Grad Trebinje
Region

Snimanje filma o doktoru Laziću u pripremi: Sva zarada biće donirana za liječenje oboljele djece u Srpskoj i Srbiji

Režiser Dragan Elčić i producent Goran Ikonić odlučili su da svu zaradu od filma o ljekaru i humanisti Miodragu Laziću, čije je snimanje u pripremi, doniraju nadležnim institucijama Republike Srpske i Srbije za liječenje oboljele djece, saopštila je produkcijska kuća “Ramonda prodakšn”.

Nakon odluke Upravnog odbora filmskog centra Srbije o sufinansiranju dugometražnog igranog filma o doktoru Laziću pod nazivom “Linija” kao domaćeg filma sa nacionalnom temom, produkcioni tim je počeo pripreme za izradu ovog izuzetno kompleksnog projekta.

Ovim filmom pokušaće da se domaćoj i svjetskoj javnosti ispriča priča o veličanstvenom liku slavnog ljekara humaniste koji je, ne štedeći sopstveni život, spasavao na hiljade ranjenika u ratnom grotlu sarajevskog fronta na prvoj liniji u bolnici “Žica” u Blažuju.

Iz ove produkcijske kuće ističu da je doktor Lazić svoju čovječnost i humanost pokazivao svakodnevno, operišući sve koji su zatražili pomoć, ne dijeleći ih na nacije i uniforme.

– Cijeneći lik i djelo ovog velikog čovjeka, sve vrline koje je pokazao i dijelio gdje god se nalazio, reditelj filma Dragan Elčić i producent Goran Ikonić donijeli su odluku da sva sredstva od zarade filma preusmjere nadležnim državnim institucijama Republike Srpske i Srbije za liječenje oboljele djece, čime bi pokušali da se na simboličan način oduže ovom junaku savremenog doba – navodi se u saopštenju.

Hirurg Miodrag Lazić je tokom ratova devedesetih godina 20. vijeka spasavao živote u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj.

On je 1991. godine napustio mjesto hirurga u Nišu i zaputio se u tadašnju Republiku Srpsku Krajinu.

Tokom rata u BiH, kao hirurg je učestvovao u proboju koridora u junu 1992. godine. Nakon toga se kao dobrovoljac javio u ratnu bolnicu “Koran” na Palama u Republici Srpskoj.

Jedan je od osnivača ratne bolnice “Žica” u Blažuju, kod Sarajeva.

Lazić je napisao autobiografsko djelo “Dnevnik ratnog hirurga (Knin 1991-Srpsko Sarajevo 1995).

Za zasluge u spasavanju života Srba i ljudi drugih nacionalnosti patrijarh srpski Pavle odlikovao je Miodraga Lazića “Ordenom Svetog Save”.

Lazić je dobio i “Orden krsta milosrđa” kojim ga je odlikovala Republika Srpska.

Država Srbija je, posthumno, odlikovala dr Lazića “Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena”.

Doktor Lazić preminuo je u Nišu 2020. godine u 65. godini. 

srpskainfo.com

Pratite nas i putem Vibera

Komentar