Grad Trebinje
Hercegovina

Dodik: Spomenik Novici Gušiću – pouka svima nama da čuvamo Srpsku

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je malo vojskovođa koji mogu reći da su pobijedili u bitkama poput mitrovdanskih ofanziva, a još manje je onih koji su kao pukovnik Novica Gušić bili komandanti ne samo vojske, već i naroda.

“Pukovnik Gušić je predvodio vojsku i narod, odbranio zemlju i sačuvao obraz. Više od toga jedan čovjek, vojnik i vojskovođa ne može za života učiniti”, rekao je Dodik koji će danas u Nevesinju prisustvovati otkrivanju spomenika Novici Gušiću.

Dodik je istakao da su zajedno s njim u odbrani Nevesinja stajali svi – od vojnika do njihovih roditelja, od majki i sestara do njihove djece.

On je naglasio da je dobro što će danas u Nevesinju biti otkriven spomenik Novici Gušiću koji će stajati kao pouka svima nama da čuvamo Republiku Srpsku, ali i kao podsjetnik neprijateljima da nikada nisu i neće moći da zauzmu Nevesinja.

Spomenik Novici Gušiću u prirodnoj veličini biće postavljen na ulazu u bivšu kasarnu “Nevesinjska puška”, a rad je poznatog akademskog vajara Bojana Mikulića iz Banjaluke.

Gušić je preminuo u Beogradu u martu ove godine u 79. godini, a sahranjen je u rodnom selu Bratač kod Nevesinja.

Kada je u junu 1992. godine krenuo egzodus srpskog naroda i vojske iz doline Neretve, Gušić je 16. juna na Čobanovom polju kod Nevesinja stao pred vojsku i narod i rekao da dalje nema povlačenja.

Tog dana je formirana Nevesinjska brigada i smatra se da je to bilo presudno za odbranu istočne Hercegovine i Republike Srpske.

Gušić je na čelu Nevesinjske brigade bio i tokom Mitrovdanske ofanzive u novembru 1992. kada je daleko jači neprijatelj doživio težak poraz od pripadnika Nevesinjske brigade, čime su sačuvani istočna Hercegovina i Republika Srpska. Brigada pod njegovom komandom nije izgubila ni pedalj teritorije.

SRNA

Povezane vijesti

Vukanović: Prezirem Šmita! Ima dil sa Dodikom! (Video)

admin

Sve je odavno jasno: Dodik radi sve po nalogu Zapada (Video)

admin

Šmitovo priviđenje ili DODIKOVO OTRJEŽNJENJE: Njemački diplomata šokirao izjavom da Banjaluka ide u racionalnijem smjeru

admin

Odmazda zbog sankcija ili zaštita interesa BiH: Šta je razlog Dodikovom VETU NA SPORAZUM o trgovini s Britanijom

admin

Šta je vlast Srpske dužna hrvatskim službama?!

admin

Nema više “Despota” pred Vladom RS, je li prošla opasnost po Dodika?

admin