Grad Trebinje
Republika Srpska

“Nezavisne” donose nove detalje: “Zeljković kupio nemedicinske kamere po naduvanoj cijeni”

Umjesto šest stacionarnih termalnih kamera, koje je nabavio Institut za javno zdravstvo (IZJZ) RS, a koje su plaćene 40.365 KM po komadu, isporučene su nadzorne kamere za široku upotrebu sa dodatnim sistemom mjerenja temperature, čija tržišna cijena je tada bila 23.084 marke.

Tvrdi to Republičko javno tužilaštvo, koje za spornu nabavku tereti Branislava Zeljkovića, tadašnjeg direktora IZJZ RS, te Vladimira Vuletića, vlasnika firme “A.R.M.S. sistemi”.

Prema dokumentaciji Tužilaštva, koja je u posjedu “Nezavisnih novina”, dokazi potvrđuju da je Zeljković propustio da nadzire prijem robe, a time i da utvrdi da isporučene kamere nisu medicinska oprema, kako je to definisano tenderskom dokumentacijom.

Model koji je isporučen je, dodaju iz Tužilaštva, jedna agencija iz Širokog Brijega prethodno ponudila Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske za cijenu od 13.200 maraka bez PDV-a po komadu.

Ipak, kamere koje su isporučene, kako se navodi u dokumentaciji, “A.R.M.S. sistemi” su kupili od firme iz Visokog za 21.500 KM bez PDV-a po komadu.

“Da je isptivano tržište prije nabavke, moglo se utvrditi da je taj model kamere u kritično vrijeme bio dobavljiv na tržištu BiH čak i za cijenu od 13.200 KM, kakvu je ponudu dala agencija iz Širokog Brijega”, ističu iz Tužilaštva.

Dodaju da je Zeljković osumnjičen da je na taj način pribavio korist firmi “A.R.M.S. sistemi”, a na štetu budžeta Srpske, u iznosu koji premašuje 50.000 maraka.

Zeljković je, kako saznaju “Nezavisne novine”, negirao bilo kakav dogovor i poznanstvo sa Vuletićem. U svojstvu svjedoka saslušan je i Vlado Đajić, direktor UKC RS, a koji je tom prilikom izjavio da mu nisu poznati detalji u vezi s ovom nabavkom koju je vršio Institut, te da ga niko u vezi s tim nije ni kontaktirao ispred Instituta. Đajićevu izjavu juče nismo uspjeli dobiti.

Zeljković i Vuletić su, podsjetimo, obuhvaćeni složenim i kompleksnim predmetom visoke korupcije. Istragom su obuhvaćeni i Slavko Bojić, direktor firme “Procontrol”, Saša Marković, vlasnik Turističke agencije “Travel 4 Fun”, Dragan Dubravac, direktor “Promedinga”, kao i Mladen Gajić, direktor dobojske bolnice.

Republičko javno tužilaštvo je, podsjetimo, zatražilo da bude produžen pritvor Zeljkoviću i Bojiću, ali odluka Vrhovnog suda Republike Srpske, do zaključenja ovog teksta, nije donesena. Očekuje se da će epilog biti poznat danas.

Odbrana Bojića je, podsjetimo, nedavno zatražila da se njemu odmah ukine pritvor, pošto, kako između ostalog navode, boluje od leukemije, te mu je stanje pogoršano i procijenjeno je da mu je život ograničen na nekoliko godina.

Međutim, iz Tužilaštva navode da su u svojstvu svjedoka saslušali doktoricu Jadranku Mirjanić, koja liječi Bojića u UKC RS, a koja je utvrdila da je on dobrog opšteg stanja s potpuno urednim nalazom krvne slike i trombocita, kao i da prima adekvatnu terapiju i da mu zdravstveno stanje u pritvoru nije ugroženo.

Povezane vijesti

Podaci iz telefona OTKRIVAJU NOVE SAUČESNIKE: Protiv Branislava Zeljkovića prikupljeno još 88 dokaza

admin

Građanima policijski čas, a njima bahaćenje: Kako su u aferi “Korona ugovori” iskoristili vanredno stanje DA SE OBOGATE

admin

Stevandić o hapšenju: Zeljković VOZI STAROG OPELA i nema penthaus

admin

Akcija u Banjaluci: Uhapšene tri osobe, za Zeljkovićem se traga

admin

Stevandić za BUKU: Ruku bih u vatru dao da Zeljković nema ništa s tim! Ovo je namještaljka

admin

U UKC RS najveći broj hospitalizovanih od početka pandemije

admin