Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Nelson podržao novo rukovodstvo VSTV-a: Omogućiti efikasno funkcionisanje pravosuđa u BiH

Nelson istakao punu podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH zagovaranju reformi u oblasti pravosudnog sistema

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Halil Lagumdžija i potpredsjednice VSTV-a BiH Sanela Gorušanović-Butigan i Biljana Simeunović imali su online sastanak sa ambasadorom SAD u BiH Erikom Nelsonom (Eric).

Tokom sastanka Nelson je izrazio zadovoljstvo izborom novog predsjednika i potpredsjednica VSTV-a BiH izražavajući želju da novo rukovodstvo svojim radom omogući efikasno funkcionisanje pravosuđa u BiH, saopćeno je iz VSTV-a.

Ambasador se osvrnuo na krizu povjerenja javnosti u instituciji naglašavajući potrebu da sve aktivnosti VSTV-a BiH trebaju biti provedene u skladu sa najvećim standardima integriteta. Takođe je istakao punu podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH zagovaranju reformi u oblasti pravosudnog sistema.

–    Predsjednik Lagumdžija se zahvalio na dosadašnjoj podršci Sjedinjenih Američkih Država pravosuđu Bosne i Hercegovine. U uvodnom izlaganju predsjednik je upoznao ambasadora sa ključnim pravcima djelovanja VSTV-a BiH u narednom periodu uz osvrt na dosadašnje rezultate ostvarene u cilju unapređenja sistema. Poseban akcenat je stavio na pitanje integriteta kroz osnivanje Odjela za integritet te pitanje kvaliteta kroz osnivanje dva odjela unutar Sekretarijata VSTV-a BiH kojim bi se trebao unaprijediti i ovaj aspekt pravosudnog sistema. Predsjednik se takođe obavezao na proaktivni rad i pristup Vijeća svim pitanjima bitnim za funkcionisanje pravosuđa – saopšteno je iz VSTV-a.

Povezane vijesti

VSTS omogućiće prosperitet samo kriminalcima

admin

Vlada prihvatila zakon o VSTS, ali tek nakon izbora!

admin

Lagumdžija razgovarao sa Inckom “Strateški cilj VSTS je vraćanje povjerenja”

admin

Novo rukovodstvo VSTV-a najavilo obračun s korupcijom i vraćanje povjerenja u pravosuđe

admin

Lagumdžija novi predsjednik VSTV-a, Simeunović i Gorušanović – Butigan potpredsjednice

admin

Sutra počinje dvodnevno zasjedanje, Tegeltija podnosi ostavku

admin