Bosna i Hercegovina

Dodik: Konsenzus o evropskom putu je vrijedno dostignuće BiH

  • 3
  •  
  •  
  •  
  •   

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je potpisivanje Dejtonskog sporazuma istorijski datum za cijeli svijet, jer je uspostavljen mir na osnovu političkog dogovora o političkom sistemu u BiH i omogućena stabilnost i pomirenje.

 “U BiH nema sukoba na bazi etničkog odnosa prema drugima i to je najveća vrijednost Dejtonskog sporazuma. On u sebi ima druge vrijednosti, jer je pokazao da ‘zaraćene strane u nepotrebnom sukobu’ mogu da uspostave suživot i da nastave da rade na bazi konsenzusa o tome kako treba da postoje odnosi u BiH koja je višenacionalna i viševjerska zemlja”, rekao je Dodik nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozepom Boreljom.

On je napomenuo da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je to osnova za sve dogovore u BiH, te da apstraktna priča o građanima neće moći dati rezultate.

Dodik je istakao da se BiH različito odnosi i prema Dejtonskog sporazumu i da Republika Srpska obilježava dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma kao svoj državni praznik, dok to nije slučaj u Federaciji BiH.

On je ocijenio da je konsenzus u BiH oko Evropske unije vrijedno dostignuće koje je postignuto u BiH.

“Zamolili smo Vas da učinite sve da u idućoj godini BiH dobije status kandidata. To je nova dinamika koja bi pružila nove uslove i okolnosti za gradnju svih onih stvari koje ste nas podučili”, rekao je Dodik.

On je izrazio zahvalnost EU za pomoć u vremenu pandemije korona virusa. “Mi smo dio zajedničkog projekta nabavke vakcina i za BiH, mada pokušavamo da to učinimo i na druge načine, kao svi u svijetu. Željno iščekujemo rješenje sa vakcinama kako bi zaustavili ovu pošast i da počnemo da smanjujemo negativne efekte na naš razvoj, a oni su veliki”, naglasio je Dodik.

On je upozorio da je BiH izgubila ogromne javne prihode zbog epidemije virusa korona. “Dio toga smo rješavali kroz aranžman sa MMF-om i sa Evropskom komisijom, ali je očigledno da je to istrošeno i da nam treba novi paket pomoći kako bi mogli da prevaziđemo izazove u nekoliko narednih mjeseci”, naveo je predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, najveći izazov koji može dovesti do mnogo političkih problema u BiH je kriza pandemije koja je izazvala ekonomske posljedice.

“Ako budemo rješavali ekonomske posljedice na pravi način oni će se multiplikovati na političkim razlikama koje ćemo ovdje teško zaustaviti. Zato Vas molim da nam pomognete oko kreiranja i ubrzavanja paketa pomoći za BiH, koja je dio ukupnih problema koje ima i EU, SAD i sve države svijeta”, naglasio je Dodik.

Na današnji dan, podsjetio je, parafiran je Dejtonski sporazum prije 25 godina, a nakon toga i potpisan u Parizu.

Dodik je naglasio da je važna je činjenica da je Dejtonski sporazum potpisan u jednoj evropskoj zemlji, ali ne treba zanemariti ulogu Hrvatske i Srbije koje su bile učesnice i potpisnice ovog sporazuma, a da su entiteti potpisali svih 11 aneksa Dejtonskog sporazuma i time potvrdili svoju verifikaciju.

“O Dejtonskom sporazumu pričaju istoričari, nauka, ali treba da se ubacimo na evropski put, a on ne može da bude bez ‘dejtonskog balansa i konsenzsa’ koji je uspostvljen kao odnos u političkim odlukama kroz mehanizam koordinacije koji je donesen naporima Evropske komisije. Time smo uspjeli da riješimo mnoga pitanja i nastavićemo to da radimo”, poručio je Dodik.

SRNA


  • 3
  •  
  •  
  •  
  •   

Povezane vijesti

Dodik i Vukanović javnoj kuhinji “Obrok ljubavi” donirali hranu i higijenske proizvode

admin

Dodik razgovarao s episkopom Dimitrijem

admin

DODIK PONOVIO STAV “Potreban miran razlaz u BiH, bez visokog predstavnika”

admin

Dodik: Iz Turske oko 30.000 vakcina za BiH (VIDEO)

admin

Dodik: Nemamo pravo da ignorišemo, preduzećemo određene mjere

admin

Srpska protiv OHR: Ima li svrhe nova sjednica parlamenta o visokom predstavniku

admin

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više