Grad Trebinje
Trebinje

Šahin: Ova vakcina može pobijediti koronavirus

Šahin je uvjeren da će oni koji prime vakcinu, i to dva puta u razmaku od tri sedmice, biti imuni na koronavirus najmanje godinu

Ugur Šahin (Sahin), naučnik koji stoji iza “Pfizerove” vakcine za koronavirus uvjeren je da će upravo njegova vakcina zaustaviti pandemiju. Iako su ostala još neka otvorena pitanja oko vakcine, Šahin za “Guardian” kaže da je vrlo optimističan.

– Ako me pitate može li ova vakcina staviti tačku na epidemiju, moj odgovor je – da. Naime, već samo zaštita od simptoma će imati dramatičan utjecaj na širenje virusa. Do ponedjeljka nismo znali može li vakcina izazvati dovoljno jaku reakciju ljudskog imunološkog sistema i može li virus naći put kroz ljudske stanice, ali sada znamo da ova vakcina može pobijediti virus – kaže Šahin.

Eliminirat će ga antitijela

Vakcinu je razvio sa svojom suprugom Ozlem Turedži (Tureci) u njihovoj kompaniji “BioNTech” te s onkologom Kristoferom Huberom (Christopher).

“Pfizerova” stručnost i dobro poznavanje masovnog tržišta vakcine, kao i ubrzana akcija regulatora pomogla je da se vakcina razvije u deset mjeseci, umjesto da se razvija godinama, kako se vakcine inače razvijaju. Šahin kaže da nije bilo vremena za čekanje i slikovito objasnio proces.

– Zamislite da autom želite doći s jednog kraja Londona na drugi, ali su svugdje saobraćajne gužve i čepovi. Trebao bi vam cijeli dan. Za naš projekt sve su ceste bile očišćene – rekao je.

Navodi kako “Pfizerova” vakcina napada koronavirus na više načina.

– Vakcina sprječava virus da se približi našim stanicama. Ali, čak i ako se virus uspije probiti, eliminirat će ga antitijela. Savršeno smo istrenirali imunološki sistem da može odraditi obje stvari. Sada znamo da se virus protiv te dvije stvari nikako ne može boriti – kazao je.

Očekuje da će za tri sedmice znati odgovor pruža li vakcina drugačiju zaštitu za različite starosne grupe, ali i etničke.

Šahin je uvjeren da će oni koji prime vakcinu, i to dva puta u razmaku od tri sedmice, biti imuni na koronavirus najmanje godinu.

Odbacio optužbe

Odbacio je optužbe predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) da su čekali s objavom vijesti o vakcini nakon što prođu izbori u Americi, te kaže da je o rezultatima vakcine bio obaviješten u nedjelju navečer oko 20 sati.

– Farmaceutska istraživanja se ne smiju politizirati. Mi proizvodimo vakcinu, nas politika ne zanima – ističe Šahin.

AVAZ

Povezane vijesti

Osnivač firme koja je s “Pfizerom” razvila vakcinu otkrio kada očekuje da će korona biti pod kontrolom

admin

Direktor BioNTecha o obećavajućoj vakcini protiv korone: Želimo poštenu podjelu u svijetu

admin