Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska

Podaci iz telefona OTKRIVAJU NOVE SAUČESNIKE: Protiv Branislava Zeljkovića prikupljeno još 88 dokaza

Republičko javno tužilaštvo proširilo je istragu protiv Branislava Zeljkovića, smijenjenog direktora Instituta za javno zdravstvo RS, prikupivši još 88 materijalnih dokaza.

runski dokaz Tužilaštva mogli bi biti sadržaji komunikacija i podaci iz zaplijenjenih telefona i drugih uređaja oduzetih od Branislava Zeljkovića.

Tokom dosadašnje istrage napravljene su forenzičke kopije telefona, a Tužilaštvo je ocijenilo da ovi dokazi mogu biti jako bitni s obzirom na različite vidove komunikacija između osumnjičenih, ali i drugih osoba.

Srpskainfo saznaje da se proširena istraga odnosi na ugovore koji su sklapani direktnim sporazumima sa firmama „Krajingroup“ d.o.o. Banjaluka, „Sineks Laboratorija“ d.o.o. Banjaluka, „Perfect Clean“ d.o.o. Banjaluka i „Aries“ d.o.o. Banjaluka, čiji će direktori takođe biti saslušani u nastavku istrage u aferi „Korona ugovori“.

“Cijepao” ugovore

Zeljković se proširenom istragom tereti da je u periodu od 10. marta do 14. aprila prošle godine zloupotrijebio položaj i postupao suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH, tako što je ugovore o nabavci dijelio kako bi njihova vrijednost bila ispod 6.000 maraka.

Iz dokumentacije koja je u posjedu Srpskainfo vidi se između ostalog, da je dosadašnjom istragom utvrđeno da je maske FFP 2 „Krajinagroup“ nabavljala po cijeni od 2, 56 maraka od dobavljača „M.A.I. Grizelj“ d.o.o. Široki Brijeg, bez pdv-a. Ove maske fakturisane su Institutu za javno zdravstvo RS po višestrukoj većoj cijeni od 15 maraka, bez PDV-a.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Kada je u pitanju firma „Sineks Laboratorija“ Zeljković se tereti da je u šest slučajeva podijelio ugovore o nabavci hirurških maski s gumicom od ove firme, čija je ukupna ukupna vrijednost bila 63.060 maraka.

Nabavljeno je ukupno 1.680 ovih hirurških maski u periodu od 9. do 30. marta, a cijena je bila različita. Nabavna cijena maski bila je 20 maraka, a Institutu za javno zdravstvo su fakturisane po cijeni od 34, 5 maraka, bez PDV-a.

Maske FFP 2 Zeljković je nabavljao i od firmi „Perfect Clean“ i „Aries“ d.o.o. Banjaluka.

– Na ovaj način Branislav Zeljković je bez bilo kakve prethodne provjere tržnih i nabavnih vrijednosti predmeta javne nabavke, putem direktnog Sporazuma, kršenjem odredaba Zakona o javnim nabavkama BiH i Pravilnika o postupku direktnog sporazuma tokom jedne godine za isti predmet nabavke utrošio više od 6.000 maraka, pa je svojim postupcima firmama pribavio korist veću od 50.000 maraka.

Budžet Srpske, odnosno građani oštećeni su za više stotina hiljada maraka, a Zeljkoviću, ukoliko se naravno dokaže krivica, prijeti kazna do 15 godina zatvora.

Termalne kamere za UKC

U istražnoj dokumentaciji poseban dio zauzela je stavka nabavke termalnih kamera za potrebe UKC Republike Srpske.

FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Zanimljivo je da su tokom saslušanja u Tužilaštvu Srpske oprečne izjave dali aktuelni direktor UKC RS Vlado Đajić i osumnjičeni Zeljković.

Osumnjičeni direktor Instituta za javno zdravstvo RS tvrdi da ga je Đajić pozvao mobilnim telefonom i rekao da imaju hitnu potrebu za nabavkom termalnih kamera.

– Rekao mi je i da već imaju ponudu za termalne kamere, te da će je poslati Institutu za javno zdravstvo RS. Na to sam mu odgovorio da uz ponudu moraju dostaviti i zahtjev UKC RS, sa vrstom, specifikacijom i količinom robe- rekao je Zeljković tokom saslušanja. Dodao je da je ubrzo takav zahtjev zaprimljen i da je u prilogu bila ponuda firme „A.R.M.S.“ sistemi. Ova firma inače se bavi prodajom naoružanja i municije i druge opreme. Nije mi bilo poznato ko je vlasnik firme, niti sam čuo za nju do tada- branio se Zeljković.

Vlado Đajić, direktor UKC Republike Srpske negirao je da je pozivao Zeljkovića i sa njim razgovarao isključivo o kamerama.

Negirao je direktor UKC RS i da je Zeljkoviću govorio da ima bilo kakvu ponudu za nabavku termalnih kamera.

Đajić je tokom saslušanja u Tužilaštvu rekao da je UKC RS na sastanku donio odluku da se nabave termalne kamere za mjerenje tjelesne temperature, nakon čega je kako je naveo, Šef službe bezbjednosti Aleksandar Dunović sačinio pismeni zahtjev za nabavku termalnih kamera koji je dostavio Đajiću.

Direktor UKC RS naveo je da je Institutu za javno zdravstvo RS uputio podnesak u formi uopštenog dopisa, bez tehničke specifikacije termalnih kamera, uz koji je dostavio i zahtjev potpisan od strane Dunovića sa neophodnom količinom, vrstom i procijenjenom vrijednosti termalnih kamera.

Đajić je tokom saslušanja istakao da je sve ove specifikacije sačinio i utvrdio Dunović, te da on (Đajić) nije imao ništa s tim. Uz navedeno Institutu su dostavljena i dva predračuna firme A.R.M.S. sistemi.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Nisu mi poznati detalji u vezi sa provedenom javnom nabavkom od strane Instituta za javno zdravstvo, niti me je neko ispred Instituta kontaktirao – branio se Đajić tokom saslušanja.

Negirao je Đajić sve, ali i potvrdio da su termalne kamere na kraju nabavljene i isporučene UKC RS.

Firma za prodaju oružja i municije „A.R.M.S.“ sistemi d.o.o. Banjaluka čiji je vlasnik Vladimir Vuletić 23. aprila prošle godine u 9.20 dostavila je zvaničnu ponudu Institutu za javno zdravstvo RS za nabavku termalnih kamera.

Istog dana, Zeljković je potpisao ugovor o nabavci kojim je definisana nabavka 20 termalnih kamera, bez oznake modela i bliže specifikacije po cijeni od 4.600 maraka za jednu kameru. Potpisan je i ugovor o nabavci šest stacionarnih termalnih kamera sa laptopom i nosačina po cijeni od 34.500 maraka po komadu, ukupne vrijednosti 299.000 maraka, bez PDV-a.

Međutim, umjesto dogovorenog modela kamera, isporučene su nadzorne kamere za široku upotrebu sa dodatnim sistemom mjerenja tjelesne temperature čija je tržišna vrijednost bila 19.730 maraka, bez PDV-a.

Doveo u opasnost živote medicinskih radnika

Republičko javno tužilaštvo je u zahtjevu za produženjem pritvora istaklo da je Branislav Zeljković, bivši direktor Instituta za javno zdravstvo RS, osumnjičen za najteži oblik krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja.

FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA

– Ono što predmetno krivično djelo čini posebno teškim pored velike štete za budžet Republike Srpske, izvršenjem krivičnih djela dovedeni su u opasnost životi i zdravlje velikog broja medicinskih radnika koji su bili korisnici opreme, odnosno odijela i maski za koje je utvrđeno da nisu bili za medicinsku upotrebu, niti su mogle pružiti odgovarajuću zaštitu od opasnog virusa – navodi se u zahtjevu za produženjem pritvora Zeljkoviću.

Sve navedeno ukazuje da je Branislav Zeljković „čineći teško krivično djelo koje spada u kategoriju krivičnih djela visoke korupcije, svoj službeni položaj podredio ličnim interesima i interesima fizičkih lica i firmi, a na štetu interesa života i zdravlja medicinskih radnika, čije je zdravlje u vrijeme teške globalne pandemije bilo od neprocjenjivog značaja“.

“ODBRANA ZELJKOVIĆA NEUVJERLJIVA”

Branislav Zeljković, prvoosumnjičeni u aferi „Korona ugovori“ branio se tokom saslušanja prebacivši svu odgovornost na Službu ekonomsko – finansijskih poslova Instituta za javno zdravstvo RS. Branio se Zeljković kako nije ni znao da su ugovori cijepani, niti je to mogao znati, te da je posao pomenute Službe bilo da provjerava kretanja na tržištu. No, prema ocjeni Republičkog javnog tužilaštva, ovakva odbrana Zeljkovića je neuvjerljiva, a demantuju je i prikupljeni materijalni dokazi i data je isključivo u cilju izbjegavanja lične odgovornosti.

srpskainfo.com

Povezane vijesti

“Nezavisne” donose nove detalje: “Zeljković kupio nemedicinske kamere po naduvanoj cijeni”

admin

Građanima policijski čas, a njima bahaćenje: Kako su u aferi “Korona ugovori” iskoristili vanredno stanje DA SE OBOGATE

admin

Stevandić o hapšenju: Zeljković VOZI STAROG OPELA i nema penthaus

admin

Akcija u Banjaluci: Uhapšene tri osobe, za Zeljkovićem se traga

admin

Stevandić za BUKU: Ruku bih u vatru dao da Zeljković nema ništa s tim! Ovo je namještaljka

admin

Stevandić: Delta soj je kao lovac koji vreba nevakcinisane

admin