Grad Trebinje
Republika Srpska

Dodik: Krajišnik utemeljivač Srpske

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas u Banjaluci da je prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik bio utemeljivač Republike Srpske, te da srpski narod ne smije zaboraviti svoje prvake.
“Republika Srpska i srpski narod moraju pamtiti svoje prvake i ne smiju ih se nikada odreći. Jedan od njih je i naš Momo”, rekao je Dodik u Kulturnom centru Banski dvor na komemoraciji povodom smrti Momčila Krajišnika.

On je istakao da je Krajišnik bio čovjek širokih shvatanja, posvećen borbi za prava srpskog naroda i da je nepravdeno osuđen u Haškom tribunalu.

“Upoznao sam Krajišnika kao poslanik u prvom sazivu višestranačke skupštine BiH u teškim i turbulentim vremenima za srpski narod. Krajem 1991. godine smo se odvojili iz te skupštine i formirali Skupštnu srpskog naroda u BiH, a kasnije i Republiku Srpsku”, dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Krajišnik nikada ništa nije tražio od Republike Srpske.

“Otišao je u trenutku kada su ga kao predsjednika Asocijacije `Stvaraoci Republike Srpske` mnogi nepravedno napadali. `Stvaraoci Republike Srpske` treba da nastave da žive i dok oni postoje, postoji i ono što je stvoreno, a to je Republika Srpska. LJudi kao što su Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Krajišnik i mnogi drugi, koji su znali da žrtvuju lične i porodične komoditete, ostali su istrajni u stvaranju i očuvanja Srpske”, istakao je Dodik.

On je naglasio da srpski narod to ne smije zaboraviti.

“Zato mi je žao što je Momo otišao, a nismo uspjeli da sprovedemo u djelo ono za šta sam osjetio da je njemu bilo važno. Pogrešno je od pojedinaca bilo predstavljeno da je to bila neka lična potreba za nečim. Stvaraoci su nešto što je daleko važnije i to svi moraju znati, priču oko toga ćemo završiti i ja nikako neću odustati”, poručio je Dodik.

On je naglasio da se mora znati da Republika Srpska pamti svoje prvake.

“Nikada ih se nećemo odreći i to se mora znati. Krajišnik nije ratni zločinac, nego utemeljivač naše države. Ako se odreknemo naših prvaka, odričemo se samih sebe i zato moramo institucionalizovati sjećanje na važne ljude koji su donijeli slobodu srpskom narodu, a lično ostajem privržen ideji nezavisne Republike Srpske”, zaključio je Dodik.

Povezane vijesti

Vukanović: Prezirem Šmita! Ima dil sa Dodikom! (Video)

admin

Sve je odavno jasno: Dodik radi sve po nalogu Zapada (Video)

admin

Šmitovo priviđenje ili DODIKOVO OTRJEŽNJENJE: Njemački diplomata šokirao izjavom da Banjaluka ide u racionalnijem smjeru

admin

Odmazda zbog sankcija ili zaštita interesa BiH: Šta je razlog Dodikovom VETU NA SPORAZUM o trgovini s Britanijom

admin

Šta je vlast Srpske dužna hrvatskim službama?!

admin

Nema više “Despota” pred Vladom RS, je li prošla opasnost po Dodika?

admin