Grad Trebinje
Republika Srpska

SNSD najjača stranka, na listi poraženih SDS, PDP i NDP

Na proteklim lokalnim izborima na nivou Republike Srpske, bez Brčko distrikta, Savez nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ osvojio je više od 33 odsto glasova i ostvario je najbolji rezultat.
SDS je osvojio oko 13 odsto, DNS skoro 9,5 odsto, PDP osam, DEMOS 6,7, SP oko šest odsto, Ujedinjena Srpska 5,8 i SPS 4,3 odsto.

Najbolji rezultat ima SNSD, kao i neke od stranaka vladajuće koalicije, dok su na listi poraženih SDS, PDP i NDP.

SDS i PDP su u minusu za oko sedam odsto u odnosu na podršku iz 2018. godine. SDS je izgubio čak oko pet odsto, a PDP dva odsto glasova u Srpskoj, dok je SNSD ostvario rast od oko 1,5 odsto, a DNS je ostao treća stranka u Srpskoj, prenosi portal “Banjaluka.net”.

Prema mišljenju mnogih, najveće iznenađenje je uspjeh DEMOS-a koji je postao peta stranka u Republici Srpskoj sa skoro 40 hiljada glasova.

Prije dvije godine tada još jedinstvena SP je dobila osam odsto glasova, a na ovogodišnjim lokalnim izborima dvije stranke /SP i SPS/ dobile su skoro 10,5 odsto podrške glasača.

Rezultati potvrđuju da su raskoli u DNS-u i SP-u doveli do formiranja četiri stranke koje u ukupnom zbiru dobijaju više glasova nego što su dobijale dvije stranke prije stranačkih raskola. To što su oni u plusu nije uticalo na SNSD i Ujedinjenu Srpsku, koje kao dio vladajućeg bloka takođe bilježe još bolje rezultate.

Očigledno da su svi oni uzeli oko desetak odsto koje su izgubili SDS, NDP i PDP, a nakon ovih lokalnih izbora pitanje je može li se još govoriti da Srpska ima dvije velike stranke i nekoliko malih. SDS sa sadašnjom podrškom bliži je malom bloku stranka nego SNSD-u koji se osamio na prvoj poziciji.

Nekada vodeća stranka, a sada pod vođstvom Mirka Šarovića je tek u svakoj četvrtoj opštini osvojila više od 20 odsto glasova. Jedini pravi rezultat SDS-a je skoro 76 odsto /659 glasova/ koliko je osvojeno u maloj opštini Istočni Stari Grad gdje neprikosnoveno nastavlja da vlada Bojo Gašanović.

Uz ovu opštinu, SDS po dobrom još može istaći Ugljevik, Lopare, Teslić, Kotor Varoš, Modriču, LJubinje i Istočnu Ilidžu. Najveći problem SDS-a su gradovi, a posebno Banjaluka gdje su osvojili samo 4,04 odsto i Doboj gdje je nekad neprikosnoveni SDS završio na 1,15 odsto.

SNSD je osvojio više od 50 odsto glasova birača u Doboju – 59,52 odsto, Kalinoviku 51,79 i Ribniku 71,28 odsto, odnosno više od 40 odsto glasova u svakoj četvrtoj opštini u Srpskoj.

DNS i dalje najbolji rezultat ostvaruje u prijedorskoj regiji /Kozarska Dubica 28,93 odsto/, a najlošije su prošli u većim gradskim sredinama, ne računajući Prijedor, i u Hercegovini. Od rezultata iznad prosjeka izdvajaju se Srbac, Mrkonjić Grad, Šipovo, Modriča, Sokolac, Istočno Novo Sarajevo, Trnovo, Pale, Berkovići.

U PDP-u osim rezultata u Banjaluci /19,98 odsto/ i Kotor Varošu /22,29 odsto/ nemaju čime da se pohvale. Rezultate bolje od ostvarenog prosjeka zabilježili su uglavnom u nekoliko opština na banjalučkom i prijedorskom području /Mrkonjić Grad, Šipovo, Kostajnica, Srbac, Novi Grad, Kozarska Dubica, Derventa/, dok u istočnom dijelu Srpske više od 10 odsto imaju samo u Šekovićima, Loparama i Rogatici.

U Osmacima su dobili samo jedan glas, a u Zvorniku su osvojili jedan odsto.

DEMOS ima posebno dobre rezultate u Zvorniku, Bijeljini, Palama, Doboju, Šekovićima gdje su završili na drugom mjestu, odnosno u Foči, Čelincu i Gradišci gdje su trećeplasirani, dok lošije rezultate imaju u Posavini i istočnoj Hercegovini.

Đokićevi socijalisti imaju uglavnom ujednačene rezultate u cijeloj Srpskoj, a slično je i sa Ujedinjenom Srpskom.

Rezultat SPS-a treba gledati i kroz prizmu da u svakoj trećoj opštini nisu izašli na izbore, a najveće iznenađenje je treće mjesto u Banjaluci, gdje su osvojili skoro devet odsto glasova.

Loše su prošli u Semberiji, Doboju, Novom Gradu, Mrkonjić Gradu, Kotor Varošu, Stanarima i generalno sarajevsko-romanijskom području.

SRNA

Povezane vijesti

U Mostaru počeli pregovori: Jedno važno mjesto pripada i Srbima

admin

PONOVO NA GLASANJE CIK BiH poništila izbore u Srebrenici i Doboju

admin

Bakalar: Ponovno brojanje svih glasova u Mostaru nije loša ideja

admin

Mostar: Srpskim posmatračima nije dozvoljeno na uđu na više biračkih mjesta

admin

Mostarski Srbi odbili da se sastanu sa Inckom

admin

Zoran-Zoka Janković: Milivojević je antifašista, neće oštetiti ni jednog Mostarca

admin