Grad Trebinje
Trebinje

Doktor Ljiljana Buha: Trebinjskoj pedijatriji uručena vrijedna donacija (Audio)

Povodom obilježavanja Svjetskog dana prijevremeno rođenih beba, Odjeljenje za pedijatriju i neonatologiju trebinjske Bolnice je dobilo od kompanija u BiH „Koka Kole“ i „Olimpije“ vrijednu donaciju u vidu “toplog stola” za reanimaciju novorođenih beba, rekla je za Radio Trebinje, načelnik ovog Odjeljenja primarijus doktor Ljiljana Buha.

“Zahvalni smo im jer su odabrali našu neonatologiju i shvatili naš značaj. Ova vrijedna oprema biće nam veliko olakšanje u našem poslu u brigi o prijeveremno rođenim bebama“, navela je doktor Buha.

Ona kaže da se u svijetu rodi oko 15 miliona djece prije punih 37 nedjelja, od čega čak milion beba ne preživi i da je učestalost prijevremenih porođaja oko 10 odsto, dok je u našoj zemlji još veća.

” U 2019. godini u trebinjskom porodilištu prosjek je bio 12,3 odsto, a ove godine smo imali manji procenat. Zanimljivo, prijevremenih porođaja za vrijeme takozvanog lokdauna, bilo je značajno manje”, navela je  Buha.

Ona je istakla da trebinjska Bolnica već 16 godina ima dobro obučen tim za zbrinjavanje ovih beba.

„Tim čini 10 do 15 stručnjaka koji se bave ovom vrlo teškom i napornom problematikom. Ali da 20 do 30 odsto ovih beba zahtjeva sofisticirane aparate i multidisciplinaran pristup, te se kao i svugdje u svijetu takve bebe transportuju u ustanove tercijalnog nivoa“, istakla je doktor Buha.

U obilježavanju ovog dana učestvuju udruženja roditelja, profesionalne organizacije, kompanije i pojedinci, ali ove godine u nešto drugačijim okolnostima.

Razgovarala Dejana Matović.

Povezane vijesti

“Kolo srpskih sestara” doniralo prigodne poklone bebama

admin

HIGIJENA NOSA Ispiranje rastvorima na bazi morske soli treba da postane DNEVNA RUTINA

admin