Republika Srpska

SNSD najjača stranka, na listi poraženih SDS, PDP i NDP


Na proteklim lokalnim izborima na nivou Republike Srpske, bez Brčko distrikta, Savez nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ osvojio je više od 33 odsto glasova i ostvario je najbolji rezultat.
SDS je osvojio oko 13 odsto, DNS skoro 9,5 odsto, PDP osam, DEMOS 6,7, SP oko šest odsto, Ujedinjena Srpska 5,8 i SPS 4,3 odsto.

Najbolji rezultat ima SNSD, kao i neke od stranaka vladajuće koalicije, dok su na listi poraženih SDS, PDP i NDP.

SDS i PDP su u minusu za oko sedam odsto u odnosu na podršku iz 2018. godine. SDS je izgubio čak oko pet odsto, a PDP dva odsto glasova u Srpskoj, dok je SNSD ostvario rast od oko 1,5 odsto, a DNS je ostao treća stranka u Srpskoj, prenosi portal “Banjaluka.net”.

Prema mišljenju mnogih, najveće iznenađenje je uspjeh DEMOS-a koji je postao peta stranka u Republici Srpskoj sa skoro 40 hiljada glasova.

Prije dvije godine tada još jedinstvena SP je dobila osam odsto glasova, a na ovogodišnjim lokalnim izborima dvije stranke /SP i SPS/ dobile su skoro 10,5 odsto podrške glasača.

Rezultati potvrđuju da su raskoli u DNS-u i SP-u doveli do formiranja četiri stranke koje u ukupnom zbiru dobijaju više glasova nego što su dobijale dvije stranke prije stranačkih raskola. To što su oni u plusu nije uticalo na SNSD i Ujedinjenu Srpsku, koje kao dio vladajućeg bloka takođe bilježe još bolje rezultate.

Očigledno da su svi oni uzeli oko desetak odsto koje su izgubili SDS, NDP i PDP, a nakon ovih lokalnih izbora pitanje je može li se još govoriti da Srpska ima dvije velike stranke i nekoliko malih. SDS sa sadašnjom podrškom bliži je malom bloku stranka nego SNSD-u koji se osamio na prvoj poziciji.

Nekada vodeća stranka, a sada pod vođstvom Mirka Šarovića je tek u svakoj četvrtoj opštini osvojila više od 20 odsto glasova. Jedini pravi rezultat SDS-a je skoro 76 odsto /659 glasova/ koliko je osvojeno u maloj opštini Istočni Stari Grad gdje neprikosnoveno nastavlja da vlada Bojo Gašanović.

Uz ovu opštinu, SDS po dobrom još može istaći Ugljevik, Lopare, Teslić, Kotor Varoš, Modriču, LJubinje i Istočnu Ilidžu. Najveći problem SDS-a su gradovi, a posebno Banjaluka gdje su osvojili samo 4,04 odsto i Doboj gdje je nekad neprikosnoveni SDS završio na 1,15 odsto.

SNSD je osvojio više od 50 odsto glasova birača u Doboju – 59,52 odsto, Kalinoviku 51,79 i Ribniku 71,28 odsto, odnosno više od 40 odsto glasova u svakoj četvrtoj opštini u Srpskoj.

DNS i dalje najbolji rezultat ostvaruje u prijedorskoj regiji /Kozarska Dubica 28,93 odsto/, a najlošije su prošli u većim gradskim sredinama, ne računajući Prijedor, i u Hercegovini. Od rezultata iznad prosjeka izdvajaju se Srbac, Mrkonjić Grad, Šipovo, Modriča, Sokolac, Istočno Novo Sarajevo, Trnovo, Pale, Berkovići.

U PDP-u osim rezultata u Banjaluci /19,98 odsto/ i Kotor Varošu /22,29 odsto/ nemaju čime da se pohvale. Rezultate bolje od ostvarenog prosjeka zabilježili su uglavnom u nekoliko opština na banjalučkom i prijedorskom području /Mrkonjić Grad, Šipovo, Kostajnica, Srbac, Novi Grad, Kozarska Dubica, Derventa/, dok u istočnom dijelu Srpske više od 10 odsto imaju samo u Šekovićima, Loparama i Rogatici.

U Osmacima su dobili samo jedan glas, a u Zvorniku su osvojili jedan odsto.

DEMOS ima posebno dobre rezultate u Zvorniku, Bijeljini, Palama, Doboju, Šekovićima gdje su završili na drugom mjestu, odnosno u Foči, Čelincu i Gradišci gdje su trećeplasirani, dok lošije rezultate imaju u Posavini i istočnoj Hercegovini.

Đokićevi socijalisti imaju uglavnom ujednačene rezultate u cijeloj Srpskoj, a slično je i sa Ujedinjenom Srpskom.

Rezultat SPS-a treba gledati i kroz prizmu da u svakoj trećoj opštini nisu izašli na izbore, a najveće iznenađenje je treće mjesto u Banjaluci, gdje su osvojili skoro devet odsto glasova.

Loše su prošli u Semberiji, Doboju, Novom Gradu, Mrkonjić Gradu, Kotor Varošu, Stanarima i generalno sarajevsko-romanijskom području.

SRNA


Povezane vijesti

U Mostaru počeli pregovori: Jedno važno mjesto pripada i Srbima

admin

PONOVO NA GLASANJE CIK BiH poništila izbore u Srebrenici i Doboju

admin

Bakalar: Ponovno brojanje svih glasova u Mostaru nije loša ideja

admin

Mostar: Srpskim posmatračima nije dozvoljeno na uđu na više biračkih mjesta

admin

Mostarski Srbi odbili da se sastanu sa Inckom

admin

Zoran-Zoka Janković: Milivojević je antifašista, neće oštetiti ni jednog Mostarca

admin

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više