Grad Trebinje
Izdvojeno Hercegovina

U pripremi 15 novih proizvoda

Vlasnik Mljekare “Pađeni” kod Bileće Nenad Vukoje ističe da su u toku pripreme i laboratorijska ispitivanja za proizvodnju 15 novih proizvoda, koji će uskoro biti u prodaji.

Vukoje navodi da Mljekara trenutno radi na voćnim jogurtima koji će biti pušteni za dva mjeseca, a zatim sirevi i probiotik jogurt.

“Tako smo napravili lepezu novih proizvoda koji će biti vrlo kvalitetni. Uspješno smo taj proces odradili, jer imamo izuzetno kvalitetnu laboratoriju, možda jednu od najboljih na Balkanu. Napravili nešto što za Hercegovinu, ali i šire, puno znači”, kaže Vukoje za Srnu.

On navodi da proizvode trenutno izvoze u desetak zemalja EU, među kojima su NJemačka, Švedska, Danska, Norveška, Hrvatska, kao i u Srbiju i Crnu Goru.

“Pripremamo se i već imamo ponude i razrađivanje plana za neke proizvode za izvoz u Maleziju i Singapur”, naglašava Vukoje.

On ističe da će ispuniti sve planove koje su zacrtali do 2020. godine, a do 2025. plan je da se dnevno prerađuje više od 100.000 litara mlijeka, odnosno više od 36 miliona litara mlijeka u toj godini.

Vukoje kaže da otkupnu bazu Mljekara uvijek popravlja i smatra da će sirovine biti dovoljno.

“Ne bi trebalo biti nikakvih problema što se tiče naših planova i želja u pravcu razvoja. Smatram da ćemo već naredne godine biti zastupljeni u dvadesetak zemalja EU, čak i šire. Ima pregovora i prema Americi i Australiji”, ističe Vukoje.

SARADNJA SA 1.000 KOOPERANATA

Vlasnik Mljekare “Pađeni” kaže za Srnu da Mljekara trenutno sarađuje sa oko 1.000 kooperanata, od kojih otkupljuju mlijeko sa područja dvadesetak opština Republike Srpske – od Zvornika do LJubinja.

“Ove godine ćemo otkupiti i preraditi oko dvadesetak miliona litara mlijeka, od toga je svaki dan u prosjeku više od 60.000 litara, tako da ćemo neke planove koje smo zacrtali za ovu godinu ispuniti”, kaže Vukoje.

Prema njegovim riječima, vodi se računa o tome da su kooperanti u prvom planu, tako da su stimulisali proizvodnju mlijeka kroz nekoliko važnih projekata, kao što je nabavka 200 junica u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, kooperantima mljekare i lokalnom zajednicom, što se pokazalo kao uspješan projekat.

“Puno smo radili toga na opremanju otkupnih stanica za mlijeko, oko registracije, mnogo novca smo uložili u nabavku laktofriza, opremanje tih otkupnih stanica i još drugih stvari”, navodi Vukoje.

On ističe da su ove godine uložili više od 3,5 miliona KM u opremanje sistema pakovanja, što će stvoriti uslove za proširenje proizvodnje.

USPJEŠNO POSLOVANJE U EPIDEMIJI VIRUSA KORONA

Prema riječima Nenada Vukoja vlasnika Mljekare “Pađeni”, iako je bilo poteškoća i izazova u poslovanju Mljekare tokom epidemije virusa korona, taj period je uspješno prevaziđen, bez otpuštanja radnika, a sve obaveze prema radnicima i kooperantima su uredno izmirene.

“Ispoštovali smo sve preporuke, radnici su podijeljeni u grupe, radno vrijeme je organizovano u različitim intervalima, pojačali smo dezinfekciju prostora, tako da nismo imali nijedan slučaj zaraze virusom korona među radnicima”, kaže Vukoje.

On dodaje da je u ovom periodu prodaja stala u odnosu na planirane zahtjeve u otkupu mlijeka, pa se stvarao višak koji su preradili i napravili određene proizvode koji će moći da čekaju da tržište malo bolje oživi.

MLJEKARA OSNOVANA PRIJE 21 GODINU, ZAPOŠLJAVA 150 RADNIKA

Mljekara “Pađeni” osnovana je prije 21 godinu, a za to vrijeme, zahvaljujući zalaganju, radu i volji vlasnika Mljekare Nenada Vukoja i njegove porodice, postala je jedan od najboljih privrednih subjekata u Hercegovini, Republici Srpskoj i šire, tako da danas zapošljava više od 150 ljudi.

Vukoje sa ponosom ističe da Mljekara “Pađeni” danas ima jedan od najsavremenije opremljenih sistema u BiH, sve obaveze prema radnicima i državi se redovno izmiruju i dodaje da se za 20 godina poslovanja nikada nije desilo da zaposlenima plata kasni.

Prema njegovim riječima, u Mljekari je zaposleno 20 ljudi sa visokom stručnom spremom, a sav rukovodeći kadar, osim njega, čine mlade žene.

“Ovo je jedan od dokaza da se i ovdje može stvarati budućnost i raditi, da ima perspektive. Samo su potrebni velika volja, rad i trud”, ukazuje Vukoje.

SRNA

Pratite nas i putem Vibera

Povezane vijesti

Hercegovački sir i kajmak iz mješine prepoznati u Italiji: ČUVARI VIJEKOVNOG NASLJEĐA (Foto)

admin

SIR IZ MIJEHA po receputuri naših predaka (Video)

admin

Sir Mljekare “Pađeni” na tržištu Singapura

admin

Vuković siguran u pobjedu SNSD-a u Bileći

admin