Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

“BiH zemlja NA SILU” Međusobne blokade zaštitni znak partnera na vlasti

BiH je zemlja na silu i nemoguća zemlja. Tako tvrdi Milorad Dodik, koji je nakon Inckovog poteza ekspresno najavio da će se protiv te odluke boriti, prije svega, institucionalno. Šta to u stvari znači i kakve bi to posljedice moglo da ima za BiH?

Naime, srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik rekao je da se situacija nakon nametanja odluke visokog predstavnika Valentina Incka o zabrani i kažnjavanju “negiranja geocida” može riješiti odbacivanjem te odluke kroz institucije BiH, a ako ne bude dogovora, uslijedila bi blokada rada tih institucija.

– Situacija se može riješiti odlukama institucija na nivou BiH, dogovorom koji treba postići. U svakom slučaju, riješiti tako što će se to odbaciti kroz zakonodavne institucije BiH onako kako je predviđeno Ustavom BiH – rekao je Dodik.

On je istakao da se neće moći ništa dešavati i da će Srpska odbiti dalje učešće u radu institucija BiH dok se to pitanje ne riješi.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

– Naš pristup odlučivanja na novi nivou BiH će ići za tim da u svim institucijama na nivou BiH ne bi trebali da dolazimo, odnosno da dajemo našu saglasnost za bilo koju odluku dok se ovo pitanje ne razriješi na način da to bude dogovor između konstitutivnih naroda – rekao je Dodik.

Ovo stajalište znači jednu vrstu povlačenja u odnosu na prvobitnu reakciju u kojoj je istaknuto kako će se „Srpska ove sedmice otcijepiti, pa šta bude“. Kaže ovo za Srpskainfo politička analitičarka Tanja Topić i dodaje da samo stajalište najavljuje traženje rješenja u institucijama BiH, ali i da svi dobri poznavaoci prilika u BiH znaju da je nemoguće postići dogovor ili doći do rješenja kad je riječ o ovom slučaju.

– Sličnih scenarija smo već imali. Mislim na najave povlačenja kadrova Srpske iz tih institucija. Čini mi se da bi to bilo teško izvesti u praksi, jer biste praktično hiljade ljudi izvukli sa njihovih radnih mjesta čime biste im direktno ugrozili egzistenciju. Bilo bi zanimljivo vidjeti koliko njih bi se dobrovoljno odlučilo na takav korak. Čini mi se, veoma malo – smatra Topićeva.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Što se tiče funkcionalnosti BiH, ona je na veoma niskom nivou, kaže ona, i dodaje da se upravo čitava logika onih koji su na vlasti zasniva na pokazivanju njene nefunkcionalnosti, što na kraju daje alibi i ide u prilog tezi o osamostaljenju.

– Međusobne blokade su zaštitni znak partnera na vlasti, tako da to ne bi značilo političku novinu. Jednostavna država BiH zakovana je u njihovim računicama, podmetanjima i blokadama. Stalno donošenje zaključaka NS RS na teme potrošeno je i samo je dovelo do degradacije ove institucije koja nam je pokazala da papir trpi svašta i da u ovim slučajevima ima jednu jedinu funkciju – skuplja prašinu – ocijenila je Tanja Topić i dodala da je međunarodna zajednica ranije puno vise zazirala od ovakvih prjetnji i gotovo panično reagovala, dok se danas pretjerano ne uzbuđuje zbog ovakvih stajališta, tako da okakva vrsta političkog djelovanja ima unutrašnju dnevnopolitičku svrhu – mobilizaciju građana.

srpskainfo.com

Povezane vijesti

Vukanović: Prezirem Šmita! Ima dil sa Dodikom! (Video)

admin

Sve je odavno jasno: Dodik radi sve po nalogu Zapada (Video)

admin

Šmitovo priviđenje ili DODIKOVO OTRJEŽNJENJE: Njemački diplomata šokirao izjavom da Banjaluka ide u racionalnijem smjeru

admin

Odmazda zbog sankcija ili zaštita interesa BiH: Šta je razlog Dodikovom VETU NA SPORAZUM o trgovini s Britanijom

admin

Šta je vlast Srpske dužna hrvatskim službama?!

admin

Nema više “Despota” pred Vladom RS, je li prošla opasnost po Dodika?

admin