Grad Trebinje
Republika Srpska

Srpska dominira u sloganima

Većina parlamentarnih političkih partija predstavila je slogane za ovogodišnje lokalne izbore, a dvije najveće stranke u RS akcenat u njima stavile su upravo na Srpsku.

SNSD će pred birače sa sloganom “Okupljanje za Srpsku”, dok je SDS prije dva dana predstavio svoj slogan “Srpska po mjeri svih nas”.

DEMOS je ranije objelodanio da će u prvom izlasku na izbore koristiti slogan “Bez dileme – Srpska prije svega”. Za razliku od ove tri stranke Ujedinjena Srpska i Socijalistička partija u sloganima nemaju riječ “Srpska” pa će Stevandićeva partija pred birače sa “Ozbiljni ljudi”, a Đokićevi socijalisti pod sloganom “Udarnički za narod”. Iako nisu zvanično predstavili slogan, u DNS-u saznajemo da će to uraditi početkom oktobra i da će biti “Za ljude i život Srpske”.

Šef Glavnog izbornog štaba SNSD-a Srđan Rajčević objasnio je da uprkos pritisku pandemije koju je izazvao virus korona moramo da se okupimo i otuda i slogan “Okupljanje za Srpsku”.

– Ove godine u fokus naše kampanje stavljamo običnog čovjeka i njegove probleme. Moramo kao SNSD, kao najveća, kao državotvorna partija, razgovarati sa svakim našim čovjekom da vidimo koji su njegovi problemi, šta ga tišti – istakao je Rajčević.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da slogan SDS-a šalje poruku da mora prestati politika podjela.

– Republika Srpska i njene opštine i gradovi moraju krenuti naprijed i više nema vremena za čekanje. Sazrelo je vrijeme za promjene i brojne su okolnosti koje idu tome u prilog. Vjerujemo da SDS zajedno sa svojim partnerima na ovim izborima može biti uspješan i pobjednički – rekao je Šarović, predstavljajući slogan ove partije.

Šefica Glavnog izbornog štaba US-a Natalija Trivić naglasila je da slogan “Ozbiljni ljudi” pokazuje da je ova stranka ozbiljna u svojim namjerama.

– Time pokazujemo spremnost da ozbiljno djelujemo i stoga ćemo na narednim izborima na kandidatskim listama imati ozbiljne ljude s ozbiljnom namjerom da unaprijedimo i razvijamo našu Republiku Srpsku – poručila je Trivićeva.

Na promociji slogana i poruke DEMOS-a “Bez dileme – Srpska prije svega” lider ove stranke Nedeljko Čubrilović istakao je da su za stranku ovi izbori istorijski, samim tim jer su prvi od formiranja partije.

– Raduje me da imamo veliki broj mladih te ljudi koji do sada nisu bili politički angažovani, a ostvareni su profesionalno. Nadam se i nemam dileme da će biti tako uspješni i u DEMOS-u – rekao je Čubrilović.

Politikolog Ljubinko Jović kaže da je suština slogana da u par riječi predstavi glavne ideje kampanje i vrijednosti za koje se zalaže partija.

– Slogan bi trebalo da bude kratak i pamtljiv, ali sa jakom porukom koja treba stranku da izdvoji od konkurencije. Slabo će ko zapamtiti sve ciljeve koje partija izlaže, ali efektan slogan koji oslikava kampanju će ostati u ušima građana – kaže Jović.

On smatra da među sloganima za ovogodišnje izbore koje su do sada predstavile stranke nema nijedan pretjerano zvučan i efektan.

– Slogani koji su meni ostali u ušima su SNSD-ov “Pod zastavom Srpske” i slogan SDS-a “Sviće” sa prošlih opštih izbora. SNSD je igrao na kartu sabornosti i ujedinjenja oko ideje Republike Srpske, dok je SDS na klasičan opozicioni način “udarao” na bolje sutra ako se glasači opredijele za njih. Rezultat je poznat – kaže Jović.

  Klasične poruke

Politikolog Siniša Simikić kaže da ni ovi izbori nisu donijeli neke novine kada je riječ o pitanju izbornih slogana.

– Najveća partija je odlučila još jednom da “uklopi” Srpsku u svoj moto, što predstavlja kontinuitet u političkom marketingu ove partije. SDS se ovaj put odlučio da pošalje poruke i neodlučnim biračima, za razliku od slogana “Vratimo Srpsku narodu”, koji je po mnogo čemu bio sporan – kaže Simikić. On dodaje da socijalisti oživljavaju termin udarništva, čime se obraćaju starijim generacijama, računajući da bi se kroz buđenje sjećanja na neki prošli period mogli osvojiti glasovi.

– U suštini riječ je o klasičnim porukama da se Srpskoj želi najbolje i da će baš ta partija to da uradi – kaže Simikić.

Glas Srpske

Povezane vijesti

U Mostaru počeli pregovori: Jedno važno mjesto pripada i Srbima

admin

PONOVO NA GLASANJE CIK BiH poništila izbore u Srebrenici i Doboju

admin

Bakalar: Ponovno brojanje svih glasova u Mostaru nije loša ideja

admin

Mostar: Srpskim posmatračima nije dozvoljeno na uđu na više biračkih mjesta

admin

Mostarski Srbi odbili da se sastanu sa Inckom

admin

Zoran-Zoka Janković: Milivojević je antifašista, neće oštetiti ni jednog Mostarca

admin