Grad Trebinje
Republika Srpska

Đajić: Dvije trećine uzorkovanih pacijenata zaraženo novim sojem

Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, kazao je da su prvi put u RS otkrili nove sojeve virusa.

“Desilo se ono čega smo se plašili”, naveo je Đajić, nakon što su u Zavodu za kliničku mikrobiologiju te ustanove izolovani britanski i južnoafrički sojevi novog virusa korona.

“Uspjeli smo da nabavimo nove testove i da detektujemo novi soj, dvije trećine su oboljele od tog novog soja. On se brži širi i zahtijeva oštrije mjere i bolje primjenjivanje mjera”, kazao je Đajić.

Testiranje je vršeno na 93 pozitivna uzorka testovima koji su namijenjeni za identifikaciju britanskog i južnoafričkog soja, saopšteno je ranije iz UKC-a.

Đajić je naveo da u ovom trenutku u UKC RS ima 550 oboljelih od kovida koji su hospitalizovani, što zahtijeva veliki napor zdravstvnih radnika.

“Oni su svi zbrinuti i imaju adekvatnu terapiju”, naveo je Đajić.

Dodao je da je blizu 400 na kiseoničkoj podršci i oko 70 njih na respiratoru.

“Molimo stanovnike RS da se čuvaju, distanciraju, da se pridržavaju mjera”, naveo je Đajić i istakao da nema razloga za strah i da će stanovnici RS imati adekvatan tretman u zdrastvenim ustanovama u RS.

“Mi imamo stabilan zdravstveni sistem, i nadamo se da će tako i ostati”, naveo je Đajić i dodao da ova situacija otežava i liječenje drugih pacijenata. 

“Svi pacijenti koji su hitni i koji zahtijevaju pomoć imaju mjesto u UKC RS”, dodao je Đajić.

Višnja Mrđen, specijalista virusolog, rekla je da su pacijenti su različitih godišta iz različitih dijelova Republike Srpske.

“61 uzorak pozitivan je na mutantnu formu, 31 uzorak ima izvorni oblik, odnosno divlji tip virusa, jedan uzorak je bio pozitivan na izvorni i na mutantnu”, pojasnila je Mrđen, dodavši da mutantna forma utiče na povećanje smrtnosti i broj hospitalizovanih pacijenata.

Kazala je da se istraživanje nastavlja.

Povezane vijesti

Podaci iz telefona OTKRIVAJU NOVE SAUČESNIKE: Protiv Branislava Zeljkovića prikupljeno još 88 dokaza

admin

“Nezavisne” donose nove detalje: “Zeljković kupio nemedicinske kamere po naduvanoj cijeni”

admin

U UKC RS najveći broj hospitalizovanih od početka pandemije

admin