Grad Trebinje
Izdvojeno Region

Predstavljena knjiga o vladici Atanasiju: Čovek koji je bio događaj (Foto)

Kripta Svetosavskog hrama na Vračaru u ponedeljak uveče bila je pretesna za sve poklonike imena i dela episkopa bivšeg zahumsko-hercegovačkog Atanasija (Jevtića) koje je okupilo predstavljanje knjige „Atanasije – Jedan žipotopis“ episkopa zapadnoameričkog Maksima (Vasiljevića).

Reč je o životnoj, bogoslovskoj, pastirskoj priči, ali i svim drugim dimenzijama ličnosti i nasleđa jednog od najznačajnijih srpskih arhijereja posleratne istorije SPC za kog je na promociji rečeno da je bio „čovek događaj“, a „susret sa njim za mnoge prekretnica u životu“, piše Danas.

Zapravo to nije bilo klasično predstavljanje knjige, koju je nedavno objavila Zadužbina vladike Atanasija, već veče sećanja na glavnog junaka ove crkvene biografije, čija je sloboda u duhu bila „magnet“ za mnoge u SPC i izvan nje.

O vladici Atanasiju govorili su njegova duhovna deca: episkopi diseldorfski i nemački Grigorije (Durić) i zapadnoamerički Maksim, kao i njegov dugogodišnji prijatelj vladika braničevski Ignatije (Midić).

Čulo se i sećanje Sande Rašković – Ivić, koja je vladiku Atanasija upoznala još kao episkopa banatskog, kad je priskočio u pomoć lekarima u jednom ozbiljnom slučaju.

Ovaj „justinovac“ – jedno od duhovne dece arhimandrita Justina (Popovića) koji je, kako to u knjizi konstatuje igumanija manastira Ćelije „nogama bio u Hercegovini, srcem na Kosovu, a glavom na Nebesima“, nikog nije ostavljao ravnodušnim, a mnogima, uključujući i njegovu braću arhijereje i političare, nije bilo svejedno kad bi se našli na udaru njegovog britkog jezika i nezgodne prirode.

Učesnici promocije su, ipak, odlučili da o njegovom „senzibilitetu za društvenu javnost neće govoriti“, a odgovore na pitanja na čemu je bio utemeljen život vladike Atanasija, šta ga je odredilo i bilo pokretač njegove slobode, energije, nepredvidljivosti, ljubavi prema drugom čoveku našli su u Hristu i Nebeskom Carstvu.

– Kad bismo zanemarili hrišćanski aspekt njegove ličnosti, koji čini 99 posto i pokušali da opišemo njega kao ličnost, mogli bismo najkraće reći: posvećen i iskren. Na ovom svijetu rijetki su oni koji su ovenčani ovim dvijema vrlinama jer dovoljno je da samo jednom ukaljate posvećenost i pogazite iskrenost… Kad posvećenost i iskrenost kao vrline prinesemo Hristu, kao ishod dobijemo pregalaštvo, koje je vladika Atanasije darovao svojoj Majci Crkvi. On zasluženo nosi epitet oca i učitelja Pravoslavne crkve. Stekao ga je pišući, govoreći, čitajući, propovijedajući na mnogim mjestima i na mnogim jezicima. Slobodno možemo da kažemo da je vladika postao izvor bogoslovlja i istinski bogoslov – rekao je vladika Grigorije.

Na predstavljanju knjige „Atanasije – Jedan životopis“, koja je objavljena povodom prve godišnjice od upokojenja vladike Atanasija 4. marta 2021, u ime patrijarha srpskog Porfirija (Perića) obratio se imenovani episkop zapadnoevropski Justin (Jeremić).

– Neka molitve i revnost, trud i ljubav, vera i nada, istina i hrabrost, pravdoljublje i bogoljublje vladike Atanasija, o kojima i ova knjiga tako upečatljivo svedoči, sve nas dovede u naručja Oca Nebeskoga – poručio je vladika Justin.

U publici su bila još četiri episkopa, mnogobrojno sveštenstvo i monaštvo, princ Filip Karađorđević sa suprugom Danicom, akademik Matija Bećković, Vladeta Janković, Mlađan Đorđević…

Pratite nas i putem Vibera

Povezane vijesti

Vladika Grigorije DAO ODGOVOR na pitanje DA LI TREBA DA SE RADI NA CRVENO SLOVO i ovo objašnjenje prilično će vas iznenaditi

admin

Grigorije: Gore bi bilo da ćutim i gledam nepravdu nego da grešim u procenama

admin

Krsna slava Fondacijе ”Svеti Vukašin” (Foto)

admin

MNOGO SKUPA SLIKA! Vladika Grigorije u društvu legendi srpskog sporta

admin

Vladika Grigorije o Šešelju: Mlohavi i ćosavi vojvoda doušnik

admin

U SUSRET PATRIJARHU – Prva kanonska posjеta Patrijarha srpskog Porfirija Hеrcеgovini (Video)

admin

Komentar