Grad Trebinje
Republika Srpska Video

Zašto vlast ne smijeni osuđenog Kostadina Vasića?!

Vršiocu dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Kostadinu Vasiću, koji je pravosnažno osuđen na 10 mjeseci zatvora Centralna izborna komisija mogla bi po zakonu da poništi mandat u Narodnoj skupštini. CIK je zatražila informaciju od nadležnih organa o osuđivanosti Vasića, nakon čega bi mu, u roku od 15 dana od prijema ove informacije, trebao biti oduzet mandat.

Međutim i pored presude Vasić je i dalje na čelu Instituta, a iz Vlade nema odgovora da li će biti smijenjen.

Kada tražite posao, jedan od uslova je da niste osuđivani, međutim to pravilo, čini se, ne važi za funkcionere. Pa tako iako je pravosnažno osuđen na 10 mjeseci zatvorske kazne zbog nanošenja teških tjelesnih povreda sugrađaninu, zbog čega bi mogao ostati bez mandata, Vasić ne vidi nikakav problem da ostane u fotelji direktora Instituta za javno zdravstvo.

“Nisam kriv, zaliću se višoj sudskoj instanci”, istakao je Vasić za Nezavisne novine.

Takođe je kazao da će iskoristiti i zakonsku mogućnost da mu zatvorska kazna bude zamijenjena novčanom.

„Za tu presudu ima vanredni pravni lijek, Ustavni sud. Procedura ide dalje, sve dok to ne bude konačno. Druga stvar, kazna je plaćena, sankcija je izvršena.

Ali tek ide apelacija Ustavnom sudu, a poslije toga to ide ka Vrhovnom sudu. Žalio sam se, jer je to nonsens. Ali ne želim da objašnjavam, nemam potrebe, nisam kriv. Vidjećemo šta kaže Vrhovni sud, nadam se da će on poništiti ovu odluku koja je nepravedna“ , Istakao je Kostadin Vasić za Nezavisne novine.

Iako je na poziciji ministra rada, Duško Milunović ističe da ne zna o čemu se radi. Kao ministar jedan je od onih koji glasaju o odlukama Vlade, ali ovaj put nije upućen ni da li će Vlada raspravljati o smjeni Vasića. 

„Ovo prvi put čujem što ste rekli i vi pitate mene da li će Vlada uraditi ovo ili ono, moraćete da to pitate kabinet Vlade, stvarno se izvinjavam. Morate pitati sve to, imate kabinet premijera, imate sekretarijat Vlade i njima morate uputiti to pitanje. Hvala vam, nije u mojoj nadležnosti“, ističe Ministar Duško Milunović.

Tražili smo one u čijoj je nadležnosti ovo pitanje, ali ni iz kabineta premijera, niti Sekretarijata Vlade nismo dobili odgovor. U opoziciji ističu da je apsurdno da neko ko je osuđen bude na čelu javne ustanove i poslanik u Narodnoj skupštini.

„Apsurd nad apsurdima. Zaista je nevjerovatno, za onu rubriku vjerovali ili ne, da čovjek koji je pravosnažno osuđen na 10 mjeseci zatvora još uvijek i direktor i narodni poslanik. Ja mislim da to nema nigdje, pa čak ja ne vjerujem da to ima i u Sjevernoj Koreji. Šta je aktuelna vlast dozvolila predvođena SNSD-om , da imamo ovakve nevjerovatne slučajeve, koji su potpuno izvitopereni, izopačeni. U svakoj normalnoj zemlji, za svaku osudu u kojoj bi se momentalno taj čovijek smijenio sa mjesta direktora javnog Instituta, ne bi bio narodni poslanik“, kaže predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Podsjećamo, Kostadin Vasić došao je na mjesto v.d. direktora Instituta nakon što je njegov stranački kolega iz Ujedinjene Srpske Branislav Zeljković smijenjen zbog spornih nabavki Instituta u vrijeme pandemije, a koji je još pod istragom. 

Povezane vijesti

Vasiću odbijen zahtjev za zamjenu kazne zatvora novčanom kaznom

admin

I pored kazne zatvora Vasić ostaje u fotelji direktora

admin

Krunić: Korupcija, kriminal i siledžijstvo u stranačkim redovima Ujedinjene Srpske

admin

SNSD-ov koalicioni partner predlaže odgađanje vraćanja nadležnosti, oglasio se i Dodik

admin

Stevandić o hapšenju: Zeljković VOZI STAROG OPELA i nema penthaus

admin

Akcija u Banjaluci: Uhapšene tri osobe, za Zeljkovićem se traga

admin

Komentar