Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Novo rukovodstvo VSTV-a najavilo obračun s korupcijom i vraćanje povjerenja u pravosuđe

Novo rukovodstvo Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), koje je jučer izabrano, danas se obratilo javnosti. Predsjednik ove institucije Halil Lagumdžija rekao je da je povjerenje u pravosuđe u velikoj mjeri narušeno.

“Glavni cilj bit će da se ponovo uspostavi povjerenje građana u nezavisno i nepristrasno pravosuđe. Svi članovi vijeća će predano raditi na izgradnji povjerenja između VSTV-a i građana”, kazao je Lagumždija.

Planiran je nastavak posjeta svim pravosudnim institucijama u BiH I saradnja s međunarodnim partnerima.

Od ključne važnosti je, kako je rekao, intenziviranje aktivnosti kada je riječ o provođenju preporuka Evropske komisije. Najavio je predan rad na reformama pravosuđa.

“Kada je riječ o borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, potrebno je postupiti prema preporukama eksperata. Insistirat ću na hitnom usvajanju izmjene i dopuna Zakona o VSTV-u”, rekao je Lagumdžija.

Najavio je i uspostavu efikasnog sistema kontrole imovine te transparentniji proces imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija.

“Očekujem da ćemo ostvariti uspjeh i biti korak bliže evropskim standardima”, zaključio je novi predsjednik VSTV-a.

Potpredsjednica VSTV-a Biljana Simeunović rekla je da su građani BiH izgubili povjerenje u pravosuđe i od novog rukovostrva očekuju mnogo.

“Mi ćemo svi raditi na tome da se negativna percepcija smanji. Sarađivat ćemo sa sudijama I tužiocima, da svi skupa zasučemo rukave i krenemo u borbu protiv korupcije”, naglasila je.

Potpredsjednica Sanela Gorušanović-Butigan obećala je da će rukovodstvo VSTV-a dati puni doprinos da pravosuđe u narednom periodu pokaže bolje rezultate.

“Čekala sam da budemo u punom kapacitetu. Sada smo u mogućnost da realiziramo reformski program koji će biti usvojen. On je usmjeren na povećanje kvaliteta i efikasnosti rada. Spremni smo da idemo naprijed”, rekla je ona.

KLIX

Povezane vijesti

VSTS omogućiće prosperitet samo kriminalcima

admin

Vlada prihvatila zakon o VSTS, ali tek nakon izbora!

admin

Nelson podržao novo rukovodstvo VSTV-a: Omogućiti efikasno funkcionisanje pravosuđa u BiH

admin

Lagumdžija razgovarao sa Inckom “Strateški cilj VSTS je vraćanje povjerenja”

admin

Lagumdžija novi predsjednik VSTV-a, Simeunović i Gorušanović – Butigan potpredsjednice

admin

Sutra počinje dvodnevno zasjedanje, Tegeltija podnosi ostavku

admin