Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Zbog izbornih prevara u Brčkom uhapšena još dva političara

Zbog pripremanja izbornih prevara u Brčkom su danas uhapšene još dvije osobe, a riječ je o političarima iz Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Radoslavu Bogićeviću i Nenadu Kojiću koji su članovi tamošnje Skupštine. Policija Brčko distrikta je pod nadzorom tamošnjeg Tužilaštva u prethodnom periodu otvorila nekoliko predmeta zbog osnova sumnje na izvršenje krivičnih djela iz oblasti protiv slobode i prava čovjeka i građanina, povodom zaprimljenih prijava o postojanju nepravilnosti u procesima predstojećih lokalnih izbora.

Tim povodom po naredbi Osnovnog suda i pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta danas su nastavljene aktivnosti u vezi s nepravilnostima u izbornom procesu za predstojeće lokalne izbore.

Kako su naveli iz Policije Brčko distrikta, danas su izvršili pretrese 56-godišnjeg N. K. u Brčkom, jednog stambenog objekta i dva motorna vozila u njegovom vlasništvu, a izvršeni su i pretresi 67-godišnjeg R. B., stana i vozila u njegovom vlasništvu te prostorija stranke kojoj pripada.

“Obje osobe su lišene slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo pripremanja krivičnog djela u vezi s krivičnim djelom prevare pri glasanju”, precizirali su iz policije.

Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predati Tužilaštvu Brčko distrikta na daljnje procesuiranje.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Klix.ba, u policijskoj akciji su uhapšeni Radoslav Bogićević i Nenad Kojić, zastupnici u Skupštini Brčko distrikta, koji se nalaze na listi Narodnog demokratskog pokreta (NDP) za predstojeće lokalne izbore.

Podsjetimo, u Brčko distiktu je kao osumnjičeni za prevare u predizbornom procesu naveden tamošnji političar Pejo Mendeš koji je ranije uhapšen i već se nalazi u pritvoru.

On je kadar Hrvatske seljačke stranke, zastupniku u Skupštini Brčko distrikta i nosilac liste za predstojeće lokalne izbore. Na teret mu se stavlja nezakonito prijavljivanje građana za glasanje izvan BiH.

Nakon što je u saradnji s policijom Tužilaštvo Brčko distrikta otkrilo krivotvorenje potpisa na prijavama za glasanje te prikupilo dokaze o sumnji na trgovinu utjecajem i pripremanje krivičnog djela u pritvoru su završili još i Stojan Bavarčić, Jasmin Ravkić te Mato Gluhaković.

KLIX

Pratite nas i putem Vibera

Povezane vijesti

Novac za izbore obezbijeđen kroz nametnute zakone

admin

Fantomske stranke ugrožavaju integritet izbora

admin

Koji su najvažniji prijedlozi Centralne izborne komisije u smislu reforme Izbornog zakona

admin

Predsjednik CIK: Razmatra se uvođenje skenera bez izmjena izbornog zakona

admin

CIK BiH predlaže vanredne izbore i uvođenje skenera

admin

PONOVO NA GLASANJE CIK BiH poništila izbore u Srebrenici i Doboju

admin