Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

ŠMIT VIŠE NE ČEKA Traži od Tegeltije da sazove sjednicu Savjeta ministara BiH

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit nedavno je uputio pismo predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Zoranu Tegeltiji, u kojem traži da zakaže sjednicu na kojoj će biti usvojeno privremeno finansiranje institucija BiH, potvrđeno je za Srpskainfo. Tegeltiji, u kojem od njega traži da zakaže sjednicu na kojoj će biti usvojeno privremeno finansiranje, saznaje Klix.ba.

Postoje dvije opcije nova odluka o privremenom finansiranju zato što trenutna ističe ili usvajanje budžeta. Za obe odluke potrebna je saglasnost srpskih predstavnika. Ukoliko uskoro ne bude donesena odluka o privremenom finansiranju, od oktobra bi moglo doći do obustave svih isplata iz budžeta Bosne i Hercegovine. To bi značilo da će svi državni službenici ostati bez plata.

S obzirom na to da je Predstavnički dom Parlamenta BiH održao sjednicu prije sedam dana na kojoj nije ni razmatrao budžet, jer nisu bili prisutni parlamentarci iz Republike Srpske, Šmit je odlučio da reaguje i da stavi do znanja da je potez na Savjetu ministara BiH.

Podsjećamo da su institucije BiH u blokadi zbog zaključaka Narodne skupštine RS koji su doneseni nakon odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka da zakonski zabrani negiranje genocida i ratnih zločina.

– Smatramo da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH (Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i Savjetu ministara BiH), osim u slučajevima kada je nepohodno učešće radi sprječavanja donošenja odluka protivno interesima Republike Srpske sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona – glasi zaključak Narodne skupštine zbog kojeg je trenutno upitno da li će i na koji način zaposleni u državnim institucijama nastaviti primati platu.

srpskainfo.com

Povezane vijesti

Vukanović: Prezirem Šmita! Ima dil sa Dodikom! (Video)

admin

Šmitovo priviđenje ili DODIKOVO OTRJEŽNJENJE: Njemački diplomata šokirao izjavom da Banjaluka ide u racionalnijem smjeru

admin

Schmidt u Banjaluci: Mogu li se ljudi ovdje baviti važnim temama, a ne mlatiti politički

admin

OHR poručio Savjetu ministara: Odobrite sredstva za izbore

admin

Tegeltija nakon debakla u UN-u: Uspjela opstrukcija bošnjačkih političara!

admin

Kristijan Šmit u UN optužio i federalne stanke SDA i HDZ

admin