Republika Srpska

REALNOST ILI FANTAZIJA Opozicija u Srpskoj na izborima ima šansu samo sa novim licima

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   

Opozicija u Republici Srpskoj ubijeđena je u pobjedu 2022, a predsjednik Glavnog odbora SDS Milan Miličević saopštio je da za to postoje dva preduslova.

Pod jedan, kaže Miličević, zadatak opozicije je da narodu ponudi kvalitetne kandidate i jasnu platformu, oko kojih se narod može okupiti i prepoznati kao nosioce promjena, prosperiteta, stabilnosti, ali i integriteta.

Drugo, posebnu pažnju treba obratiti na zaustavljanje izborne krađe da bi volja naroda bila ispoštovana.

– Ako sve to postignemo, uvjeren sam da opozicija može da dovede do promjena sljedeće godine u Republici Srpskoj – rekao je Miličević za srpski portal „Vesti“.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Poslanik SNSD iz Nevesinja, Ilija Tamindžija, odgovara da je „pravo gubitnika da se ljuti i da iznalazi razloge zašto je izgubio“.

– Da li su oni pokrali izbore u Tesliću, Modriči, Bijeljini, u Banjaluci? Ne možete izbore „pokrasti“ bez dogovora predstavnika svih političkih partija na biračkim mjestima. Nema načina ako neće SDS-ov posmatrač da kaže: „Hajde, ubaci trojicu, evo dva tebi, jedan meni“. Ili obrnuto. Figurativno govorim – kaže Tamindžija za Srpskainfo.

Prema njegovim riječima, građani ne pamte po dobrom period kada je sadašnja opozicija bila na vlasti u Srpskoj.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Mislim da se građani dobro sjećaju dvije vlade sastavljene od ekonomskih eksperata PDP. To su bile najgore vlade u istoriji RS, koje su privatizovale više od 500 preduzeća, od kojih RS nije imala ništa. Sjećaju se dvije vlade koje su penzionerima ostale dužne dvije penzije, plate budžetskim korisnicima, kada nije bilo podsticaja poljoprivredi… Ne znam na osnovu čega Miličević temelji optimizam kada ne postoje ni pojedini opštinski odbori SDS, a kamo li niže strukture partije. U izbornoj jedinici devet nema ni PDP ni DNS. SDS može da ima jednog ili nijednog poslanika, takvo je trenutno stanje. Kakvo je stanje u Krajini, ko je dobio političke poene na bazi trvenja oko banjalučkog budžeta, još nemam pravu projekciju – zaključuje Tamindžija.

Politikolog Darko Kuzmanović ocjenjuje da se opozicija u RS godinama nalazi u totalnom defektu, ali da su pobjeda prvenstveno Draška Stanivukovića u Banjaluci, ali i rezultati u Bijeljini, Tesliću, Šamcu, dali vjetar u leđa mogućim promjenama na opštim izborima sljedeće godine.

– Lokalni izbori u novembru su pokazali da građani traže nova lica na političkoj sceni i da im je dosta političara koji u ovoj zemlji vedre i oblače nekoliko decenija, nebitno da li oni bili iz redova vlasti ili opozicije. Stare političke figure, koje su potrošene i koje građanima realno nemaju šta novo da ponude, trebale bi da budu svjesne toga i da daju snažnu podršku procesu koji je neizbježan, a to je smena političkih generacija – kaže Kuzmanović za Srpskainfo.

KARIJERNI POLITIČARI

Ukoliko opozicija shvati neminovnost na vrijeme i ukoliko se glasačima ponude nova i nekompromitovana politička lica, opozicija će imati čemu da se nada, smatra Kuzmanović.

– Ono čega opozicija takođe treba da bude svjesna jeste da građanima mora da ponudi jasnu alternativu, koja ne podrazumijeva samo promjenu ličnosti već potpuno drugačiji pristup politici, koji će pored novih lica podrazumijevati i postojanje jasnog plana za korjenite reforme sistema. Na kraju, sve je na opoziciji. Šanse za smjenu vlasti postoje, ali je sigurno da će pristup koji bi podrazumijevao guranje u prvi plan karijernih političara, koji se decenijama nalaze na našoj političkoj sceni, donijeti opoziciji takvu katastrofu koja će je potpuno zbrisati s političke scene Srpske. U suštini, stvar je ličnog izbora – zaključuje Kuzmanović.

srpskainfo


  •  
  •  
  •  
  •  
  •   

Povezane vijesti

Šarović u Ljubinju: Opštini su važni infrastrukturni projekti

admin

Šarović za Srpskainfo “Što se mene tiče, Vukanović je uvijek dobrodošao”

admin

Opozicija najavljuje MASOVNE PROTESTE u septembru, ako UIO ne odustane od kupovine sporne zgrade

admin

Nosilac Ordena Miloša Obilića: Zoran Mandić povjerenik PDP u Foči

admin

“Proveo mandat u hibernaciji, na odlasku izaziva haos” Oštra reakcija PDP na oluku Valentina Incka

admin

Nenad Nešić: DNS u Trebinju nije niko napustio već su izbačeni svi oni koji su u politici bili zbog funkcije!

admin

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više