Trebinje

Nema prodaje Elektroprivrede, procjena imovine je redovna procedura

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   

U “Elektroprivredi Republike Sprske” (ERS) tvrde da su procjenu cjelokupne imovine svih preduzeća u sastavu ERS dužni da urade po Pravilniku o računovodstvenim politikama Mješovitog Holdinga, i to svakih tri do pet godina, ne objašnjavajući zašto je cijena te usluge višestruko veća nego 2015. godine.

Portal CAPITAL objavio je da je rukovodstvo ERS-a ove sedmice raspisalo tender za zajedničku javnu nabavku usluga procjene vrijednosti stalne imovine – nematerijalne, nekretnina, postrojenja, opreme, investicionih nekretnina, bioloških sredstava i sredstava kulture na dan 31.12.2020. godine.

Rukovodstvo ERS-a spremno je da uslugu procjene imovine plati više od pola miliona maraka (573.534 KM). Imovina ERS-a procijenjena je od strane Matičnog preduzeća i 2015. godine i to po višestruko manjoj cijeni. Tada je procjena za Matično, zavisna i dva d.o.o. plaćena 29.600 KM. Sada imamo samo tri d.o.o. više, a cijena usluga procjene je pola miliona KM.

Iz ERS-a su na pitanja CAPITAL-a odgovorili da imaju Pravilnik o računovodstvenim politikama, koji je Nadzorni odbor usvojio 2016. godine, a koji se primjenjuje u Matičnom preduzeću i svim zavisnim preduzećima. Ističu da Pravilnik definiše da se fer vrijednost nekretnina, postrojenja i opreme utvrđuje procjenom koja se radi od tri do pet godina.

„Mješoviti Holding „Elektroprivreda Republike Srpske” je dužan primjeniti odredbe Zakona o javnim preduzećima RS, Zakona o računovodstvu i reviziji RS i Pravilnik o računovodstvenim politikama, iz kojih proizilazi obaveza utvrđivanja fer vrijednost nekretnina, postrojenja i opreme (stalne imovine) procjenom, u periodu od tri do pet godina“, poručili su iz ERS-a.

Potvrdili su da su prethodnu procjenu vrijednosti stalne imovine izvršili na dan 31.12.2015. godine, te da istu moraju uraditi najkasnije na dan 31.12.2020. godine.

„Nadzorni odbor ima obavezu i odgovornost da organizuje izradu vjerodostojnih računovodstvenih evidencija i finansijskih izvještaja sačinjenih u skladu sa važećim zakonima o računovodstvu i reviziji iz kojih je vidljiv finansijski položaj preduzeća, a koji se daju na uvid svim licima koja imaju legitiman interes u poslovanju preduzeća“, naveli su u ERS.

Dodaju da “neke nekretnine, postrojenja i oprema mogu pokazivati znatna i promjenljiva kretanja fer vrijednosti, zbog čega je potrebno vršenje revalorizacije jednom u toku godine”.

“Kod onih nekretnina, postrojenja i opreme kod kojih su kretanja fer vrijednosti neznatna, nije potrebno tako često revalorizovanje. Umjesto toga, može biti neophodno da se stavke revalorizuju samo jednom na svakih tri ili pet godina“, istakli su iz ERS čiji cjelokupan odgovor možete pročitati OVDJE.

Nisu odgovorili na pitanje na osnovu čega je procijenjeno da se za navedenu uslugu sada plate pola miliona maraka kada je za skoro isti posao 2015. godine izdvojeno višestruko manje novca.

Petrović: Nema ništa od prodaje ERS

Generalni direktor ERS rekao je juče za portal Direkt, odgovarajući na pres konferenciji, da se procjena imovine radi u okviru redovne procedure koju zahtijevaju računovodstvene norme.

“Nema ništa od prodaje `Elektroprivrede`”, kazao je Petrović.

Petrović je za rekao da procjenu pokreću u posljednjem trenutku, budući da je posljednja procjena vršena krajem 2015. godine.

„Procjenitelj se može ugovoriti na proljeće 2021. godine i izvršiti procjenu za ovaj petogodišnji period. Inače, svake godine se vrši procjena imovine takozvanim testom impariteta i vrijednost tog posla košta za cijelu “Elektroprivredu” 6.000 maraka. Vrijednost procjene cjelokupne imovine, koja se radi u periodu od tri do pet godina, košta pola miliona, milion, dva. Hoće li neko ponuditi 50 ili 100 hiljada, mi se radujemo, postupak je otvoren. Šta će se desiti na tenderu, da li će se zaključiti za mnogo manje novca, zavisi od ponuđača, nas raduje ako to bude mnogo jeftinije“, kazao je Petrović.

capital.ba


  •  
  •  
  •  
  •  
  •   

Povezane vijesti

Ugovore sa Elektroprivredom do sada potpisalo oko 15 odsto potrošača (VIDEO)

admin

Finansijski direktori “bježe” iz “Elektroprivrede RS”

admin

Petrović: narod Bileće ostao bez vlasti; Vujović oštro odgovorio

admin

Petrović – Nedopustivo je i za svaku osudu nanošenje teških povreda Marku Dučiću

admin

VAKCINACIJA KLJUČ ZA OKONČANJE PANDEMIJE Milinković pozvao građane da se prijave

admin

“Dok ne prođe pandemija STRUJA NE POSKUPLJUJE u Srpskoj” Petrović najavio uštede u cilju održavanja cijene

admin

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više