru?

MILIVOJEVIĆ: Srpska zajednica pored svih problema koje ima bilo koji građanin Mostara opterećena je nepoštovanjem Ustavom zagarantovanih prava na konstitutivnost i jezik. Uskraćivanje tih prava povlači za sobom i niz drugih kao što su pravo na posao, pristup budžetima, itd.

NN: Kolike su šanse da Srbi na ovim izborima dobiju vijećnike koji će zaista zastupati interese Srba?

MILIVOJEVIĆ: Na ove izbore izlazimo sa jedinstvenom listom “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar”. Lista je rezultat koalicionog dogovora SNSD-a Milorada Dodika i SDS-a, a podržana je od strane Koordinacije Srba, vlasti Republike Srpske, Republike Srbije, Srpske pravoslavne crkve te građana Mostara. Na ovaj način okupljeni imamo šansu da dobijemo predstavnike izabrane s ove liste, a koji će zaista zastupati interese srpske zajednice, ali i svakog drugog građanina Mostara. Svakako da je ovo jedini mogući obrazac i za naše dalje djelovanje.

NN: Da li ste zadovoljni odzivom Srba koji žive u inostranstvu, odnosno njihovom registracijom za glasanje?

MILIVOJEVIĆ: Odziv Srba u inostranstvu, njihova zainteresovanost za Mostar, pozitivna energija kojom nas podržavaju u svemu ovome što radimo nam je ogroman podsticaj da istrajemo, da okupimo našu zajednicu, da sačuvamo nacionalni identitet, ne da bi ugrožavali nekog drugog, nego da bi osigurali da uvijek budemo svoji i da, kao što smo uvijek i bili, i u budućnosti budemo prepoznatljiva progresivna snaga Mostara. Broj zainteresovanih glasača iz inostranstva ili u odsustvu bio bi mnogo veći da smo ranije krenuli u njihovu registraciju i da se na terenu nismo susreli sa brojnim administrativnim problemima. Nadam se da ćemo sve što smo naučili na svojim greškama iskoristiti u vremenu koje dolazi, da ćemo uspjeti registrovati sve zainteresovane Srbe u inostranstvu, a kroz svoj rad i djelo održati i njihovo povjerenje.

NN: I ranije je bilo pokušaja okupljanja Srba u Mostaru u jedan politički blok, međutim uvijek su na površinu isplivavale određene trzavice. Šta je ovaj put drugačije u tom smislu?

MILIVOJEVIĆ: Okupljanje Srba, kako kažete, nekako je postalo sinonim za trzavice, ali mi u Mostaru ako želimo da ostanemo i opstanemo, da ponosno možemo reći da smo Srbi, ali ništa manje i Mostarci, je jedino moguće ako smo okupljeni oko te ideje. Svi zajedno ovdje sabrani uz veliku podršku iz Republike Srpske, Republike Srbije, Srpske pravoslavne crkve i svih dobronamjernih ljudi treba da izvučemo ono najbolje što imamo, da radimo na sebi i pomognemo ako smo u prilici svakom onom oko sebe, da povedemo računa o svakom čovjeku, uložimo u svako dijete, zadržimo svakog mladog čovjeka… Ovako objedinjenu ideju treba provoditi kroz zvanične organe vlasti, stranačke programe i aktivnosti, nevladin sektor, Srpsku pravoslavnu crkvu. Svjestan sam da treba mnogo truda svih nas da ovo postignemo, ali sam još sigurniji da – ako to ne uradimo – za 50 godina ćemo u Mostaru nestati kao narod.

NN: Koliko je značajno da Srbi dobiju svoje legitimne predstavnike u Gradskom vijeću i šta bi to konkretno značilo za srpsku zajednicu u Mostaru?

MILIVOJEVIĆ: Neophodno je da Srbi dobiju svoje predstavnike s ove liste jer sam siguran da samo oni mogu da otvoreno progovore o svim problemima srpske zajednice, ali i da rade na istinskoj pomirljivosti u Mostaru i da budu upravo ti koji će kroz svoje progresivno djelovanje biti prepoznati i podržani od strane svakog dobronamjernog građanina Mostara.

NN: Kolika je danas ta zajednica i kakva je njena budućnost s obzirom na ukupna dešavanja u Mostaru?

MILIVOJEVIĆ: Za kraj mnogo više optimizma. Mostar će od grada slučaja postati grad primjer, grad budućnosti, prestižno mjesto za život. Srpska zajednica u Mostaru je i danas, koliko god bila brojna, ipak zajednica u usponu, a ako se potrudimo da sve ovo o čemu smo razgovarali i ostvarimo, mnogi bi se mogli iznenaditi statistikom za 30 ili 50 godina. Ja vjerujem u nas, ja vjerujem u Mostar.

Povezane vijesti

“Neka bude svjetlost nad Mostarom” Počela akcija prikupljanja sredstava za obnovu Saborne crkve

admin

Haos u Mostaru: Jaka kiša i vjetar nosili sve pred sobom (VIDEO)

D D

Nevesinjci se sve više okreću Mostaru (Video)

admin

KONKURS ZA POSAO Trgovac u maloprodajnom objektu (m/ž)

admin

Za Srbe u Mostaru ponovo nema mjesta u javnom sektoru (VIDEO)

admin

Palijativnu njegu imaju samo bolnice u Gradišci i Nevesinju

admin