Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Dodik: Visoki predstavnik nema šta da traži u BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u emisiji Pečat naše Televizije da visoki predstavnik nema šta da traži u BiH i da narodi koji ovdje žive treba sami da se pobrinu za svoj život, počevši od imenovanja sudija i tužilaca.

Dodik je naglasio da stav Rusije da u BiH visoki predstavnik više nije potreban nije nov.

– I neke druge zemlje ranije su to govorile, pa su pod uticajem američke administracije od toga odustale i sada o tome ne govore – rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je Dejtonski sporazum značajno urušen intervencijama međunarodnih predstavnika i međunarodne zajednice koja je dala legitimitet tome.

– Rusija nije nikada bila dio kominikea koji je Savjet za implementaciju mira dao, čime je oduzeo legitimitet mjerama visokog predstavnika jer funkcija Savjeta za implementaciju mira, kaže da se odluke donose konsenzusom, a toga nije bilo. Na stranu što taj Savjet za implementaciju mira nikada nije bio predviđen Dejtonskim sporazumom i to je samoproglašeno tijelo – istakao je Dodik.

Nigdje u svijetu, rekao je Dodik, ne postoji Visoki sudski i tužilački savjet.

On je naglasio da je potrebno da međunarodna zajednica uvaži i neki od stavova Republike Srpske, što do sada nije urađeno.

– Neopravdano je što su Srbija i Hrvatska isključene iz Savjeta za implementaciju mira. Imamo sada situaciju da su Srbi i Hrvati nezadovoljni stanjem u BiH i osjećaju se prevarenim intervencionizmom međunarodne zajednice u korist Bošnjaka. I Bošnjaci se osjećaju prevareno, jer nisu dobili ono što im je neko obećao – ponovio je Dodik.

Prema njegovim riječima, kandidat za predsjednika SAD Džozef Bajden bio je na strani onih koji su rušili Dejtonski sporazum i uz Bošnjake.

– Funkcionalna BiH je mogla da bude uz dogovor dva entiteta i tri naroda. Šta su uradili, oteli su nadležnosti entitetima i dali ih BiH, što nije propisano Dejtonom. Oni računaju da će Dodik jednog dana izgubiti izbore i doći Mladen Ivanić i Branislav Borenović, koji će sve potpisati i nastaviti sa prenosom nadležnosti, odnosno ostao je završni čin da se sve upiše u Ustav – naveo je Dodik.

Povezane vijesti

Vukanović: Prezirem Šmita! Ima dil sa Dodikom! (Video)

admin

Sve je odavno jasno: Dodik radi sve po nalogu Zapada (Video)

admin

Šmitovo priviđenje ili DODIKOVO OTRJEŽNJENJE: Njemački diplomata šokirao izjavom da Banjaluka ide u racionalnijem smjeru

admin

Odmazda zbog sankcija ili zaštita interesa BiH: Šta je razlog Dodikovom VETU NA SPORAZUM o trgovini s Britanijom

admin

Šta je vlast Srpske dužna hrvatskim službama?!

admin

Nema više “Despota” pred Vladom RS, je li prošla opasnost po Dodika?

admin