Grad Trebinje
Trebinje

Prvo dvojezično srpsko-francusko odjeljenje od naredne školske godine

U Trebinju će biti otvoreno prvo dvojezično srpsko-francusko odjeljenje, prvo takvo u Republici Srpskoj, rekao je direktor Francuskog instituta u BiH Žan Kristof Tibo.
Tibo, koji je i savjetnik za kulturu u francuskoj Ambasadi, istakao je da je Trebinje drugi grad poslije Sarajeva gdje učenici uče francuski jezik zbog čega im je vrlo važan.

Predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak rekao je novinarima da bi u narednoj školskoj godini u Gimnaziji “Jovan Dučić” u Trebinju trebalo da bude upisano dvojezično srpsko-francusko odjeljenje.

Banjak je naveo da grad Trebinje već nekoliko mjeseci razgovara sa predstavnicima Ambasade Francuske i sa direktorom Francuskog instituta iz Sarajeva u vezi sa otvaranjem dvojezičnog srpsko-francuskog odjeljenja u Gimnaziji “Jovan Dučić”.

“Djeca koja budu završila četvorogodišnje školovanje u dvojezičnom odjeljenju imala bi mogućnost da nastave školovanje na francuskim univerzitetima. To dvojezično odjeljenje otvara široko vrata jednog od najboljih obrazovnih sistema na svijetu”, rekao je Banjak.

On je pojasnio da su trenutno u fazi izmjene nastavnog plana i programa za Gimnaziju u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom i sa resornim ministarstvom.

“Sada je predviđeno da se prvo poveća broj časova francuskog jezika. Osim toga, dio nastave iz matematike, hemije i fizike biće predavan na francuskom jeziku”, precizirao je Banjak i dodao da će prije toga profesori koji predaju te predmete proći odgovarajuću obuku učenja francuskog jezika.

Banjak je dodao da će učenici ovog odjeljenja nakon svake godine imati priliku da polažu francuski jezik i da stiču znanja karakteristična za određeni stepen, a diploma koju će dobiti nakon četvrtog razreda omogućiće im nastavak školovanja na francuskim univerzitetima.

SRNA

Povezane vijesti

Predstavljamo vam Ivanu Radovanović, đaka generacije Gimnazije “Jovan Dučić” (Audio)

admin

Otvorena izložba radova učenika Gimnazije na temu “Vijek Gimnazije u Trebinju”

admin

Zemljaci nagradili najboljeg trebinjskog gimnazijalca: Stipendija za Luku Sušića od Udruženja “Stara Hercegovina”

admin

Veće interesovanje za stručne škole u Trebinju

admin

Gdje je zapela gradnja trebinjske gimnazije?

admin