Grad Trebinje
Svijet

Vučićeva poruka u SB: Srbi glavu gore, ni Srbija ni srpski narod nisu osuđeni nizašta

– Okrenuti smo budućnosti a ne prošlosti, uprkos selektivnoj pravdi Haškog tribunala. I imam jednu poruku za sve Srbe i Srbe u celom regionu: “Glave gore, ni Srbija ni srpski narod nisu osuđeni nizašta, na nama je da radimo još marljivije i otvaramo fabrike – zaključio je Vučić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je svoje obraćanje na sjednici Savejta bezbijednosti UN-a počeo o odnosima Srbije prema Mehanizmu, a potom o radu tog tijela.– Republika Srbija je više puta pokretala pitanje služenja kazni u Srbiji, ali se to nije desilo još uvijek. Prirodno je da Srbija želi da njeni državljani služe kaznu u Srbiji – rekao je predsjednik Vučić.

On ističe da postoji poseban problem na teritoriji Kosova i Metohije, gde sada hoće da sude Srbima kojima su već sudili.

– Ta teritorija je pod privremenim mandatom UN. Predsjednik mehanizma je podneo izveštaj o navodnom neispunjavanju pravila, zato što nisu izručeni Petar Jojić i Vjerica Radeta – kazao je Vučić.

On je rekao da Srbija ozbiljno shvata svoju saradnju sa Mehanizmom, i da je Visoki sud u Beogradu donio odluku da njihovo izručenje nije saglasno sa međunarodnim pravom.

– Podsjećam vas da je Republika Srbija tribunalu izručila sve osobe koje su bile optužene, i takođe smo dali veliki broj svjedoka i opširnu dokumentaciju. Trinaest slučajeva je prebačeno u BiH, dva Hrvatskoj, samo jedan Srbiji. Na kraju želim da vas sve podsjetim da je Francuska na zahtjev za izručenje Hartmanove zbog nepoštovanja suda odbila da je izruči, zato što to zakon ne dozvoljava. Vašim zahtjevima da Srbija izruči Radetu i Jojića vi pokazujete nepoštovanje prema Srbiji – rekao je predsjednik Srbije.

Kazao je da je Srbija jedina zemlja koja je osudila sve zločine, uključujući i onaj u Srebrenici, dok nijedna zemlja koja je bila uključena u rat to nije uradila. 

– Nije suđeno pripadnicima drugih naroda, i to uprkos međunarodnim pravnim normama. Pokušaću plastično da vam pokažem kako je krojena međunarodna pravda. Srbi su osuđeni na ukupno 1.138 godina zatvora, na osam doživotnih kazni. U isto vrijeme Haški sud nije osudio nijednog Hrvata za zločine. Tužioci su namjerno odabrali Gotovinu, Orića i Haradinaja, i po istom obrascu su osuđeni, izuzev Ramuša Haradinaja. Svi su osuđeni, ali su drugostepeno misterioznim odlukama oslobođeni. Svi svjedoci protiv Haradinaja su se ili ubili ili su ubijeni – kazao je Vučić.

On ističe da će Srbi pokazati odgovornost i da će se boriti za mir i stabilnost u regionu, i pozvao je mehanizam da poštuje Srbiju i međunarodno pravo.

– Okrenuti smo budućnosti a ne prošlosti, uprkos selektivnoj pravdi Haškog tribunala. I imam jednu poruku za sve Srbe i Srbe u cijelom regionu: “Glave gore, ni Srbija ni srpski narod nisu osuđeni nizašta, na nama je da radimo još marljivije i otvaramo fabrike – zaključio je Vučić.

(BN/Kurir Foto:Tanjug) 

Pratite nas i putem Vibera

Povezane vijesti

BiH učestvuje u uvođenju sankcija protiv Rusije (Video)

admin

U novom predizbornom spotu Vučić izlazi iz frižidera pa se u njega vraća (Video)

admin

“Postigli smo dogovor” (VIDEO)

admin

“Neka mi isključe nalog na Tviteru” Vučić poručuje da jedva čeka da bude još jedan Tramp u svijetu

admin

Aktivan na novoj društvenoj mreži: Vučić otvorio profil i na Tiktoku (VIDEO)

admin

“Čast je biti građanin Banjaluke” Vučić poručuje da će pružiti podršku Srpskoj u mnogim projektima

admin