Grad Trebinje
Hercegovina

Svi se bore za glasove Srba u Mostaru

 Predizborna trka za glasove zvanično je počela u Mostaru, a srpska lista, na kojoj su predstavnici udruženja Srba i stranaka sa sjedištem u Srpskoj, vjeruju da mogu prvi put preći izborni prag i ući u Gradsko vijeće, ali ne kriju i da će srpske glasove loviti svi.

Nakon što su birači u svim ostalim dijelovima BiH izabrali nove čelnike na lokalnom nivou, na red su došli Mostarci, koji će na birališta izaći 20. decembra i to prvi put nakon 2008. godine jer su odlukom Ustavnog suda BiH bile suspendovane odredbe Statuta grada, a taj problem je riješen tek ove godine, političkim dogovorom HDZ-a BiH i SDA. 

Listu “Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar” prijavila je koalicija SNSD-a i SDS-a uz podršku svih srpskih udruženja u gradu na Neretvi, a jedan od kandidata na toj listi Radislav Tubić (SNSD) za “Glas Srpske” ističe da je izvjesno da će Srbi dobiti jednog legitimnog predstavnika u gradskoj vlasti, a nije nemoguće da ih bude dva, pa i više.

– Ovi izbori najviše odgovaraju Srbima jer nemamo nikakav mehanizam zaštite u Gradskom vijeću. Grad već 12 godina zaostaje, a osim što želimo da u vlasti imamo svoje legitimne predstavnike, želimo da sa svima drugima zajedno razvijamo Mostar. Problem jeste što onih koji se izjašnjavaju kao Srbi ima i na drugim listama, ali ne želimo da se previše bavimo time. Napravili smo dobru organizaciju, znamo naše biračko tijelo, očekujemo da će i drugi, ne samo Srbi, prepoznati ono što smo kao mala zajednica mi dali za razvoj Mostara. Veliki smo optimisti da ćemo ovaj put uspjeti – istakao je Tubić. 

Predsjednik Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru Dušan Golo, koji je takođe na kandidatskoj listi, kaže za “Glas Srpske” da su od 2012. ostali i bez prava koja su formalno imali na papiru. Ističe da su se oni koji su kao Srbi bili u lokalnoj vlasti borili isključivo za interese stranaka kojima pripadaju.

– I jedan odbornik, ako je pravi i ako zna, te se ne boji reći da je Srbin, može dosta da uradi. Ima puno nacionalnih i građanskih stranaka koje su na svoje liste, među prve, stavili Srbe jer očekuju da će osvojiti ta mjesta. Svi se bore za glasove Srba jer je maksimalan broj 15 odbornika iz jednog naroda, a dobaciti do 18 i imati relativnu većinu, trebaju tri Srbina – istakao je Golo i podsjetio da je za većinu odluka u Mostaru potrebna dvotrećinska većina.

Sonja Žarković Kuzman (SDS), koja je druga na listi “Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar”, rekla je na početku kampanje da se nada da će, ulaskom u Gradsko vijeće barem jednog predstavnika srpskog naroda, Mostar postati ljepši, bezbjedniji i jedinstveniji grad.

Predizborna kampanja je počela u petak i trajaće do 19. decembra. Pravo glasa na izborima u Mostaru imaju ukupno 100.864 birača, na redovnim i na biračkim mjestima u inostranstvu. U Gradskom vijeću ima mjesta za 35 odbornika, koji se biraju na izborima, a u lokalnom parlamentu treba da budu najmanje četiri predstavnika iz reda svakog konstitutivnog naroda i jedan iz reda ostalih.

Na mjesto gradonačelnika mogu biti izabrani samo odbornici izabrani u Gradsko vijeće, a bira se na prvoj sjednici Vijeća nakon izbora. Za izbor je potrebna dvotrećinska većina glasova izabranih odbornika, a ukoliko ne bude izbora u prvom krugu, postoji mogućnost drugog i trećeg kruga.

Na mjestu gradonačelnika od 2009. godine je Ljubo Bešlić i to odlukama Centralne izborne komisije BiH jer 2012. i 2016. nije bilo izbora.

Diskriminacija

Predsjednik Inicijativnog odbora krovne asocijacije Srba u FBiH Mile Marčeta rekao je da zajednički nastup Srba u Mostaru može zaustaviti diskriminaciju srpskog naroda u svim sferama koja traje godinama.

– Srbima je oduzimana imovina, uzurpirani su im posjedi, nije ih bilo u budžetu, nisu mogli uticati na bitne odluke. Očekujemo dobre rezultate i da će se poslije toliko godina pokazati da Srbi žive u tom dijelu BiH i da su narod koji želi da ostane na svojim ognjištima – kazao je Marčeta Srni.

Glas Srpske

Povezane vijesti

U Mostaru počeli pregovori: Jedno važno mjesto pripada i Srbima

admin

PONOVO NA GLASANJE CIK BiH poništila izbore u Srebrenici i Doboju

admin

Bakalar: Ponovno brojanje svih glasova u Mostaru nije loša ideja

admin

Mostar: Srpskim posmatračima nije dozvoljeno na uđu na više biračkih mjesta

admin

Mostarski Srbi odbili da se sastanu sa Inckom

admin

Milivojević: Srpskoj listi je važan svaki glas

admin