Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska

“ZAMOLIĆU VUČIĆA DA DIO VAKCINA DODIJELI SRPSKOJ” Dodik poručio da je sistem “Kovaks” očigledno u kolapsu

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će danas zamoliti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da dio vakcina protiv virusa korona dodijeli Republici Srpskoj.

Danas ću poslati pismo Aleksandru Vučiću i zamoliti ga da jedan dio količine vakcina dodijeli Republici Srpskoj, kako bi i Srpska počela sa vakcinacijom. Smatram da je to neophodno, imajući u vidu da je ovdje sve izraženiji interes određenog broja ljudi za vakcinaciju – istakao je Dodik.

On je naglasio da je Srbija, u kojoj je danas počela masovna vakcinacija stanovništva, na najbolji mogući način obezbijedila vakcine protiv virusa korona, te da se očigledno nije oslanjala na kolektivne nabavke kao što je slučaj sa BiH.

– Republika Srpske je uplatila više od šest miliona KM za vakcine putem zajedničkog programa posredstvom institucija BiH, a te vakcine još ne stižu niti ima naznake kada će stići – rekao je Dodik.

Dodik smatra da je od zemalja, koje su uspjele da vakcinišu značajan dio svog stanovništva, krajnje nekorektno da se na ovaj način odnose prema zemljama kao što je BiH.

On je naglasio da uspjeh koji je Srbija postigla u vezi sa obezbjeđivanjem različitih vakcina i opštu vakcinaciju u koju kreće danas svakako je ogroman i u tom pogledu može da bude zemlja lider.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dodik je istakao da je sistem “Kovaks” očigledno u kolapsu, te da niko nema informacije kada će vakcina stići u BiH.

– O tome može samo da se nagađa, daju se okviru koji su široki i veliki. Mislim da to nije pošteno prema BiH i svim njenim građanima. Neuspjeh u tome govori koliko su te zajedničke nabavke bile pogrešna priča – ocijenio je Dodik.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra da je na ovaj način onemogućeno da se različiti faktori i subjekti u Republici Srpskoj, poput resornog ministarstva, pojave kao kupac vakcina.

– Umjesto toga, natjerali su nas u taj zajednički program, koji uopšte ne funkcioniše i predstavlja branu za uspješnu nabavku vakcina – zaključio je Dodik.

Povezane vijesti

Niko ne zna tačan datum kada će vakcine stići u BiH

admin

Mikrobiolog iz Engleske: BiH će ostati nevakcinisani rezervat

admin

“SVAKA VAKCINA JE DOBRA” Dr Sazdanović ističe da bez masovne vakcinacije nije moguće POBIJEDITI KORONU

admin

Dojčevele: Vakcina protiv korone za manje od jednog evra?

admin