Grad Trebinje
Izdvojeno Hercegovina

Svetom arhijerejskom liturgijom počelo obilježavanje Mitrovdana

Svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Nevesinju, koju služe episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije počelo je obilježavanje Mitrovdana – Dana opštine Nevesinje, krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske i slavnih mitrovdanskih bitaka 1992. i 1994. godine.
Nakon liturgije u porti Sabornog hrama u 10.30 časova biće obavljen slavski obred povodom hramu krsne slave BORS-a i osvještan spomenik stradalim djevojkama u Drugom svjetskom ratu.

Obilježavanje Mitrovdana nastavlja se polaganjem cvijeća na Spomenik slobode, a potom će uslijediti otkrivanje spomenika proslavljenom komandantu Novici Gušiću i obraćanje zvaničnika u 12.30 časova.

Najavljeno je da će ovom manifestaciji prisustvovati srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, predsjednik BORS-a Milomir Savčić, narodni poslanici, ratni komandanti, predstavnici boračkih organizacija i drugi gosti.

Obilježavanje Mitrovdana organizuju Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, BORS i opština Nevesinje.

Mitrovdan se sa posebnim poštovanjem obilježava u Nevesinju, jer su u dvije mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine odbranjeni Nevesinje i Hercegovina.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginula su 42 borca brigade koju su činili uglavnom borci iz Nevesinja i doline Neretve, a ranjeno ih je 750. Samo na Mitrovdan 1994. godine poginula su 22 borca, dok ih je 140 ranjeno.

Prva Mitrovdanska bitka jedna je od najvećih u odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta jače jedinice sastavljene od Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća odbrane i takozvane Armije BiH koje su sa 15.000 vojnika i praćene jakom artiljerijom krenule na Nevesinje s ciljem spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na jugoslovensku granicu.

Život za odbranu Republike Srpske dalo je 476 boraca Nevesinjske brigade koju su činili borci iz Nevesinja i doline Neretve.

Za vojničke zasluge u mitrovdanskim i drugim bitkama Nevesinjska brigada je prva u Republici Srpskoj odlikovana najvišim vojničkim priznanjem – Ordenom Nemanjića.

SRNA

Povezane vijesti

Nevesinjci se sve više okreću Mostaru (Video)

admin

Otvorena manifestacija “Dani Svetog Vasilija”

admin

Porodilište zaštitni znak Nevesinja

admin

TUŽILAŠTVO OTVORILO ISTRAGU U NEVESINJSKOJ ŠKOLI: Naloženo ispitivanje svih učesnika u slučaju vršnjačkog nasilja

admin

Brutalni snimci iz nevesinjske škole otkrili novi slučaj vršnjačkog nasilja

admin

“Bitka za odbranu Hercegovine” (Video)

admin