Grad Trebinje
Region

Vučić: Srbija nikada neće priznati samoproglašeno Kosovo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se nikada neće dogoditi to da Srbija prizna samoproglašeno Kosovo i naglasio da se o međusobnom priznanju ne razgovara.

Povodom današnje izjave premijera samoproglašenog Kosova Avdulaha Hotija da Priština neće odstupiti od sporazuma o zajednici srpskih opština, ali će ga primijeniti tek po postizanju finalnog dogovora sa Beogradom, Vučić kaže da se to neće dogoditi i da je to rekao najvišim evropskim zvaničnicima.

“Neki su zamislili, ne da suštinski reše problem, već misle da je dovoljno da se izvrši pritisak na Srbiju i da će problem biti rešen”, rekao je Vučić za RTS.

On je istakao da Priština ne može da traži nova priznanja i da se to vrlo jasno čulo od američkih predstavnika.

“Tri puta sam se sastao sa potpredsednicima SAD, ali Bela kuća nikada suštinski nije bila otvorena za Srbe – do ovog trenutka”, rekao je Vučić.

On je podsjetio da je Bijela kuća bila rezervisana za Albance i druge koji su protiv Srba u posljednjih 30 godina, ali ocjenjuje da su SAD otškrinule ta vrata.

“Naravno da ne mislim da to nije povezano sa drugim pitanjima koje su za njih važna. Svejedno, prema Srbiji je ukazano poštovanje”, naveo je Vučić.

On je istakao da je Srbija učinila sve da sačuva mir, a da ne izgubi ništa.

“U sporazumu nema ništa loše po srpski narod”, istakao je Vučić, koji je donio originale sporazuma.

On smatra da će Priština sada ispunjavati sve što je dogovoreno i da neće rizikovati da Amerikanci promijene ponašanje prema njima.

Vučić je rekao da će Srbija prema obavezama iz tog sporazuma do kraja mjeseca otvoriti privrednu kancelariju u Jerusalimu i naveo da takvu kancelariju imaju mnoge zemlje, poput Češke i Mađarske.

On je istakao značaj mini-šengena za mir i povećanje životnog standarda.

“Neko je u američkoj administraciji dobro razumeo da je to najbolji način za trajni mir u regionu, ali i najveći interes srpskog naroda”, kaže Vučić.

Vučić je rekao da su mu se ruski predsjednik Vladimir Putin i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izvinili zbog, kako je naveo, nesmotrenog gesta portparola ruskog MIP-a Marije Zaharove.

“Predsednik Putin, a ni Lavrov mi se nikada ni za šta nisu izvinjavali, ali za Zaharovu jesu”, dodao je Vučić, ističući da je između Srbije i Ruske Federacije polje saradnje i razumijevanja veliko.

SRNA

Povezane vijesti

BiH učestvuje u uvođenju sankcija protiv Rusije (Video)

admin

U novom predizbornom spotu Vučić izlazi iz frižidera pa se u njega vraća (Video)

admin

“Postigli smo dogovor” (VIDEO)

admin

“Neka mi isključe nalog na Tviteru” Vučić poručuje da jedva čeka da bude još jedan Tramp u svijetu

admin

Aktivan na novoj društvenoj mreži: Vučić otvorio profil i na Tiktoku (VIDEO)

admin

Vučićeva poruka u SB: Srbi glavu gore, ni Srbija ni srpski narod nisu osuđeni nizašta

admin